avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Spețã succesiune.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Spețã succesiune.

Dacă obiectul succesiunii îl constituie un apartament iar moștenitori sunt doar mama(apartamentul fiind dobândit în timpul căsătoriei) și un fiu, ar fi mai convenabil din punct de vedere al cheltuielilor un partaj la judecatorie, cu tranzacție la primul termen decât un partaj la notar?

În acest caz cu partaj la instanță si tranzacție ar mai fi necesar să mai mergem la notar?

Tot în acest caz cu partaj la instanță si tranzacție ar mai fi necesar să mai dăm declarație de acceptare a moștenirii la notar în termen de 6 luni?

Dacă la moștenirea reprezentată de apartament se mai adaugă drepturi dintr-o altă mostenire a unui bunic, dar a cărui succesiune nu a fost dezbătută, s-ar putea dezbate moștenirea tot in instanță cu tranzacție la primul termen fără a mai fi necesară dezbaterea moștenirii la notar?
Vă mulțumesc pentru răspunsuri!
Cel mai recent răspuns: georgescupaul , utilizator 16:40, 6 Mai 2011
daca, daca, daca...
costuri implica si una si alta.
1. sa dezbateti succesiunea de pe urma tatalui, dupa ce se dezbate succesiunea faceti partajul (trebuie sa fiti coindivizari ca sa aveti ce partaja).
in masa succesorala a tatalui dvs va intra acest imobil si alte bunuri/drepturi ce au apartinut defunctului.
2.intrucat succesiunea de pe urma bunicului nu a fost dezbatuta, nu are ce cota sa intre in masa succesorala a tatalui dvs.
trebuie dezbatuta, si abia dupa o sa culegeti cota respectiva.
buna ziua, sa o luam pe rand: daca mergeti in instanta pt. a dezbate o succesiune, nu mai aveti ce cauta la notar.
in instanta, costul taxelor de timbru sunt: 3 % din masa partajabila.asadar, puteti face un calcul dvs. acasa care ar fi taxa la judecatorie, eventual la care se adauga onorariul de avocat intrucat tranzactia ar fi bine sa v-o redacteze un avocat.
-nu, nu mai trebuie sa mergeti la notar nici pt. acceptarea mostenirii in termen.
-daca nu aveti dezbatuta mostenirea dupa bunic, acest drept care i-ar revenii tatalui nu este constatat prin nimic.deci, mai intai trebuie sa dezbateti aceasta succesinu ca sa vede care cota i se cuvine tatalui dvs,, ulterior vei putea dezbate intreaga mostenire, inclusiv apartamentul in speta.
-da, ambele pot fi dezbatute fie la notar fie in instanta.
Nu mergeti direct in instanta caci pierdeti timp si bani.In instanta trebuie sa prezentati incheierea emisa de notar cu privire la veificarea dezbaterii succesiunii,deci nu puteti evita prezentarea in fata notarul ultimului domiciliul.Lg.202/2010
Mulțumesc mult pentru informații!
Ultima modificare: Vineri, 6 Mai 2011
georgescupaul, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Invitatie dezbatere succesiune sandru72 sandru72 succesiunea din partea lui tata este obligatorie santem 2 frati si mama in viata ce trebuie sa facem? va multumesc:O (vezi toată discuția)
Dreptul familiei Olteanu Aura Olteanu Aura Buna ziua!Am nevoie de sfatul dvs in legatura cu cererea unor drepturi. Tatal meu este mort de 7 ani, iar bunicii din partea lui la fel.Fratele tatalui ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea mostenirii nefis nefis buna ziua. va rog sa-mi spuneti ce se poate face in cazul in care sotia a decedat si terenul si casa a ramas a sotului si a celor 2 copii.Copii vor sa vanda ... (vezi toată discuția)