avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertiza contabila \"masluita\"
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertiza contabila "masluita"

Buna seara.
Situatia ar fi urmatoarea: intr-un dosar penal se dispune efectuarea unei expertize contabile (in faza de cercetare penala). Se numeste un expert desemnat, invinuitul isi angajeaza expert parte, se stabilesc obiectivele expertizei si faptul ca expertiza se va efectua la sediul expertului desemnat si toata lumea semneaza procesul verbal. Cei doi experti stabilesc ca se vor suna reciproc pentru a stabili data la care vor face expertiza (dupa ce reclamantul aduce actele la sediul expertului desemnat). Dupa o saptamana, expertul parte primeste un telefon de la expertul desemnat prin care acesta ii spune ca el deja s-a deplasat la sediul reclamantului, a facut raportul de expertiza contabila si il cheama pe expertul parte sa semneze si el. Acesta refuza si atunci este invitat la sediul reclamantului , i se prezinta niste copii (doar) ale documentelor in cauza, si este pus sa semneze raportul. Face el si o opinie separata, dar este ignorata total.
Expertul desemnat incearca se vizeze raportul de expertiza la CECCAR, acestia-l resping pe motiv ca este foarte "acuzator", ca "nominalizeza foarte clar anumite persoane" si ca "nu raspunde profesional obiectivelor propuse". Expertul il revizuieste, cheama din nou expertul parte sa-i semneze si acest exemplar, de data aceasta primeste viza de la CECCAR si-l depune la politie. Se mai fac niste obiectiuni, se raspunde mai mult decat ambiguu, se dispune un supliment de expertiza care este facut doar de expertul desemnat fara a fi instiintati nici invinuitul nici expertul parte, iar acest supliment nici nu mai este vizat la CECCAR.
Invinuitul primeste niste copii ale rapoartelor dar materialul de urmarire penala ii este prezentat dupa trei ani. Abia cand ajunge in instanta acesta sesizeaza ca din dosar lipseste procesul verbal prin care se stabilisera obiectivele expertizei si, din amintirile lui se pare ca acestea au fost schimbate. Intreaba la CECCAR daca acestia au o copie a respectivului document si primeste raspunsul ca ei nu pastreaza nici o copie a documentelor (obiective sau rapoarte de expertiza) cu toate ca dau numere de inregistrare, ca doar expertul desemnat "e posibil" sa mai aiba acele obiective...
As vrea sa stiu cat este de legala aceasta expertiza? Exista o modalitate prin care se poate afla care au fost obiectivele stabilite atunci cand toate partile au semnat procesul verbal (care este regimul de circulatie a acestor documente)?

Va multumesc

PS Am aratat respectiva expertiza altor doi experti contabil si raspunsul separat al amandoura (fara sa exagerez!) a fost "cine dracu' i-a vizat asteia gunoiu' asta?". Raspunsul lor nu a facut decat sa ma duca cu gandul la un "matrapazlac" al expertului: dupa ce a luat viza pe prima pagina nu putea nimeni sa-l opreasca sa puna in spatele expertizei vechea varianta a acesteia care deja era semnata de expertul parte...
Ultima modificare: Joi, 5 Mai 2011
Lulica, utilizator
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 01:39, 6 Mai 2011
Din relatarile dvs , rezulta ca expertiza a fost efectuata si vizata cu incalcarea legii. .
Formulati plangere penala impotriva expertului pentru infractiunea de abuz in serviciu impotriva intereselor persoanelor , conf.art.246 c.pen la parchetul competent teritorial locului savarsirii faptei , dar si impotriva persoanei de la CECCAR care a vizat lucrarea pentru aceasi infractiune

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza ioanina_dima ioanina_dima Buna ziua! As dori sa stiu cui revine costul unei expertize contabile si a celei tehnice in faza de cercetare penala? Celui care o cere sau statului? (vezi toată discuția)
Opinie separata la raportul de expertiza - dosar penal marianasandu2000 marianasandu2000 intr-un dosar penal expertul parte poate depune ulterior opinia separata ? . Daca da ,exista un termen limita pentru intocmirea opiniei separate si care este ... (vezi toată discuția)
Expertiza contabila otto2007 otto2007 Buna ziua, Am doua intrebari: 1. Cine plateste onorariul expert intr-un dosar penal in care politia considera necesara expertiza? 2. La convocarea intr-o ... (vezi toată discuția)