Am facut prostia ca nu m-am uitat din timp la mesajele din acest forum la situatii similare cu a mea.
M-au furat cei de la o firma de telefonie in 1999 si nu le-am platit ultima factura, cca. 200 RON. Acum un an s-au trezit cei de la [EDITAT]sa ma sune zilnic si sa trimita scrisori referitor la faptul ca am de achitat 900RON, cu tot cu penalitati.
Dupa multe insistente si convorbiri telefonice mi-au promis ca pot plati 3 rate egale cate 200 RON, si astfel mi se stinge debitul.
Am platit 200 RON prin posta si atat..restul nu sunt dispus sa le platesc.
Mentionez ca am facut aceasta plata pentru ca cei de la [EDITAT]sunau la tatal meu bolnav, si trimiteau scrisori la adresa lui..si nu vroiam ca parintii mei sa fie expus in continuare la aceasta hartuire.
Ce pot pati in caz ca nu achit toata suma? Nu am semnat nici un act si nu am trimis de pe faxul meu nimic celor de la [EDITAT].
Mare greseala ca ati platit. Debitul din 1999 era prescris si nu ati facut decat sa le dati posibilitatea demararii procedurii de executare silita,caci fara recunoasterea platii, nu aveau nici o sansa in instanta.
Adevarul este ca nu am recunoscut debitul ci pur si simplu am considerat mai ieftin sa platesc macar debitul fara penalitati, doar sa-mi lase familia in pace..
Acesta nu e o explicatie la orice judecatorie?
Deci daca mi se stinge o creanta prin prescriere de ex catre BRD, si dupa 10 ani fac o plata oarecare la BRD, se considera ca plata a fost facuta in contul unei datorii prescrise acum cativa ani?
Multumesc dna Cristea si dna Valentina. Am inteles.
Va mai deranjez cu o intrebare nu foarte simpla.. care ar fi cel mai destept lucru ce pot face acum in situatia data?
Creanta nu "se stinge prin prescriere"! Prin prescriere se limiteaza dreptul creditorului de a obtine prin mijlocirea statului executarea obligatiei de catre debitor, ca sanctiune a atitudinii sale de a lasa nelucrat dreptul sau. Dupa 10 ani plata facuta de dvs va fi considerata ca facuta de bunavoie. Conf art.16 din D 167/58, Prescriptia se intrerupe:
a) prin recunoasterea dreptului a carui actiune se prescrie, facuta de cel
in folosul caruia curge prescriptia.
iar conform art.17: Intreruperea sterge prescriptia inceputa inainte de a se fi ivit imprejurarea care a intrerupt-o.
Dupa intrerupere incepe sa curga o noua prescriptie.
Vedeti dvs pe unde va incadrati....
Alte discuții în legătură
Prescriere datorie
mircea1482
Buna ziua,
va rog sa ma ajutati si pe mine cu niste sfaturi profesioniste legate de problema mea. Am avut in 2001 un abonament la Orange pe care stiu ca l-am ... (vezi toată discuția)