avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Speta Comercial
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Speta Comercial

Intre P.T. si A.R. s-a incheiat contractul de prestari servicii nr.795/12.04.2005 cu o durata de 5 ani , prin care P.T. se obliga sa furnizeze lunar servicii de transport a marfurilor pe care A.R. le produce si le exporta in mai multe orase europene: Frankfurt, Anvers, Praga, Budapesta, Verona, s.a.
Pretul transportului este stabilit global la 50.000 euro/luna si se va plati in fiecare luna, dupa a 25 a zi, in termen de 3 zile de la data emiterii facturii de catre P.T.
Incepand cu anul 2006, A.R. inregistreaza frecvente intarzieri in plata pretului transportului si conform contractului, plateste penalitati de intarziere in cuantum de 0,01%/zi de intarziere.
Pentru perioada ianuarie 2007-februarie 2008, A.P. nu achita nici una din facturile emise de P.T. desi acesta din urma le-a emis si le-a expediat lui A.P. conform prevederilor contractuale.
In repetate randuri P.T. notifica si someaza pe A.P. sa faca plata pretului insa acesta din urma ii indica ca nu are disponibil banesc pentru aceasta, deoarece, la randul sau nu a primit plata pretului produselor livrate.
Fiind in imposibilitate de a-si continua activitatea in lipsa capitalului de lucru, P.T. solicita si obtine in martie 2008, un imprumut bancar pentru 1 an de zile, in cuantum de 500.000 Euro, in temeiul caruia este obligat sa plateasca dobanzi si comisioane bancare foarte mari, in cuantum total 200.000 Euro iar, in caz de intarziere in restituirea imprumutului, penalitati de intarziere in cuantum de 0,1% pe zi de intarziere.
Avand in vedere faptul ca A.R. nu-si executa obligatiile fata de P.T. acesta nu poate restitui imprumutul bancar la scadenta: martie 2009 si la debitului sau de baza se calzuleaza si penalitati de intarziere adaugate la dobanzile pentru folosinta capitalului si la comisioanele bancare.
La 15 iunie 2010, P.T. actioneaza in instanta de judecata pe A.P. pentru recuperarea tuturor sumelor de bani datorate si pentru reparare in intregime a prejudiciilor cauzate de A.P.



Eu am zis sa se ceara platile restante si penalitatile. Imprumutul reprezinta un prejudiciu indirect care nu poate fi acordat decat in cazul in care forma de vinovatie este dolul.
Cineva a zis ca s-a prescris. - si a castigat ?! Ma ajuta cineva cu o explicatie?
Daca doar in perioada ian 2007 - feb 2008 nu s-au achitat platile, din interpretarea contrarie rezulta ca dupa feb 2008 contractul s-a executat. Si conform unuia dintre principiile prescriptiei, in cazul unui contract cu executare succesiva, toate prestatiile se prescriu odata printr-o prescriptie deosebita. Si atunci intrebarea de ce s-a dat castig de cauza ca prescris?



SPETA E STUDIU DE CAZ LA O FACULTATE, NU E REALA ! Insa ma intereseaza raspunsul foarte tare.
Cel mai recent răspuns: ContSters145956 , utilizator 14:48, 8 Mai 2011
Sumele neplatite din ianuarie 2007 se prescriu in ianuarie 2010 daca nu s-a inteprins nicio actiune de recuperarea a acestui debit in decurs de 3 ani. Cele din februarie 2008 s-ar fi prescris in februarie 2011, astfel ca fata de data de depunere a actiunii ar fi trebuit sa se admita in parte actiunea pentru sumele incapand cu 15 iunie 2007- februarie 2008 ca neprescrise, si sa respinga ca prescrise pentru sumele din ianuarie -15. iunie 2007.
Aceasta ar fi solutia daca nu a existat nicio notificare de punere in intarziere prin executor judecatoresc, in baza art 1079 cod civil. Daca a existat o astefl de notificare inlauntrul termenului de prescriptie de 3 ani, atunci prescrisptia are un nou termen de calcul.. data notificarii...de aici incep sa curga alti 3 ani ai prescriptiei.
Conform art. 12 din Decretul 167/1958 in cazul in care un contract e cu executare succesiva, toate prestatiile se prescriu printr-o prescriptie deosebita care incepe sa curga de la data ultimei prestatii. Ceea ce face ca prescriptia din cazul de fata sa nu se implineasca. Si din interpretarea contrarie a spetei rezulta ca din februarie 2008 contractul s-a executat. Iar actiunile contra carausilor derivand din contractul de transport se prescriu in termen de 6 luni daca expedierea a fost facuta in Europa si intr-un an daca a fost facuta in afara Europei cu cateva exceptii aratate in articol. Plus prescriptia nu se intrerupe prin notificare prin executor judecatoresc, ci doar prin chemare in judecata, recunoasterea dreptului de catre cel in favoarea caruia curge sau printr-un act incepator de executare conform art. 16 din Decretul 167/1958.
Ultima modificare: Luni, 9 Mai 2011
ContSters145956, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dobanzi si penalitati mai mari decat debitul Speta: O pers. fizica face un imprumut la o banca pt. suma de 10 milioane lei. Intarzie cu plata ratelor, este deta in judecata si in urma calcularii de ... (vezi toată discuția)
Penalitatile din contract se prescriu? adela05 adela05 Am facturi achitate cu inatrziere in baza unui contract. Nu ni s-au cerut penalitati, ci s-a acceptat plata asa cum a fsot facuta. Este posibil sa am o ... (vezi toată discuția)
Penalizari mai vechi de 3 ani magdamaria magdamaria buna ziua, as vrea sa stiu daca este adevarat ca penalizarile mai vechi de 3 ani se prescriu. si daca da, imi puteti spune ci care este temeiul legal pt ... (vezi toată discuția)