avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... intabulare contract donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

intabulare contract donatie

Buna
As avea urmatoarea intrebare.
Am incheiat cu tatal meu un contract de donatie in care am stipulat ca ,conform art. 825 C.civ. in cazul decesului tatalui meu inaintea mea , imobilul se va reintoarce in propietatea mea. Tatal meu a decedat de curand si acum am urmatoarea problema.
cei de la CF sustin ca nu pot intabula imobilul pe numele meu decat daca fac o actiune in constatare in instanta.Nu am inteles de ce este necesara o actiune in instanta cand in contractul de donatie scrie foarte clar ca se va reveni in propietate fara nici o alta interventie .
Poate sa ma ajute cineva sa-mi explice ce am de facut ????
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: definitiv , utilizator 19:10, 7 Mai 2011
Cartea funciara este o foarte mare "creatoare" de practica judiciara datorita interpretarilor personale ale registratorilor.
Depuneti cerea la cartea funciara de reinscriere a dvs ca proprietar. Daca vi se da respingere va adresati instantei de judecata (in termen de 15 zile..mare atentie) si in urma hotaririi primite veti sti cum sa actionati in continuare.
Din punctul meu de vedere-al unui registrator de carte funciara-consider ca, daca ati prevazut acest lucru in contract, la cartea funciara nu ar putea sa va respinga cererea la care ar trebui sa atasati si certificatul de deces al tatalui, in copie legalizata.
Atunci cand s-a inscris dreptul de propietate al tatalui in cartea funciara in baza actului de donatie, ar fi trebuit ca aceasta conditie, ca modalitate a dreptului de proprietate, sa fi fost precizata in incheierea prin care s-a dispus intabularea, astfel incat, implinirea conditiei sa faca mai usoara intelegerea clauzelor contractuale si reinscrierea dvs ca proprietar.
Este rautacioasa remarca colegului care afirma ca suntem mari creatori de practica. Asa si trebuie sa fie, stimate coleg, in conditiile in care, conform noului cod civil, inscrierea in cartea funciara va fi constitutiva de drept de proprietate. Dar aveti dreptate ca, daca incheierea va fi una de respingere, exista si cai de atac a acesteia. INSA, mai intai se poate face o cerere de reexaminare a incheierii data de registratorul care a respins inscrierea dreptului, reexaminare care este in atributiile regiistratorului sef de la cartea funciara. Aceasta procedura face ca petentul nemultumit sa se adreseze mai intai cartii funciare. Daca registratorul sef in continuare va achiesa la solutia registratorului si va respinge din nou inscrierea dreptului de proprietate, abia atunci se poate adresa instantei cu plangere impotriva incheierii.
Si aici s-a putea sa fie surprize deoarece si judecatorii, ca si registratorii de carte funciara, sunt independenti pe solutia data.
Ca si concluzie: daca in contract se prevede clauza de reintoarcere in patrimoniu fara interventia instantei, acest lucru este cat se poate de clar si ar trebui depusa o cerere la carte funciara. Codul de intabulare este 2.3.2 si tariful este de 0.15% aplicat la valoarea din act a imobilului. Daca aceasta valoare nu este precizata, atunci se aplica la valoarea imobilului calculata conform grilelor de evaluare puse la dispozitie pe site-ul Uniunii Notarilor din Romania.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere cf ContSters88252 ContSters88252 la art.50 din legea 7/1996 la : \\"(21) Împotriva încheierii registratorului-şef emise potrivit alin. (2) cei interesaţi sau notarul public pot formula ... (vezi toată discuția)
Înscriere în cartea funciarã fodoretelkaeva fodoretelkaeva Ce înseamnă defapt înscrierea în cartea funciară? Eu m-am căsătorit în anul 2006, cu domiciliul in oraşul respectiv şi de atunci tot în chirie ... (vezi toată discuția)
Incheiere de respingere intabulare cf loveromania loveromania buna ziua. tatal meu mi-a vandut un teren , teren fiind ipotecat in favoarea fratelui meu. banca si-a dat acordul pt vanzare. de la administratia de carte ... (vezi toată discuția)