avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1025 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Un patron poate sa ma oblige s-a lucrez 12 ore?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Un patron poate sa ma oblige s-a lucrez 12 ore?

Ma puteti lamuri daca angajatorul poate sa ma oblige s-a lucrez 12 ore intr-o zi,si daca nu fac asta m-a da afara,mentionez ca am semnat un contract de 40 ore pe saptamina,si daca din cauza asta ma da afara ce drepturi am?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:04, 8 Mai 2011
Nu va poate, obliga sa lucrati mai multe ore. Daca va solicita in plus fata de contract este un abuz din partea angajatorului. Dar mai exista situatii cand necesitatile firmei impune lucru peste program dar, cu o compesatie pentru orele lucrate;; remunerare cu 100%.. Despre datul afara va fi un proces de uzura psihica pana cand veti castga drepturile. Este mai bine sa ajungeti la un compromis cu patrorul..#-o
Nu poate sa va dea afara pur si simplu. Legal, trebuie sa se faca o cercetare disciplinara, unde se va stabili daca aveti vreo abatere sau mai multe care sa impuna concedierea disciplinara. Or, daca dvs. respectati contractul de munca, nu exista nici o abatere.
Mai poate sa restructureze postul si sa va "dea in somaj".
Nu va poate obliga sa semnati demisia, nici nu va recomandam.

In alte cazuri, puteti sa il dati in judecata.
laci72 a scris:

Ma puteti lamuri daca angajatorul poate sa ma oblige s-a lucrez 12 ore intr-o zi,si daca nu fac asta m-a da afara,mentionez ca am semnat un contract de 40 ore pe saptamina,si daca din cauza asta ma da afara ce drepturi am?

Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.

De asemenea, angjatorul nu poate modifica unilateral timpul de munca al salariatului ... in acest caz, este nevoie de acordul salariatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare mihaella1985 mihaella1985 vreau sa stiu daca pot fi data afara in cazul in care nu pot efectua ore suplimentare in ziua respectiva.va multumesc (vezi toată discuția)
Concediere in preaviz AdiClej AdiClej Buna ziua, Pot fi concediat daca ma aflu in perioada de preaviz? Mentionez ca am preaviz semnat si stampilat de angajator dar sunt amenintat ca o sa fiu ... (vezi toată discuția)
Ma pot concedia legal? andreea111 andreea111 la firma unde lucrez s-a luat decizia de modificare program de munca. In contractul de munca este stipulat 40 ore pe saptamana, program de la 8 la 16. Efectiv ... (vezi toată discuția)