O persoana apropiata mie, in 2005 a luat niste bani din incasarile la negru ale firmei in care lucra. Firma respectiva i-a facut plangere la politie, a fost chemat sa dea o declaratie in 2005 si apoi alta declaratie in 2006, ambele in fata unui politist.
De curand ne-am intalnit cu avocatul pe care l-am contactat la momentul acela si ne-a spus ca dosarul este inca la politie si ca atata timp ca un anumit domn va ramane in functie, dosarul nu va pleca mai departe.
Intrebarea mea este: Acest tip de dosare se prescriu la o anumita perioada de timp, daca nu ajung la procuror?
Nu se prescriu. Raman in lucru la politie pana la terminarea urmaririi penale care in general dureaza.In cazul dvs. cat este in functie o anume persoana.Numai ca toate dosarele deschise la politie se inregistreaza si la parchet. Asa ca mai devreme sau mai tarziu...tot va ajunge la procuratura pentru a se da o rezolutie in cauza. Fie de neincepere a urmaririi penale fie rechizitoriu de trimitere in judecata.
Poate sa intre un furt de 18.000 RON la atingerea minima adusa unei valori sociale? Sau cu alte cuvinte - la ce pedeapsa se poate astepta persoana respectiva. Nu are antecedente si a innapoiat deja 5.000 RON din aceasta suma.
Indicat ar fi sa inapoieze toata suma pentru ca prejudiciul sa fie integral recuperat. Ar avea o alta valoare in fata instantei. Un avocat bun poate cere aplicarea circumstantelor atenuante si poate obtine o pedeapsa sub minimul special prevazut de lege cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei.
Cum credeti ca ar fi mai bine - sa se judece aucm dosarul sau sa-l lasam pe fagasul pe care a intrat acum? Noi nu am cerut sa se retina, se pare ca avocatul a intervenit fara ca noi sa-i cerem acest lucru. Daca dam toata suma inapoi in momentul in care primim citatia, credeti ca e prea tarziu?
Cel mai bine ar fi sa achitati prejudiciul acum , in faza de urmarire penala. Mergeti la politie si intrebati care e soarta dosarului. De asteptat chiar nu inteleg ce se mai asteapta. Poate sa puteti strange intreaga suma si sa achitati prejudiciul, insa altceva... Poate n-ar strica sa consultati si un alt avocat.
Mult succes.
Ncpp
cezarpopa
am primit acsa o citatie pe data de 12/12/2017 de neinceperea urmariri penale art 318,intun dosar de uz de fals ,suntem 3 inculpati iar prejudiciul este de ... (vezi toată discuția)