avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 893 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Declararea contractelor de cesiune a drepturilor de ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Declararea contractelor de cesiune a drepturilor de autor

Buna ziua,

Situatia e urmatoarea: in septembrie-noiembrie 2009, am coloborat cu o firma (sa-i spunem A) in baza unui contract de cesiune a drepturilor de autor. Plata a fost efectuata in noiembrie 2009, dar eu nu am declarat atunci acest contract la administratia financiara. In perioada ianuarie-iunie 2010 am avut o alta colaborare in baza unui contract de cesiune a drepturilor de autor, cu o alta firma (sa-i spunem B.) Plata a fost efectuata in iunie 2010, dar nici pe acest contract nu l-am declarat la fisc. Intre timp, fireste, ambele contracte au incetat: primul in noiembrie 2009, al doilea in iunie 2010.

Intrebarea mea este urmatoarea: pentru nedeclararea acestui tip de contract se platesc penalitati? Daca da, care ar fi cuantumul?

In fine, un alt lucru pe care nu il stiu este daca va trebui sa platesc penalitati pentru ambele contracte nedeclarate sau pentru unul singur. Daca cineva are timpul necesar sa-mi raspunda, i-as ramane indatorat.

Cu multumiri aniticipate,
A. Tanase
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 16:17, 6 Mai 2011
Contractele nu se declara la finante. In schimb se declara veniturile prin decl 200.
Pt veniturile incasate in 2009 decl 200 trebuia depusa pina in 15.05.2010, iar pt cele incasate in 2010 termenul depunerii este 15.05.2011.
Datorati amenda pt nedepunerea declaratiei aferente anului 2009.

In ceea ce priveste penalitatile pe care le datorati (ele ar fi numai pt sumele din 2009 pt ca pt veniturile din 2010 sinteti inca in termen), este greu de spus aici daca datorati sau nu. Depinde de valoarea impozitului pe care l-au retinut platitorii de venituri (cei cu care ati avut incheiate contracte) 10% sau 16% si de baza la care au aplicat aceste procente.
Trebuie sa fiti in posesia unor adeverinte eliberate de platitorii veniturilor prin care sa va comunice suma bruta si impozitul aferent. Acestea sint informatiile pe care le veti trece in decl 200.

Ultima modificare: Joi, 5 Mai 2011
t.simona, utilizator
Buna ziua,

Va multumesc pentru atat de elegantul dumneavoastra raspuns. Mi-ar fi placut sa stiu de la bun inceput care imi sunt obligatiile, astfel incat sa nu mai trec prin bulibaseala de acum. In orice caz, daca mai am vreo nelamurire, o sa-mi permit sa va mai intreb.

Toate bune pana atunci
Am uitat sa va spun: cei de la Administratia financiara, la ghiseu, mi-au spus ca astfel de contracte (cesiune de drepturi de autor) se declara la fisc la cel mult 30 de zile de la semnarea lor. Norma invocata e ordonanta 92, pe 2003, privind Codul de procedura fiscala. Dumneavoastra imi spuneti insa ca nu se declara...

A. Tanase
Contractul de drepturi de autor se intocmeste in 2 exemplare, unul pentru firma si altul pt persoana care incaseaza banii (persoana fizica). Persoana fizica are obligatia de a merge si a inregistra contractul in termen de 30 zile de la data incheierii contactului sau de la data realizarii primelor venituri la Administratia financiara de care apartine( adica in judetul unde isi are domiciliul). Pentru inregistrarea contractului mai este nevoie de copie dupa buletin si un formular de declaratie 020.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi indemnizatie crestere copil fotopoulus fotopoulus buna ziua, lucrez cu cim si ctr pe drepturi de autor din anul 2006.in anul 2010 am intrat in concediu crestere copil, ambele ctr fiind suspendate cf legii. ... (vezi toată discuția)
Preluare societate evaziune luissiana luissiana Exista posibilitiatea ca ulterior preluarii unei SC sa se constate o evaziune fiscala sau alta fapta de aceasta natura? este noul asociat (si administrator) ... (vezi toată discuția)
Contabilitate-impozit pe venit intreprindere individuala DonCurent DonCurent buna ziua,am incercat sa duc la fisc declaratia 200 si nu a vrut sa o primeasca momentan spunind ca termenul e 15 mai sau eventtual 25 mai si nu o poate ... (vezi toată discuția)