avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Expertiza IT?
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Expertiza IT?

Buna ziua.
Situatia mea e urmatoarea: Acum 2 ani am imprumutat o perioada de timp unitatea de la calculator unei persoane. Aceasta persoana a comis infractiunea de inselaciune si fals informatic, mai exact a pacalit niste persoane pe un site de licitatii = e-bay.com.
Nu mai are rost sa comentez despre prostia mea de a nu declara adevarul la acea vreme asa ca infractiunile de fals informatic si inselaciune imi sunt atribuite mie. Desi am recunoscut adevarul a fost tardiv si nemaiputand sa fie dovedit faptul ca acea persoana a comis infractiunile si cum unitatea a fost gasita in posesia mea rezulta ca eu sunt acuzata. Am vorbit deja cu avocatul si acum problema se pune daca sa recunosc acuzatiile si sa sper la o reducere pe baza micii reforme sau sa incerc calea expertizei IT si sa dovedesc ca desi eu sunt acuzata de inselaciune totusi ea nu a fost comisa de pe hdd meu?

Pe hdd meu respectiva persoana a stocat in fisiere txt discutiile in cauza, iar in cazul unora a folosit outlook expresul pt a PRIMI mesajele, dar NU a trimis de pe hdd meu folosind vreun program respectivele discutii. Probabil s-a logat in browser pe pagina de la yahoo si a discutat direct din mail. La perchezitia informatica s-a constatat existenta acestor discutii fie in fisiere txt fie in spatiu nealocat. Aceste discutii sunt baza pentru acuzatia de inselaciune.

Acum va intreb daca un expert it ar certifica faptul ca acele discutii au fost doar stocate si nu initiate de pe hdd meu se schimba cu ceva situatia mea? Pot fi acuzata in continuare de inselaciune pe ideea ca daca discutiile sunt stocate la mine pe hdd atunci rezulta ca tot eu le-am purtat folosind e-mailul si pe hdd sa stochez doar continutul lor?

Si daca da imi puteti spune cum se procedeaza pentru o astfel de expertiza IT? Trebuie sa caut eu expertul sau il gaseste procuratura?

De asemenea procurorul ma acuza de fals informatic =- ca am introdus eu pe situl de licitatii ofertele false de vanzare. Cum poate fi dovedit ca eu le-am postat de pe hdd meu?

Va multumesc anticipat

Cel mai recent răspuns: veronyca28 , utilizator 21:36, 9 Mai 2011
1. Cata vreme nu cred ca aveati amandoi acelasi IP, prin expertiza IT se poate dovedi ca LOCUL din care au fost initiate discutiile era altul decat cel in care erati la data discutiei;
2. Expertiza se face dupa ce procurorul o dispune (daca il convingeti impreuna cu aparatorul d-voastra ca este utila) intr-unul din cele patru laboratoare ale INEC (Institutul National pentru Expertize Criminalistice) [ link extern ]
3. Datele de pe hdd sunt importante daca ele corespund in ceea ce priveste continutul si data la care au fost create cu datele de pe hdd-ul victimei. Asadar, ar trebui cuprinse si acestea in expertiza.
4. In toate situatiile insa trebuie stabilit IP-ul de pe care s-au trimis datele catre victima pentru ca este relevant in ceea ce priveste locul unde se afla faptuitorul.
Ip-ul a fost al meu. Imparteam aceeasi conexiune la internet care era pe numele meu. La acea data nu existau "loguri" la isp, nu le stoca isp-ul.
Asadar de pe IP-ul d-voastra ... Oy-vey! Ce ar fi sa ne povestiti CUM s-au petrecut faptele de care sunteti incriminata, poate ne vin idei.
Imparteam netul pt a plati mai putin. Mi-a cerut calculatorul meu pt ca avea "ceva important de rezolvat" si al ei era stricat. L-am imprumutat. Mi l-a returnat. La scurt timp m-am trezit cu politia ca imi facea perchezitie. Desi am declarat cum a fost i-au facut si ei perchezitie la calculatorul ei dar nu i-au gasit nimic. La perchezitia informatica politistul a facut remarca ca "mesajele au fost doar primite si stocate in outlook dar nu si expediate". Ma poate ajuta cu ceva faptul ca mesajele nu au fost trimise ci doar stocate?

Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diicot-ul vrea sa dau 40 000 euro. eu nu vreau sa le dau parola riseup riseup Am urmatoarea problema: Am fost identificat de catre DIICOT, cum ca as fi partajat mai multe fisiere video si audio pe anumite programe: DC++ si Bittorent. ... (vezi toată discuția)
Ip-ul proba valida sau nu in instanta? romanas romanas fiecare pc care e utilizat pe net are un IP...router..proxy..Avand in vedere ca toate retelele de inet sunt supraterane (cabluri peste blocuri din scara in ... (vezi toată discuția)
Întrebare aflare identitate internet dinosaurustt dinosaurustt Se dă următoarea situaţie fictivă: Un individ comite o infracţiune online(să zicem că o comite la ora 08:07 în data de 27 august 2005) SRI află ... (vezi toată discuția)