avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 162 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... legea 112 din 1995
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

legea 112 din 1995

buna ziua.locuiesc de 6 ani intr-o locuinta nationalizata si doresc sa o cumpar dar cei de la primarie mi-au spus ca nu am dreptul sa cumpar locuinta deoarece trebuia sa locuiesc in imobilul respectiv la data intrarii in vigoare a legii adica in 95.iar eu locuiesc din anul 2006 luna noiembrie.va rog sa ma ajutati cu un sfat .multumesc
Cel mai recent răspuns: rahovei , utilizator 13:38, 23 Noiembrie 2012
Buna ziua!

Iata articolele din Legea nr.112/1995 care va intereseaza:

Art. 9 - Chiriaşii titulari de contract ai apartamentelor ce nu se restituie în natură foştilor proprietari sau moştenitorilor acestora pot opta, după expirarea termenului prevăzut la art. 14, pentru cumpărarea acestor apartamente cu plata integrală sau în rate a preţului.

De prevederile alineatului precedent beneficiază şi chiriaşii care ocupă spaţii locative realizate prin extinderea spaţiului iniţial construit.

În cazul vânzării apartamentelor cu plata în rate, la încheierea contractului se va achita un avans de minimum 30% din preţul apartamentului. Ratele lunare pentru achitarea contravalorii apartamentului se vor eşalona pe o perioadă de maximum 15 ani, cu o dobândă reprezentând jumătate din dobânda de referinţă stabilită anual de Banca Naţională a României.

Tinerii căsătoriţi, în vârstă de până la 30 de ani, precum şi persoanele trecute de 60 de ani vor plăti un avans de 10%, iar plata în rate lunare se eşalonează pe o perioadă de maximum 20 de ani.

Comisionul cuvenit unităţilor specializate care evaluează şi vând apartamente este de 1% din valoarea acestora.

Fac excepţie de la prevederile alin. 1 chiriaşii titulari sau membrii familiei lor - soţ, soţie, copii minori - care au dobândit sau au înstrăinat o locuinţă proprietate personală după 1 ianuarie 1990, în localitatea de domiciliu.

Chiriaşii care nu dispun de posibilităţi materiale pentru a cumpăra apartamentul în care locuiesc pot să rămână în continuare în spaţiul locativ respectiv, plătind chiria stabilită prin lege.

Art. 14 - Persoanele îndreptăţite la restituirea în natură a apartamentelor sau, după caz, la acordarea de despăgubiri vor depune cereri în acest sens, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii.

Ca atare, daca locuinta nu a fost revendicata de fostii proprietari, aveti dreptul de a cumpara, atata vreme cat aveti calitatea de chirias titular al contractului de inchiriere in baza Legii nr.112/1995.
Buna ziua.am facut cerere catre primaria locala pt a cumpara locuinta si raspunsul lor in scris a fost ca nu am dreptul deoarece nu eram chirias in anul 1995 cand a intrat in vigoare legea .Precizez ca locuiesc in acel imobil din anul 2006 cu contract de inchiriere. va multumesc pt raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apartament inchirita de la icral edymanuel2000 edymanuel2000 In urma cu aproximativ 32 de ani tatal meu a inchiriat ( a primit de la servici cum era pe vremea aceia ) un apartament de la fostele ICRAL ! aveam de atunci ... (vezi toată discuția)
Un imobil care face obiectul legii nr.112/1995 mihaicalinescu2005 mihaicalinescu2005 legea nr.112/1995 " ART. 9 [b]Chiriaşii titulari de contract ai apartamentelor ce nu se restituie în natură foştilor proprietari sau moştenitorilor ... (vezi toată discuția)
Legea112/1995 crystynac crystynac Buna ziua! Pentru achizitionarea unei locuinte in baza legii 112/1995(\\"In cazul vinzarii apartamentelor cu plata in rate, la incheierea contractului se va ... (vezi toată discuția)