avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1024 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Litigiu in succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Litigiu in succesiune

Buna ziua! Am o nelamurire: în speţă există o masă succesorală formată din mai multe bunuri imobile, respectiv un apartament plus un teren pentru care există titlu de proprietate dar pe acelaşi amplasament a mai fost emis un titlu de proprietate pentru o altă persoană dintr-o localitate învecinată. Prefectura judeţului a îndrumat-o pe defunctă să acţioneze în instanţă Comisia Judeţeană de Aplicare a Fondului Funciar, lucru pe care n-a mai apucat să-l facă.
Exista mai multi succesori legali, respectiv frati şi surori ai defunctei. Aceşti succesori s-au înţeles verbal să cedeze terenul aflat în litigiu unui nepot al defunctei, fiu al unei surori cu vocaţie la succesiune, care a îngrijit-o.
Întrebarea mea este dacă acest nepot poate primi terenul din succesiune înaintea soluţionării litigiului urmând ca acesta să acţioneze în instanţă Comisia respectivă, sau este necesar ca litigiul să fie stins de succesorii legali şi abia apoi să primească terenul (modul de dobândire va fi probabil act de donaţie).
Cel mai recent răspuns: Way2go , utilizator 19:48, 7 Mai 2011
se poate vinde dreptul litigios. e perfect legal. deci raspunsul la intrebare dvs este: da.
Să înţeleg că nepotul poate primi terenul prin act de donaţie înaintea clarificării situaţiei juridice a terenului, urmând ca el să acţioneze în instanţă Comisia respectiv? Menţionez că nu va fi vorba de un contract de vânzare cumpărare ci de unul de donaţie a imobilului.
daca succesiunea este dezbatuta si apoi se promoveaza in justitie o actiune se poate vinde dreptul litigios. nu conteaza forma transmiterii dreptului de proprietate daca se face prin donatie sau vanzare-cumparare. important e ca cei care vand dreptul litigios sa aibe aibe calitate de proprietari asupra bunului ce face obiectul litigiului.
Succesiunea urmează să fie dezbătută. Care ar fi ordinea: dezbaterea succesiunii înainte de clarificarea situaţiei juridice a terenului, urmată de clarificarea ulterioară a litigiului sau soluţionarea litigiului urmată de dezbaterea succesiunii?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cedare mostenire paveldaniela paveldaniela Ce formular trebuie folosit la notar pentru a imi ceda surorile terenul mostenit de la parinti?Ele sunt in Spania.Va rog daca puteti sa imi aratati un model.Va ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa bunici madalin981 madalin981 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea chestiune: Suntem 3 persoane (eu (sau nepotul), tata si bunicul) plus bunica care este decedata. Am ... (vezi toată discuția)
Pot vinde un teren fara succesiune? nane406 nane406 Buna ziua, am mostenit de la antecesorul meu 50% dintr-un teren. Cealalta mostenitoare timp de 5 ani, a refuzat sa facem succesiunea desi a acceptat ... (vezi toată discuția)