Se retin cheltuielile de judecata pentru avocat in toate circumstante, si pt. toate faptele? Nu am observat pe portalul instantelor de judecata vreun onorariu pt. avocat pt. faptele de "lovire si alte violente".
Se poate interpreta lucruri gen "mi-am recunscut vina, la ce buna si-a luat X avocat" ?
Incercati sa fiti mai explicit in subiectul propus de dumneavoastra.
Cheltuielile judiciare precum si onorariul de avocat (daca au fost pretinse in instanta) se suporta de partea care a cazut un pretentii (parat, debitor, inculpat) indiferent de natura procesului.
Am vrut sa intreb daca ti se poate imputa ca ai folosit inutil un avocat, pentru fapte marunte, sau atunci cand faptuitorul si-a recunoscut vina din start.
Nu se poate imputa asa ceva, motivat de faptul ca , orice persoana are dreptul de a-si alege in mod liber un avocat. Deci persoana in cauza poate sa-si exercite sau nu acest drept , oricare ar fi calitatea sa procesuala, complexitatea si natura cauzei. Exista si exceptii, cand prezenta avocatului este obligatorie, spre exemplu in cauzele cu minori.
Instanta poate aprecia asupra cuantumului cheltuielilor de judecata reprezentand onorariu avocat, daca acestea sunt exagerate in raport cu dificultatea spetei.
In civil partea care a cazut in pretentii(care a pierdut procesul) ,in penal persoana gasita vinovata(la modul simplist) sunt intotdeauna obligate la plata cheltuielilor de judecata , in care se include si onorariul avocatial.
Onorariile considerate exagerate , pot fi cenzurate de instanta.