Anul trecut in august am incercat sa achizitionez o locuinta noua. Am gasit o firma prin intermediul mass-media care vindea locuinte noi. Am mers la firma, am vazut locuintele, si m-am hotarat la una din ele. Firma a pretins un acont de
20% pe care l-am platit, semnand cu acesasta firma un antecontract de vanzare/cumparare (semnat si stampilat de administrator) in care s-a stipulat suma platita ca avans. Locuinta trebuia achizitionata cu un credit ipotecar. Cand am ajuns la notar pentru a face un antecontract de vanzare/cumparare legal, a aparut un alt proprietar (proprietarul de drept) cu care am convenit asupra pretului final al locuintei. Creditul pentru care am optat nu s-a aprobat din cauza locuintei, desi a fost evaluata pe banii mei de un evaluator agreat de banca la valoarea reala, functionarii bancii au spus ca valoarea acesteia este mai mica si nu-mi pot oferi decat o suma mult mai mica, trecand peste dosarul intocmit de evaluator si platit de mine! In fine, toata tranzactia a cazut, si urma sa-mi recuperez de la firma careia am dat avansul, banii platiti. Insa administratorul a folosit acesti bani in scopuri proprii si nu am putut nici pana in ziua de azi sa-mi recuperez prejudiciul. Intrebarea mea este urmatoarea: -Administratorul firmei a comis infractiunea de inselatorie? Cui trebuie sa ma adresez ca sa-mi recuperez prejudiciul?
1.prea putine detalii pt. a stabili daca este sau nu vreo infractiune pe seama administratorului firmei (care firma? ce rol are aceasta firma in speta etc)?
2. ce prejudiciu ?
Eu am achitat un avans firmei care mi-a aratat imobilul. Aceasta nu are nici un act de proprietate asupra imobilului, si nici vreun contract incheiat cu proprietarul de drept (ca o agentie imobiliara). Banii care i-am dat acestei firme nu am putut sa-i mai recuperez, desi am incheiat cu administratorul acesteia un act de mana (semnat si stampilat). In acest act se stipuleaza ca daca tranzactia cade, banii se vor returna pe cale amiabila...
pai si firma aceea ce calitate avea?
era mandatar al proprietarului ?
era antreprenor?
ce era ?
Daca nu era nimica (nici o calitate) ... atunci iti poti recupera banii dandu-i in judecata.
proprietarul ce zice ? care era relatia lui cu acea firma ?
Daca formulati o plangere la Politie, aceasta va fi solutionata cu neincepere urmarire penala si dvs. pierdeti vremea.
Asadar, formulati o invitatie la conciliere, potrivit art.720-1 cod pr. civila si, in caz de esec, formulati o actiune in instanta, in baza actelor pe care le aveti si solicitati restituirea avansului platit.
Actiunea se va timbra la valoare, in jur de 10%.
Foarte important, în opinia mea, este conţinutul actului de mână încheiat cu "mandatarul". În ce calitate a luat banii de avans acea firmă, ce obligaţii avea acea firmă, şi în funcţie de acest act se poate aprecia dacă este vorba despre o înşelăciune sancţionată de Codul penal sau nu, caz în care user-ul va avea la îndemână o acţiune în pretenţii bazată pe răspunderea civilă contractuală, dacă acel act poate avea calitatea unui contract sau o acţiune în pretenţii, dacă este vorba despre o sumă de bani, în act nefăcându-se vorbire despre asumarea vreunei obligaţii a firmei în schimbul primirii banilor.
Oricum, invitaţia la conciliere este obligatorie ca o condiţie prealabilă de admitere în principiu a litigiului comercial.
Angajaţi un avocat cu actele pe masă şi acesta bva şti ce să facă pentru ca să vă apere interesele mai bine şi mai rapid, dacă va fi posibil. Nu vereau să vă necăjesc dar au fost multe cazuri în care astfel de persoane au luat o sumă de bani, deloc neglijabilă şi au dispărut odată cu firmele lor, în ceaţă. Reclamantul păgubit a obţinut o hotărâre pe care nu a avut cum să o execute, deoarece fie pârâtul a dispărut din ţară, fie a fost găsit dar banii i-a "tocat" şi neavând bunuri de executat, reclamantul a rămas cu "buzele umflate"...
Succes, dar numai alături de un avocat! ;)
Infractiune?
iustinian13
Un angajat, inspector de asigurari, preda tocumentele intocmite cu privire la incasarile dintr-o sapatamana, prin posta, ( chitante, polite, borderouri), dar ... (vezi toată discuția)