avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 347 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... timp de lucru
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

timp de lucru

Buna ziua,
Am urmatoarele intrebari:
1.un contract individual de munca cu timp partial ( 6 ore ),este insotit de un alt contract individual de munca de maxim cate ore pe zi/saptamana ?
2.cum si unde se va stabili norma de baza ?
Cu respect.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:00, 30 Aprilie 2011
lucian__ a scris:

Se va face o declaratie pe propria raspundere, pentru deducere si pentru persoane in intretinere conform codului fiscal.


Eu cred ca m-am facut inteles, nu va mai exista aceasta obligatie ... Unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie sa distingem .
va postez un articol elocvent:

Cu siguranta stiti ca Noul Cod al Muncii abroga de la 1 mai prevederea potrivit careia salariatii care cumuleaza mai multe functii sunt obligati sa declare fiecarui angajator locul unde exercita functia pe care o considera de baza.

In aceasta situatie a aparut, in mod firesc, urmatoarea intrebare: in ce conditii se va acorda de la 1 mai deducerea personala de baza si cea suplimentara unui salariat care are doua sau mai multe contracte de munca la angajatori diferiti?

Art. 35 alin. (3) din Codul muncii va fi abrogat la data intrarii in vigoare a Legii 40/2011. Insa, acest lucru nu inseamna ca prevederile legale care stabilesc ca anumite drepturi se acorda acolo unde salariatul are functia de baza si-au incetat aplicabilitatea.

In ceea ce priveste modul de calcul al salariilor, potrivit pct. 112 din Normele metodologice de aplicare a Codul fiscal , in scopul determinarii impozitului pe veniturile salariale, prin locul unde se afla functia de baza se intelege:

- pentru persoanele fizice angajate la un singur loc de munca, ultimul loc inscris in carnetul de munca sau in documentele specifice care, potrivit reglementarilor legale, sunt asimilate acestora;

- in cazul cumulului de functii, locul declarat/ales de persoanele fizice.

Asadar, prin locul unde se afla functia de baza, in cazul cumului de functii, se intelege locul declarat sau ales de persoanele fizice. In vederea acordarii drepturilor care potrivit legislatiei se acorda numai acolo unde salariatul are functia de baza, angajatorul va solicita salariatului sa declare daca isi exercita functia de baza in baza contractului individual de munca potrivit caruia ii acorda drepturile salariale.

In concluzie, salariatii vor beneficia in continuare de deducerea personala de baza acolo unde au declarat/ales functia pe care o considera de baza (din punct de vedere financiar acolo unde au veniturile cele mai mari) si nu vor putea beneficia de aceasta deducere acolo unde fac cumul.

sursa@ [ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 29 Aprilie 2011
Popa Adrian, Contabil
Acest text din care faceti citare nu prea este relevant asupra ideii careia se poarta aceasta discutie ... mi s-ar parea destul de concludent un punct de vedere al celor din ANAF sau Ministerul Finantelor si nu dupa un site in care am descoperit multe greseli de interpretare a legii.
Multumesc tuturor.
Nelamurire: pe baza carui art. de lege se face un CIM. pe 8 ore, tinand cont de faptul in Codul Muncii, se precizeaza ca timpul de lucru nu trebuie sa depaseasca in medie 48 ore / saptamana /4 luni?
Precizez ca are un CIM. de 6 ore/zi, la un alt angajator, la o distanta de 60 km.
Multumesc.
Art.35 alin.1 C.mun. ... Durata de maxim 48 de ore pe săptămână se referă la un singur contract individual de muncă.

Alte discuții în legătură

Deducere, contributii cim norma partiala dona77 dona77 Buna seara, Baza la care se aplica contributiile (+impozitul) datorate la stat pentru un CIM cu norma partiala este venitul brut corespunzator acelei norme ... (vezi toată discuția)
Deducere personala ContSters166822 ContSters166822 Buna ziua, as dori sa stiu daca lucrez numai jumatate de luna, deducerea personala aferenta se acorda proportional cu perioada lucrata. (vezi toată discuția)
Angajat cu jumatate de norma vio58 vio58 1 salariat cu jumatate de norma ,are functia de baza f1 are drept la deducerea de baza 125 ron ?. 2 salariat cu un sfert de norma ,avind functia de ... (vezi toată discuția)