avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... neintelegeri cu vecinul
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

neintelegeri cu vecinul

am o problema cu vecinul meu, care doreste neaparat sa-si construiasca un garaj lipit de peretele casei mele. va rog sa-mi spuneti, legal, care este distanta minima pe care trebuie sa o respecte, si eventual in ce acte juridice gasesc acest raspuns.
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 19:00, 1 Mai 2011
Ca sa-si construiasca un garaj trebuie sa aiba autorizatie de constructie data de primaria de care apartineti. Vedeti in primul rand daca are aceasta autorizatie, daca nu in clipa in care incepe constructia faceti sesizarea la primarie!
vezi legea nr. 50 din 1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, rep. art. 610 C. civ. si Ordinul nr. 536 din 06/23/1997 pentru aprobarea Normelor de igiena si a recomandarilor privind mediul de viata al populatiei - art. 2.
Art. 2.
.......................................
distanta dintre cladiri trebuie sa fie mai mare sau cel putin egala cu inaltimea cladirii celei mai inalte, pentru a nu se umbri reciproc.

ordinul nr. 536/1997 al ministrului sanatatii
"Pentru a nu se umbri reciproc" se refera la faptul ca o constructie noua nu trebuie sa ia lumina uneia deja existente sau in constructie.
Ceea ce vrea vecinul se construiasca se cheama "la calcan" adica perete in perete acolo unde nu exista geamuri ci numai zid.
Evident, ca asa cum se vede si pe strada exista constructii la calcan, dar acelea se fac cerand acordul celui care are deja casa construita si sunt situatii cand chiar daca vecinul isi da acordul pentru aceasta "lipire" primaria nu este de acord.
v-a aratat autorizatia de constructie privind ridicarea garajului? autorizatia nu se elibereaza decat cu respectarea distantei si a normelor legale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vecinul are nevoie de acordul pentru a construi un p+2 lipit de calcan taberecusuflet taberecusuflet Vecinul m-a anuntat printr-o scrisoare oficiala ca urmeaza sa construiasca un P+2 lipit de calcan si ca trebuie sa ii las in casa pe cei de la Inspectoratul in ... (vezi toată discuția)
Amplasare casa Della Della am inteles ca in martie 2009 a intrat in vigoare o hotarare locala in Timisoara conform careia nu poti construi decat cu acordul vecinilor dat la primarie sau ... (vezi toată discuția)
Acordul vecinilor pentru constructie Ovidiu L Ovidiu L Buna ziua, Am o proprietate in Bucuresti, casa + curte, casa este construita calcan in calcan cu un bloc p+3+m, ambele mai vechi de 100 de ani. Doresc sa ... (vezi toată discuția)