Buna ziua!
In luna mai am vandut un autoturism, printr-o firma de intermedieri. Nu am stiut ca trebuie certificat fiscal, iar cei de la firma respectiva mi-au spus sa il obtin si apoi sa revin la ei pentru o completare in contract. Cumparatorul a revandut imediat masina, iar noul proprietar nu vrea sa o inmatriculeze, asa ca am incercat eu sa o radiez fiscal. La administratia financiara am aflat ca de fapt contractul de vanzare-cumparare era nul deoarece la data vanzarii nu exista acel certificat fiscal. Ce am de facut in aceasta situatie? Banuiesc ca firma de intermedieri raspunde de corectitudinea contractelor incheiate, deci as putea sa-i pun pe ei sa rezolve problema? Pot incheia alt contract de vanzare-cumparare? Ma gindesc ca si primul cumparator a incheiat un contract cu cel de-al doilea (chiar daca la fel de nul ca si contractul meu...), si atunci iese o incurcatura si mai mare. Alte solutii?
Si altceva. Contractul este nul de drept conform art. 264 din Codul Fiscal. In ce sens este nul? Autoturismul este in continuare in proprietatea mea sau e nul doar in sensul ca nu e recunoscut in vederea radierii cat timp nu e insotit de certificatul fiscal? Nu-s jurist si poate ca ma insel, dar nu inteleg de ce ar stabili codul fiscal valabilitatea acelui contract in sensul schimbarii proprietarului.
Imi cer scuze daca am postat intr-o sectiune gresita si va multumesc pentru orice raspuns,
Dan
Nulitatea este o sanctiune civila care consta in desfiintarea retroactiva a unui act juridic incheiat cu incalcarea dispozitiilor legale.
Situatia ta este destul de ingrata. Nu poti lasa totul in grija firmei de intermedieri. Proprietarul masinii este singurul care se poate solicita administratiei financiare eliberarea unui certificat de atestare fiscala pentru vanzarea unui bun, sau imputernicitul sau legal. Potrivit Codului fiscal, vanzarea bunurilor mobile sau imobile se poate face numai dupa ce in prealabil adminsitratia fiscala atesta, prin documentul mai sus amintit, faptul ca nu sunt debite la bugetul local. Vanzarea unui mijloc de transport, a unui teren sau cladiri fara certificat fiscal este lovit de nulitate. In prezent, atat in fata administratiei financiare cat si a politiei esti inca proprietarul masinii, desi te afli in posesia unui facturi sau al unui contract de vanzare-cumparare de o fima de intermedieri auto. Actul tau de instrainare nu este valabil. Nulitatea lui poate fi ceruta chiar de functionarul public al administratiei, daca va fi cazul. De aceea, este impedios necesar sa urmezi procedura legala, astfel incat sa poti solicita scaderea mijlocului de transport de pe rolul fiscal si implicit radierea din circulatie. Chiar daca in momentul de fata aceste doua situatii nu ridica probleme, odata cu trecerea timpului acestea se vor arata sub diverse forme, precum: amenzile de circulatie care vor fi emise pe numele proprietarului masinii, respectiv pe numele persoanei care are inmatriculata masina la politie sau in cazul unui accident rutier proprietarul masinii va fi chemat de firma de asigurarare etc. De asemenea, de ce sa platesti impozit pe mijlocul de transport in posesia caruia nu te mai afli? Ultimul cumparator nu se va putea inmatricula la politie fara certificatul fiscal si viza pe fisa de inmatriculare de la ultimul proprietar inmatriculat la politie.
Ideea este sa urmezi calea legala. Dfatul meu este sa mergi la administratie pentru a solicita un certificat fiscal in vederea instrainarii masinii.