avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1860 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dreptul la concediu angajat-nou
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dreptul la concediu angajat-nou

Hello,

Pe data de 14 iunie m-am angajat pe perioada nedeterminata la o firma de asigurari. As vrea sa stiu daca am dreptul la 10 zile de concediu platite, pentru ca pe data 7 iulie trebuie sa plec in strainatate. Angajatorul mi-a spus ca se poate rezolva, dar zilele respective nu sunt platite sau pot sa-mi bag medical. Astept raspuns. Multumesc anticipat.

Mihai
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:14, 30 Iunie 2008
L 53/2003 - Codul muncii reglementeaza la capitolul II concediile. De asemenea a abrogat o serie de acte normative care reglementau diferite tipuri de concedii. In prezent nu cunosc sa mai existe vreo dispozitie care sa oblige angajatul sa ia concediu de odihna dupa o anumita perioada de timp de la angajare(existau anterior anului 2003). In eventualitatea in care pleaca totusi in concediu si inainte de a se implini un an de munca isi da demisia i se vor retine la lichidare sumele respective. Respectandu-se proportia daca a avut mai putine zile de concediu, retinerea se raporteaza la acestea. Numai ca dvs lucrati de nici doua saptamani, parca e prea de tot. Orice alt angajator v-ar fi trimis la plimbare. De tot... Asa ca acceptati oferta lui rezonabila de concediu fara plata. Nu isi asuma riscul sa plecati din firma dupa aceea si sa va caute sa va ia banii inapoi prin instanta!
Ultima modificare: Duminică, 29 Iunie 2008
iuliaro2006, utilizator
Concediul de odihna se acorda proportional cu perioada lucrata.
Exista angajatori care nu au nici o problema cu faptul ca o persoana solicita un numar de zile de concediu de odihna chiar daca nu are dreptul la toate acele zile sau ca perioada concediului este prea apropiata de data angajarii, dar exista si angajatori care au o problema in ceea ce priveste aceste lucruri. Se pare ca este si cazul dvs.
"Sa va trimita la plimbare" nu este chiar asa de simplu cum se crede, dar daca v-a spus sa va luati concediu medical si daca aveti posibilitatea sa faceti acest lucru, este mai bine.
Puteti sa va luati CO raportat la perioada lucrata sau chiar pe tot anul 2008, in acest caz la incetarea c.i.m. inainte de terminarea anului veti fi pus sa returnati indemnizatia de CO primita in plus.
De asemenea, va puteti lua CFP sau concediu medical pe acea perioada.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

urgent !!probleme cu angajatorul. concediu de odihna versus concediu medical Gabriella& Gabriella& Buna ziua, cu tot respectul, in acest an calendaristic am avut concediu medical 45 de zile, fractionat, pana la 31 decembrie 2008 as mai avea dreptul la 4 zile ... (vezi toată discuția)
Influentarea concediului de odihna prin concediul fara plata marcelilie marcelilie Conform contractului meu de munca: "Durata concediului anual de odihna este de 21 zile lucratoare, in raport cu durata muncii (norma intreaga, fractiune de ... (vezi toată discuția)
Perioada de preaviz alina_puff alina_puff Buna ziua, In cauzul in care se primeste o notificare precum ca angajatorul isi restrange activitatea si iti da preavizu de 20 de zile trebuie lucrate si ... (vezi toată discuția)