avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1076 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Impartirea mostenirii cu frati rezultati din concubinaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Impartirea mostenirii cu frati rezultati din concubinaj

Situatia urmatoare: tatal paraseste sotia si copilul si fara sa divorteze traieste in concubinaj cu o alta femeie, rezultand 2 copii recunoscuti.Tatal decedeaza sotia legitima ocupandu - se de inmormantare.Se face succesiunea intre sotia legitima si copil, nestiindu-se de existenta celor doi copii rezultati din concubinaj. Acum la , sa zicem 20 de ani de la moartea tatalui acesti copii nelegitimi au drept de mostenire?
Poate fi atacat actul de mostenire in instanta si daca da ce se poate face?
s-a prescris demult dreptul la actiune pt a promova in instanta o actiune pt anularea certificatelor de mostenitor. nu se mai poate face niciun demers juridic.
nu as zice ca s-a prescris, daca se invoca un motiv de nulitate absoluta a Cm-ului.
Presupun ca da, deoarece cei doi copii erau minori la moartea tatalui lor, si nu aveau "capacitatea deplina de actiune'. Dupa cum prevede si Legea Fundamentala, legea respectiva "garanteaza dreptul de mostenire' si, potrivit dispozitiilor art.2 din Decretul Lege Nr.167/1958 care prevede "Nulitatea unui act juridic poate fi invocata oricand, fie pe cale de actiune, fie pe cale de exceptie":sorry:

Dupa cum prevad aceste dispozitie atacarea unui testament sau certificat de mostenitor unde nu au fost cuprinsi toti mostenitorii succesorali, nu prea are termen de prescriptie...OK.
@nusa_cenuse
Ati folosit in mod peiorativ faptul ca fratii d-voastra au rezultat dintr-un concubinaj. Va spun ca prin prisma mostenirii nu intereseaza pe nimeni raportul de stare civila dintre tatal d-voastra si mama fratilor d-voastra. Singurul lucru care conteaza este ca poarta numele tatalui d-voastra si ca au fost recunoscuti ca fii ai lui.
Si daca nu-i recunostea puteau avea vocatie succesorala, mai greu, dar puteau !
Eu va inteleg off-ul, nimanui nu-i pica bine sa vina cineva dupa 20 de ani si sa-i strice ,,rostul'' !
Stiti vorba din popor : cand primesti iti fata vaca, cand trebuie sa dai iti moare vitelul !
Descendentii sunt mostenitori rezervatari, fratii vitregi avand drept la mostenire ca si ceilalti copii alaturi de sotul supravietuitor.Daca sotia supravietuitoare nu a stiuti de ceilalti copii, nu avea cum sa declare in fata notarului ca mai sunt si alti mostenitori.Eu nu cred ca au sanse fratii vitregi deoarece trebuie sa faca dovada ca au acceptat mostenirea tacit sau expres in cele 6 luni de la deces si cum erau minori......Depinde ce bunuri au ramas si unde .....
Ultima modificare: Miercuri, 4 Mai 2011
avvalentina, utilizator

Alte discuții în legătură

Un copil rezultat in urma unui concubinaj poate fi mostenitor la un imobil al mamei din prima casatorie? baran alina diana baran alina diana Mama mea a ramas vaduva in urma cu 27 de ani,cu doi copii din aceasta casatorie si o casa facuta impreuna cu defunctul sot.Dupa moartea sotului a continuat sa ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament mostenit ancacatya ancacatya buna ziua,mama mea este mostenitoarea unui apartament ramas de la parintii ei(bunicii mei),Nu s-au facut nici un act de trecere a apartamentului pe numele ... (vezi toată discuția)
Mostenitori life life O situatie mai ciudata: Asociat unic al unui SRL - necasatorit(divortat) - fara copii - ambii parinti decedati - fara frati, surori - o verisoara - si o ... (vezi toată discuția)