Oameni buni ma confrunt cu o problema cu care nu am mai avut de face pana zilele acestea. Am un salariat care este cercetat penal si in momentul de fata este in arest preventiv. Problema este ca nu stiu exact pasii care trebuie urmati...efectiv nu stiu ce trebuie sa fac...stiu ca pot sa-i suspend contractul conf. art.50 lit h. si ca dupa un termen de 30 de zile sau 60 de zile???? pot sa-l concediez conf art.61 lit.b problema este ca el este in arest cu 01.04.11 asadar decizia de suspendare cim este facuta cu 01.04.11, decizie ce a fost trimisa prin posta dar care s-a intors inapoi ptr faptul ca nu a fost gasit nimeni la domiciliul respectiv. Multi spun ca ptr faptul ca are cim suspendat cu 01.04.11 eu pot sa-l concediez cu 01.06.11 dupa 60 de zile privind procedura codului muncii vechi sau cu 01.05.2011 la 30 de zile????? sau cum trebuie exact sa procedez???/este ok sa-i fac decizia de concediere cu 01.05.11 sau 01.06.11?????
Va multumesc !
pentru primele 30 de zile de arest preventiv ii veti suspenda CIM, iar potrivvit art. 61 lit.b, daca mandatul de arestare preventiva se prelungeste dupa aceasta data ii puteti desface CIM, deci imcepind cu 2 mai, daca continua sa se gaseasca in arest preventiv ii puteti desface CIM
Iata ce spune Codul muncii: Art. 52
(1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii:
...
c) în cazul în care angajatorul a formulat plângere penală împotriva salariatului sau acesta a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti;
...
(2) In cazurile prevazute la alin. (1) lit. a) si c), daca se constata nevinovatia celui in cauza, salariatul isi reia activitatea anterioara si i se plateste, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, o despagubire egala cu salariul si celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendarii contractului.
Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în următoarele situaţii:
...
b) în cazul în care salariatul este arestat preventiv pentru o perioadă mai mare de 30 de zile, în condiţiile Codului de procedură penală;
...
Angajat arestat
bucur_marcela
Vreau sa concediez un angajat pentru ca este arestat preventiv si nu stiu care sunt procedurile.
Pot sa ii suspend contractul individual de munca cu articolul ... (vezi toată discuția)