avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Proces privind plata pensiei alimentare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Proces privind plata pensiei alimentare

Buna ziua!As dori,daca se poate,un raspuns privitor la urmatoarea situatie reala:am un var care a fost casatorit,are o fiica de 16 ani pe care a crescut-o pana la 7 ani ,dupa care a fost luata de fosta sotie,fosta care l-a dat in judecata pt plata pensiei alimentare pt fiica.Problema e urmatoarea:varul meu are un oarecare handicap psihic si nu s-a mai putut angaja,asa ca a plecat in strainatate,unde lucreaza pe unde poate si-si duce zilele cum poate!In urma procesului s-a dat o sentinta prin care varul meu,neaparand ca ar avea vreun venit ,era obligat la o amenda de 1000 lei,iar fosta sotie a facut recurs,nefiind multumita de sentinta.A facut o plangere in care spune ca varul meu lucreaza in strainatate si ca are bani si cere sa fie obligat sa plateasca,ba chiar sa fie condamnat la inchisoare!Termenul pt judecare este luna aceasta!M-ati putea lamuri ce poate pati varul meu?Nu stiu cata importanta are,dar fosta sotie a facut in asa fel incat fiica nu vorbeste cu tatal ei,acesta fiind motivul principal pt care varul meu nu vrea sa plateasca!Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: silvia1 , utilizator 20:39, 1 Mai 2011
Plata pensiei de intretinere este o obligatie legala a parintelui de a contribui la cresterea si educarea copilului sau. Din punct de vedere juridic nu are nicio importanta ca fiica nu vb cu tatal sau ca fosta sotie a invrajbit-o impotriva tatalui.

Problema este ca in urma judecarii recursului, ar putea primi o pedeapsa cu inchisoarea cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei. Acum nu este inca nicio problema, insa peste doua luni fosta sotie poate face inca o plangere penala impotriva lui, iar instanta mai mult ca sigur il va condamna cu executare.

Este chiar atat de mare pensia de intretinere incat nu o poate plati? Ca daca nu s-a facut in timpul procesului dovada venitului realizat, atunci cuantumul stabilit mai mult ca sigur este raportat la venitul minim, adica 130 de lei pe luna.
Problema nu este cea legata de bani,vorba dvs,nu e o suma mare!Doar ca incapatanarea nu e un sfetnic bun,iar faptul ca relatia lor e una tensionata iarasi nu e de nici un folos!Sper ca raspunsul dvs sa il determine sa faca ce e corect!Va multumesc mult pt raspuns si v-as ruga sa ma mai lamuriti cu ceva:daca va persista in incapatanarea lui de a nu plati si va fi condamnat cu executare iar el nu va fi in tara,ce se intampla?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare- neplata pensie GMarilena GMarilena Buna ziua.De aproximativ o luna am depus o hotarare la executor pt recuperarea pensiei de intretinere.Intrebarea mea este se poate face dosarul de executare pe ... (vezi toată discuția)
Cum pot pune oprire pe salariul fostului sot? mihaelaanamaria22 mihaelaanamaria22 Buna seara,acum aproximativ doua luni am primit hotararea pt pensie alimentara in care se mentioneaza plata pensiei in cuantum de 25% din venitul fostului ... (vezi toată discuția)
Se poate face recurs unei sentinte definitve si irevocabile privind custodia minorului? ghs ghs Se poate face recurs unei sentinte definitve si irevocabile privind custodia minorului? am divortat de sotul meu in septembrie 2009. Nu a platit pensia ... (vezi toată discuția)