Buna ziua. Dupa 2 ani de concediu maternal am vrut sa ma intorc la locul de munca unde insa mi s-a spus ca postul meu s-a restructurat si nu mi se poate oferi alta pozitie in firma. In schimb mi s-a propus sa lucrez 15 zile si apoi sa fiu concediata conform art.65 pentru ca sa beneficiez de somaj 6 luni. In primul rand au dreptul sa nu ma primeasca la locul de munca (stiu ca inainte erau obligati sa te primeasca min 6 luni, dar conform noului cod al muncii, nu mai stiu)? In al doilea rand, pot sa lucrez doar 15 zile si sa primesc somaj? Multumesc pt raspuns.
1. La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.
2. Termenul de 6 luni nu era prevazut in Codul Muncii si in CCMN , fiind valabil numai in cazul in care angajatorul dorea sa va concedieeze pentru necorespundere profesionala.
3. Daca revenirea nu mai este posibila , atunci trebuie sa intrati in preaviz de 20 zile lucratoare si dupa care sa va emita decizia de concediere si adeverinta de somaj , astfel incat sa puteti depune dosarul pentru somaj.