avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1096 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Timp liber şi ocupaţii cu care ... Autotest de inteligenta
Discuție deschisă în Timp liber şi ocupaţii cu care îl putem umple

Autotest de inteligenta

Sunteti in posesia a 12 bile de aceeasi marime si culoare , fara semne particulare ( care sunt interzise a se folosi in timpul rezolvarii autotestului ).

Aveti la dispozitie o balanta functionala, fara greutati etalonate, spre a constata dezechilibre prin asezarea pe ambele talere a unor bile sau grupe de bile.

Aveti urmatoarea informatie certa:

Una dintre bile este sensibil mai grea sau mai usoara ( nu stim aprioric ) decat celelate 11 bile.

Folosind dezechilibrul balantei strict de trei ori, sa scoatem cu siguranta chiar si in cea mai defavorabila varianta de prima cantarire bila "altfel" si sa afirmam cu siguranta "e mai usoara" daca e mai usoara sau "e mai grea" daca e mai grea decat celelate 11.

Mentiuni:
1. Problema are solutie dar cu un grad de dificultate in rezolvare extrem de mare.
2. Incercarea de rezolvare sa nu devina obsesie.
3. In 20 de predare am dat-o la fiecare generatie si doar un student a rezolvat-o ( care si-a dat doctoratul la absolvire in Franta acum e cadru universitar tot in Franta ) .

Varianta ( de incurajare in rezolvare ) care determina decalajul dintre exceptional si conditia personala prezenta la momentul rezolvarii testului.:

De cate cantariri am nevoie eu ca sa rezolv problema ?

Ultima modificare: Marți, 1 Iulie 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
Cel mai recent răspuns: Irina Carina , Alte profesii 16:16, 26 Aprilie 2009
poti imparti cele 12 bile in 4 grupe de cate 3 bile si poti cantari prima grupa cu a doua grupa daca sunt egale iei prima grupa si a treia grupa daca sunt egale inseamna ca bila diferita este in grupa a patra. Daca din prima cantarire ieste diferenta pastrezi prima grupa si o cantaresti cu grupa a treia daca sunt egale bila este in grupa 2 daca sunt diferite bila este in grupa 1. ai folosit 2 cantariri si mai ai de comparat 3 bile.
Ultima modificare: Duminică, 26 Aprilie 2009
Irina Carina, Alte profesii
irina_4u din pacate din 3 bile nu poti identifica bila x(nestiind daca e mai grea sau mai usoara.... daca se afla in grupa 4)....... deci asa.... 1 cantarire : 4 bile cu 4 bile ... daca sunt egale e mai usor raman 4 bile printre care e si bila x... apoi se ia 3 bile si le compari cu 3 etalon din alea 8....... daca si acu sunt egale bile x e ultima si ne ramane sa o comparam cu una etalon.... daca alea 3 sunt mai grele sau mai usoare atunci se ia 2 din ele si se cantaresc intre ele... stiind deja ca bila x e mai grea sau mai usoara...... identificam care din alea 2 e cea cautata... daca sunt egale bila x e a 3 si deacu stim cum este(mai grea sau mai usoara).....................asa e... insa daca din prima cantarire balanta nu e in echilibru atunci bila cautata se afla printre alea 8... si aici e mai complicat insa si asta am rezolvato
Ultima modificare: Duminică, 26 Aprilie 2009
smart_demon, utilizator
nu stiu exact solutia dar am observat ca intre cei 5 nu exista si un roman,ca doar la el ar fi posibil sa fumeze si aibe pesti .Din cate stiu pestii nu suporta fumul de tigara,ba chiar mor(unele specii) asa ca dupa mine cred ca nici unul nu are acvariul cu pesti.daca sunteti amabili dati-mi si mie raspunsul,nu de alta dar sa-mi faceti si mie IQ-ul de ras:hammer:
irina_4u a scris:

poti imparti cele 12 bile in 4 grupe de cate 3 bile si poti cantari prima grupa cu a doua grupa daca sunt egale iei prima grupa si a treia grupa daca sunt egale inseamna ca bila diferita este in grupa a patra. Daca din prima cantarire ieste diferenta pastrezi prima grupa si o cantaresti cu grupa a treia daca sunt egale bila este in grupa 2 daca sunt diferite bila este in grupa 1. ai folosit 2 cantariri si mai ai de comparat 3 bile.

din primele 2 cantariri ai stabilita urmatoarele:
greutatea etalon a unui grup de 3 bile
grupa din care face parte bila diferita
felul diferentei pozitiv sau negativ
cu inca o cantarire adica ultima stiind ca tot grupul de 3 este mai greu deci bila este mai grea sau tot grupul este mai usor deci bila este mai usoara comparat cu grupul etalon
mai sunteti:sticktongue:deci din a trei cantarire poti gasi bila diferita (din grupul de 3 compari 2 daca sunt egale a trei este bila cautata daca nu in fctie de inclinare stiind greutatea grupului fata de etalon)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mie imi plac problemele de logica. tie? luiza2008 luiza2008 Intr-un cos sunt 14 Kg de mere. Avem o balanta si o greutate de 2 Kg. Cum facem pentru a masura 3 Kg de mere numai din doua cantariri ? Se dau 2 ... (vezi toată discuția)
Lovire si alte violente kikke kikke Buna seara,un prieten casatorit cu doi copii cauta compania unei femei usoare dintr_un anunt.Ajunge la casa unde aceasta isi desfasoara activitatea,ii da ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de un raspuns- protectie copil de abuz emotional andreeapitbulita andreeapitbulita buna seara am o intrebare daca ma puteti ajuta cu un sfat fratele meu este casatorit si are un baiat de 9 ani care de la varsta de 6 ani a facut diabet sotia ... (vezi toată discuția)