avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... 2 intrebari legate de o sentinta definitiva
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

2 intrebari legate de o sentinta definitiva

Stimate Doamne, Stimati Domni,

Doresc sa va consult in 2 probleme, legate de sentinta care stipuleaza ca mi se incredinteaza minorul spre crestere si educare si care stabileste plata pensiei alimentare.

1. Sentinta este definitiva, dar la Serviciul Pasapoarte mi s-a spus ca nu ar fi si irevocabila, asadar nu pot solicita pasaport pentru minor, altfel decat cu acordul tatalui.

Grefierul sef mi-a explicat ca sentinta nu este irevocabila datorita faptului ca de la dosar lipseste confirmarea ca i s-ar fi adus la cunostinta tatalui minorului hotararea judecatoreasca.

Avocatul cu care lucrez mi-a explicat ca sentinta a devenit irevocabila, pentru ca s-a scurs termenul legal in care paratul putea face recurs (sentinta s-a pronuntat la data de 15.09.2010).

Revenind la Serviciul Pasapoarte, functionarul mi-a cerut dovada scrisa ca sentinta este definitiva si irevocabila. Ma invart in cerc; fiecare sustine ca are dreptate, dar spusele lor sunt contradictorii.

Asadar, ce pot face in situatia aceasta? Cum pot obtine o sentinta definitiva si irevocabila? Cui trebuie sa ma adresez si ce trebuie sa fac?

2. Cum se pune in aplicare aceasta sentinta in Spania, acolo unde are domiciliul (este rezident de ~15 ani) si lucreaza paratul (cu contract de munca)? Banuiesc ca trebuie sa o traduc (oare ii trebuie si apostila?) si sa o transmit autoritatilor.

La cine trebuie sa ajunga aceasta sentinta? Am adresa de resedinta a paratului, ca si datele de contact ale firmei unde lucreaza; am numarul lui de rezidenta, ca si numarul de la asigurari sociale.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters133753 , utilizator 11:27, 9 Mai 2011
Daca judecata s-a facut in lipsa paratului, este cam confuza hotararea Dv. Si, De ce? Paratul poate oricand sa introduca o "Contestatie in anularea hotarare".Si se reeau toate procedurile de la capat..Este trist dar cunosc un astfel de caz...:((
O alta sansa ar fi sa rezolvati problema pe cale amiabila el sa va trimita o procura cat mai urgent pentru directia pasapoartelor prin care este deacord sa elibereze pasaport copilului..:sorry:
faceti o cerere scrisa adresata judecatoriei prin care sa solicitati recomunicarea sentintei tatalui copilului. apoi cand va exista la arhiva dovada comunicarii hotararii puteti face cerere pt ca sentinta sa fie investita cu formula definitiva si irevocabila.
solicitati recomunicarea hotararii la arhiva unde se afla dosarul cu o cerere scrisa la domiciliul unde a fost citat pirtul pe parcursul procesului cu confirmare de primire special pentru a se putea legaliza hotararea cu formula irevocabila si executorie daca este cazul ,mai solicitati sa se faca aceste demersri fiind vorba de interesul minorului .
va veti lovi de comoditatea grefierului arhivar si poate si de a avocatului care prost va informat ca hotararea a ramas irevocabila atita timp cit comunicarea nu exista la dosar piritul este inca in termenul de recurs pentru ca nu puteti dovedi ca a luat la cunostinta la data x si de la acea data sau scurs zilele necesare declararii ecursului asa ca insistati cu cererea de recomunicare
bafta
av daniela
Am luat la cunostinta mesajele celor care au avut amabilitatea sa raspunda intrebarilor postate de mine. Va multumesc tare mult, imi sunteti de mare ajutor! O zi buna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recurs la divort simonachirtop simonachirtop Buna ziua.S-a pronuntat divortul pe data de 8.09.2015.S-au trimis comunicarile catre parat dar acesta nu se mai afla in locul de detentie.Instanta a dispus ... (vezi toată discuția)
Va rog,un sfat.... mihai251979 mihai251979 Buna ziua! Am castigat de curand procesul inpotriva fostului patron care a refuzat sa-mi plateasca drepturile salariale.Recent am primit hotararea tribunalului ... (vezi toată discuția)
Intrebare delia_h2006 delia_h2006 eu si prietenul meu vrem sa ne casatorim civil,dar nu reusim sa legalizam sentinta lui de divort.divortul dintre el si fosta sotie a fost de comun ... (vezi toată discuția)