potrivit legii am dorit sa achit toata datoria la administratia de locatari si sa beneficiez de scutirea de penalitati .dar mi s-a spus ca nu exista norme metodologice de aplicare. Legea este valabila pina in iulie 2011. cum putem beneficia de prevederile acstei legi?
Legea are aplicabilitate si fara norme. Depinde doar de ingaduinta administratorului asociatiei. Va sfatuiesc sa mergeti la Uniunea Asociatiilor de proprietari si faceti o sesizare.
Sa faceti presiuni asupra conducerii asociatiei si sa le spuneti ca legea se aplica asa cum scrie in ea si ca nu vor aparea norme de aplicare deoarece acest lucru nu a fost mentionat la sfarsitul legii propriu-zise.
Deci asociatia trebuie sa va calculeze si sa va scuteasca macar de penalizarile care ii revin ei insesi, urmand ca partea de penalizari pe care o achita furnizorilor sa o platiti totusi intrucat acestia nu accepta neplata penalizarilor.
Indepliniti conditia de venit sub 1000 lei / membru de familie? Daca da, sunt obligati sa va scuteasca de penalizarile pe care le incaseaza asociatia de la dv.
Legea trebuie respectata si aplicata. Dar cum aceasta este incompleta este greu de pus in practica. Va sugerez cativa pasi.
Restantierul sa faca o cerere catre presedintele asociatiei pentru a i se anula penalizarile aflate acum pe lista de plata, in situatia cand achita restantele (fara penalizari). La aceasta cerere anexati adeverinta de salariu, cupon de pensie, adeverinta de somaj, dupa caz.
Comitetul executiv va analiza cererea in prima sedinta (se tine lunar), va analiza, va decide anularea penalizarilor sau va solicita restantierului si alte date.. Oricum ar trebui sa se dea o explicatie. Daca asociatia nu are penalizari facturate de catre furnizori, decizia poate fi luata mai usor de comitet.
Apoi este posibil sa se tina cont de perioada in care au devenit sumele restante si pentru care s-au calculat penalizarile. Daca, de exemplu in anul 2009 restantierul avea un venit lunar de peste 1000 lei pe membru de familie dar nu si-a achitat intretinerea, iar acum are sub 1000 lei/luna, comitetul poate decide sa se anuleze penalizarile numai pentru perioada cand veniturile au scazut, urmand ca restantierul sa achite penalizarile pentru perioada cand avea venituri mai mari de 1000 lei...
De asemenea, asa cum s-a mai spus, se poate decide anularea penalizarilor ce revin asociatiei iar pentru cele care ar trebui platite furnizorilor, se poate intocmi un dosarel cu cerere, dovezi, calcule... ce se inainteaza furnizorului. In situatia cand furnizorul ar anula din penalizarile facturate asociatiei suma aferenta acestui restantier, asociatia, la randul ei ar sterge aceste penalizari din evidenta restantierului respectiv.
Oricum adresati-va presedintelui si comitetului executiv si-acestia decid asupra fiecarui caz in parte, in functie de situatia asociatiei si a restantierului respectiv.
Penalitati
minion
Mai e valabila LEGEA Nr. 175 din 16 iulie 2010 referitoare la penalitatile datoriilor la intretinere? Si anume ca daca platesti integral datoria esti scutit ... (vezi toată discuția)