avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie bani
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie bani

Inainte de casatoria cu fiica mea, ginerele meu a cumparat un apartament in totalitate cu credit de la banca. In momentul casatoriei cu fiica mea avea avea achitata doar o suma foarte mica din apartament, aproximativ 5% din valoarea imprumutului. Eu doresc sa ii dau fiicei mele banii necesari achitarii in totalitate a datoriei facuta de ginerele meu in banca. Ginerele meu nu vrea sa imi dea nici o dovada scrisa ca dau acesti bani. Intrebarile mele sunt:
1. Daca donez banii fiicei mele, cu contract de donatie la notar, ea poate sa-i recapete in totalitate in cazul unui divort?
2. Daca ii dau acesti bani fiicei mele fara sa fac un act notarial, in cazul unui divort ea are dreptul la o parte din apartament, avand in vedere ca ea nu este trecuta pe contractul de vanzare -cumparare, dar la plata creditului ipotecar a contribuit si ea cu bani din salariu, iar cu banii de la mine achita toate datoriile pe care le au?
Va multumesc mult pentru ajutorul pe car mi-l dati.
Cel mai recent răspuns: ContSters4579 , utilizator 23:36, 5 Iulie 2008
cel mai sigur este contractul la notar in care sa prevedeti concret pentru ce se dau banii, suma se doneaza cu scopul stingerii creditului bancar pentru imobilul....... atunci in caz de partaj sotia are dovada ca a contribuit si poate obtine parte..... eventual trecut chiar si la banca.....achita ea sotie in numele sotului......dar la notar in orice caz....
parerea mea
chestiunea poate fi interpretabila. nu intru in detalii. depinde cu ce parte tii. :D

oricum ... solutia oferita de colega mea .. este una dintre solutiile bune.
Apartamentul obtinut inainte de casatorie este bunul propriu al sotului fiicei dvs.
Daca dvs. ii donati bani fiicei, obligatoriu prin act notarial ( intrucat donatia , sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie incheiata prin act autentic), este bunul propriu al fiicei dvs., chiar daca a fost obtinut in timpul casatoriei. Legea prevede acest fapt.

Asadar, pentru ca fiica dvs. sa poata solicita instantei, in eventualitatea unui divort, partea din banii donati de dvs., este necesar ca acea donatie sa fie efectiv utilizata pentru aceasta, adica dvs. ii dati banii, ea merge si achita in avans ratele, pana la concurenta sumei avansate de dvs.
In acest fel, va avea documentele bancare doveditoare.
Pentru toate celalalte bunuri pe care sotii le vor obtine impreuna, se va aplica regimul comunitatii de bunuri.
Ultima modificare: Joi, 3 Iulie 2008
Doinita Stingaciu, Avocat
Conform raspunsului dv. inseamna ca fiica mea, in cazul unui divort, nu are nici un drept la casa ginerelui meu, chiar daca plateste impreuna cu el ratele la banca. Daca este asa inseamna ca legea este foarte proasta. Eu consider ca ar avea dreptul cel putin la jumatate din valoarea ratelor platite impreuna la banca.
...legea nu e proasta...doar trebuie inteleasa...dreptul de proprietate nu intra treptat in patrimoniul persoanei, in functie de cine si cu cit contribuie la dobindirea lui...securitatea circuitului civil impune o astfel de rigoare...dreptul de proprietate intra in patrimoniul unei persoane la data semnarii actului care sta la baza transmiterii lui si caracterizat de circumstantele existente la acea data, indiferent ca plata ulterioara a bunului se face treptat si indiferent de cine...dar nimic nu il impiedica pe ginerele dvs sa faca cu fiica un contract de donatie care sa satisfaca pe toata lumea...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua! viitorul ginere prin programul prima casă a accesat ... Irina Petrescu 11 Irina Petrescu 11 Bună ziua! Viitorul ginere, prin programul \"Prima Casă\" a accesat un credit imobiliar pentru o perioadă de 30 ani. Cu prilejul nunții, împreună cu ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! am un apartament proprietate personală si doresc ... 2NAEL 2NAEL Bună ziua! Am un apartament proprietate personală si doresc să mă recăsătoresc. Apartamentul vreau să rămană moștenire fiicei mele din prima ... (vezi toată discuția)
Mostenire apartament lumifatu lumifatu Am impreuna cu sotul meu meu, in proprietate comuna, un apartament. Doresc sa i ramana fiicei noastre dar sotul meu are din prima casatorie, o fiica. Cum pot ... (vezi toată discuția)