avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... abandon de familie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

abandon de familie

In data de 9 mai 2011 se implinesc 2 ani de cand o mama a depus la parchet , impotriva fostului sot , o plangere penala de abandon de familie , deoarece acesta de 11 ani nu plateste pensia de intretinere pentru minorul rezultat din casatoria celor doi . De doi ani se tot cerceteaza .....si tatal plateste 1 luina , 2 nu , alta luna plateste sume mai mici si tot asa .
In prima faza s-a dat nup. pe motiv ca tatal nu ar fi avut cunostiinta de existenta sentintei de divort ( data de 11 ani ) care il obliga la plata pensiei de intretinere . (Mentionez ca acesta nu avea cum sa nu stie de existenta acestei sentinte doarece in 2007 si-a schimbat buletinul si implicit a avut nevoie de aceasta sentinta la politie . Mama a facut plangere la Parchetul de pe langa Curtea de Apel impotriva deciziei procurorului . Decizia in cauza a fost anulata si trimisa inapoi ptr. completarea cerecetarilor . Au trecut de atunci 8 luni. Acum vreo 2-3 luni mama a fost chemata pentru a nu stiu cata oara la politie ( cel putin 10 chemari la politie ) . In timpul discutiilor politistul a luat-o la intrebari pe mama intreband-o " de ce nu a facut plangerea mai devreme ? de ce a asteptat atatia ani ?, de ce a facut plangerea doar dupa ce s-a recasatorit ? ," a afirmat ca oricum fapta este prescrisa .... ?! si mai mult politistul de caz a incercat sa o faca pe mama sa scrie o declaratie (dupa dictare ) prin care sa arate ca ea ar fi luat sentinta de divort si nu i-ar fi dat-o tatalui. Sesizand ceea ce vrea sa faca plitistul , mama a scris doar datele personale , apoia a scris ca isi mentine toate declaratiile date anterior ( cel putin vreo 7. ) , s-a ridicat si a parasit biroul politistului . La vreo luna dupa aceasta mama a facut la Parchetul de pe langa Tribunalul ptr. minori si fam . o plangere de tergivesare a cercetarilor din dosarul respectiv. Aceasta plangere i-a fost respinsa deoarece " in dosar s-au facut majoritatea cercetarilor dar se mai asteapta un raspuns de la directia fiscala . ( de 2 ani ? de 8 luni ? ) . Mentionez ca aceasta decizie era plina de erori materiale cum ar fi : datata cu 1 an inainte , la numele mamei aparea numele altei femei , etc . Mama face din nou plangere impotriva acestei decizii la parchetul ierarhic superior. Parchetul respinge plangerea pe motiv ca marea majoritate a cercetarilor au fost incheiate si mai mult ar fi inceput urmarirea penala ... ( mama nu a fost instiintata de acest fapt )
La o saptamana dupa aceasta mama primeste indreptarea erorilor materiale.
Pe data de 29.04.1011 mama gaseste in posta o citatie de la politie , citatie prin care in calitate de parte vatamata ,este invitata sa se prezinte in data de 03.05.2011 la sectia respectiva de politie. Scrie pe citatie ca in caz de neprezentare va fi sanctionata conform art . 198 cod de proc. pen . Sub aceasta amenintare scrie ca trebuie sa se prezinte cu un aparator si ca daca nu are i se va da unul din oficiu conform art. 171 al 2 si 3 cod proc. pen.
Mama nu intelege ce legatura au cu partea vatamata aceste 2 articole si de ce o mai cheama la politie . A fost chemata de n ori si a dat n declaratii . Mama nu mai vrea sa se prezinte . Are servici de unde nu se mai poate invoi si un copil de crescut . Nu mai are timp de plimbari la politie , o politie care din reclamant incearaca sa intoarca situatia pentru a te face faptuitor ? . Ce sa faca in acest caz ? Ce se intampla daca nu se mai prezinta ?
Daca totusi va trebui sa se prezinte are voie sa isi ia langa ea in biroul politistului ca martor pe actualul sot ? Ii este frica , ca politistul o va intimida si o va face sa scrie mai stiu eu ce !? Va rog ajutati-o cu niste sfaturi .
Cel mai recent răspuns: mancipri , utilizator 11:20, 5 Mai 2011
Sa se adreseze la instanta cu plangere unde sa arate ca parintele (tata minorului) se face vinovat de abandon ssi a savarsit fapta prevazuta si pedepsita de disp.art.305 lit.c) Cod penal, Si sa se constituie si in parte civila vatamata si sa-i solicite intreaga suma neplatita cu titlul de pensie intretinere in folosul minorului pe toata perioada de timp trecuta si pana la lichidarea catimei. Presupun ca aveti o hotarare prin care s-a stabilit cuantumul pensiei?? va doresc succes:((
multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara mancipri mancipri in luna mai 2009 , mama unui minor in varsta de 10 ani , a facut o plangere penala pentru abandon de familie , la parchet . in plangere arata faptul ca fostul ... (vezi toată discuția)
Presiuni mancipri mancipri speta : mama face la parchet plangere penala pentru abandon de familie deoarece tatal nu a platit 3 luni pensia de intretinere pentru copil .parchetul trimite ... (vezi toată discuția)
Neplata pensiei alimentare magika2002 magika2002 Buna ziua, am divortat in 2011, prin sentinta minorul mi-a fost incredintat mie, fostul sot a platit pensia alimentara regulat cam in primii 3 ani, apoi a ... (vezi toată discuția)