avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Apartament inchirita de la ICRAL
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Apartament inchirita de la ICRAL

In urma cu aproximativ 32 de ani tatal meu a inchiriat ( a primit de la servici cum era pe vremea aceia ) un apartament de la fostele ICRAL ! aveam de atunci contracte de inchiriere din 5 in cinci ani , iar acum un an cand expirare ultimul contract am dorit sa cumparam casa insa am fost sfatuti sa mai facem un contract pe 5 ani ca nu stiu ce lege se va mau da .... ma rog am mai facut acest contract si in continuare am fost la Administratia Fosdului Imobiliar de la universitate ( in afara de faptul ca ne-au plimbat de la un birou la altul ) ne-a spus ca e mai greu de cumparat ( specific ca imobilul , apartamentul nu a fost casa nationalizata ) ca trebuie sa vina un evaluator imobiliar si ne-a tot amanat , il alta zi cand am fost ne-a spus ca noi am stat in acest imobil peste 30 de ani si se aplica legea 112 si ca va trebui sa vb cu un avocat ! Ce este aceasta lege 112 , si daca am stat peste 30 de ani nu va mai trebui sa cumpar imobilul ! ?? Care sunt pasi pentru a putea cumpara acest imobil , este nevoie de un evaluator imobiliar ( specific ca in astia 30 de ani casa a fost renovata si are multe imbunatatiri pe bani nostri ) ?
Chiriasii titulari de contract ai apartamentelor ce nu se restituie in natura fostilor proprietari sau mostenitorilor acestora pot opta, dupa expirarea termenului prevazut la art. 14, pentru cumpararea acestor apartamente cu plata integrala sau in rate a pretului. De prevederile alineatului precedent beneficiaza si chiriasii care ocupa spatii locative realizate prin extinderea spatiului initial construit. In cazul vanzarii apartamentelor cu plata in rate, la incheierea contractului se va achita un avans de minimum 30% din pretul apartamentului. Ratele lunare pentru achitarea contravalorii apartamentului se vor esalona pe o perioada de maximum 15 ani, cu o dobanda reprezentand jumatate din dobanda de referinta stabilita anual de Banca Nationala a Romaniei. Tinerii casatoriti, in varsta de pana la 30 de ani, precum si persoanele trecute de 60 de ani vor plati un avans de 10%, iar plata in rate lunare se esaloneaza pe o perioada de maximum 20 de ani.
Daca apartamentul a fost construit din fondul locativ de stat, cumpararea se face in baza decretului 61/1990. Legea 112 se aplica doar imobilelor preluate in mod abuziv de stat ( nationalizate) si s-a modificat in ianuarie 2011 in sensul ca pot fi cumparate locuintele daca beneficiarul cererii a avut contract de inchiriere cel putin 3 ani anterior cererii de cumparare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 112 din 1995 rahovei rahovei buna ziua.locuiesc de 6 ani intr-o locuinta nationalizata si doresc sa o cumpar dar cei de la primarie mi-au spus ca nu am dreptul sa cumpar locuinta deoarece ... (vezi toată discuția)
Un imobil care face obiectul legii nr.112/1995 mihaicalinescu2005 mihaicalinescu2005 legea nr.112/1995 " ART. 9 [b]Chiriaşii titulari de contract ai apartamentelor ce nu se restituie în natură foştilor proprietari sau moştenitorilor ... (vezi toată discuția)
Cumparare teren casa nationalizata misha1 misha1 Buna seara! In luna august s-a vehiculat ideea ca guvernul a pregătit un proiect de lege care stabileşte că proprietarii de case naţionalizate care au ... (vezi toată discuția)