avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere colectiva
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere colectiva

Buna ziua,
Speta se prezinta astfel: o companie cumpara o a doua companie cu acelasi obiect de activitate. Dupa o perioada de provizorat in care s-au preluat activelor si atributiilor angajatilor de la compania preluata s-a ajuns in situatia desfacerii contractelor de munca a unui numar de salariati intr-un procent de 75% din totalul (cca 350) prezent la data preluarii. Noii angajatori au hotarat sa ofere concediatilor un numar limitat de slarii compensatorii cu conditia ca acestia sa accepte desfacerea contractului de munca cu acordul partilor. Pentru majoritatea aceasta hotarare este defavorabila din toate punctele de vedere, inclusiv cel financiar (ex: salarile compensatorii in cuantum total au valoare mai mica decat ajutorul de somaj primit pe perioada de 9 luni).
Intrebare: daca angajatii refuza sa accepte propunerea angajatorului de a primi salarii compensatorii isi pierd dreptul de a intra in somaj? Daca o parte din angajati accepta, se produc efecte si asupra celorlalti in conditiile existentei unui contract colectiv de munca?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:31, 10 Mai 2011
daca angajatii refuza sa accepte propunerea angajatorului de a primi salarii compensatorii isi pierd dreptul de a intra in somaj?

Niciodata!

Daca o parte din angajati accepta, se produc efecte si asupra celorlalti in conditiile existentei unui contract colectiv de munca?

Este vointa lor.
In privinta concedierilor legislatia este clara si CCM nu poate contine decat clauze mai favorabile salariatului.
Nu inteleg la ce va refeririti, nu vad legatura intre salariatii care accepta sa plece cu acordul partilor , salariatii care vor fi concediati prin restructurarea posturilor si prevederile CCM

Ultima modificare: Luni, 9 Mai 2011
ContSters42179, utilizator
Stiu ca nu e pe subiect dar e tot la capitolul concedieri/desfiintari de posturi...
Intrebarea mea este urmatoarea: Se poate desfiinta un post dupa doua luni de la data creearii? Nu am gasit nimic in lege care sa ma dumireasca :)
Si ce drepturi are acela care intampina aceasta situatie? Perioada de proba a fost de 30 zile, asadar s-a terminat. Contractul este pe perioada nedeterminata.
LiliDaian a scris:

Stiu ca nu e pe subiect dar e tot la capitolul concedieri/desfiintari de posturi...
Intrebarea mea este urmatoarea: Se poate desfiinta un post dupa doua luni de la data creearii? Nu am gasit nimic in lege care sa ma dumireasca :)
Si ce drepturi are acela care intampina aceasta situatie? Perioada de proba a fost de 30 zile, asadar s-a terminat. Contractul este pe perioada nedeterminata.


Angajatorul poate decide concedierea salariatului în situaţia în care locul de muncă ocupat este desfiinţat ca urmare a dificultăţilor economice sau a reorganizării activităţii.
Prin urmare, este posibil ca un post nou creat sa se desfiinteze dupa o anumita perioada de timp... perioada care nu este reglementata prin lege.

Salariaţii aflaţi în această situaţie beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Multumesc pentru raspuns! As mai avea o intrebare legata de aceeasi speta: sunt angajati carora li s-au propus sa lucreze in noua companie, dar care au refuzat si inca mai activeaza in vechea companie. Care este statutul lor in momentul incetarii contractului de munca?
Ultima modificare: Luni, 9 Mai 2011
albinutzuX, utilizator
De fosti salariati , daca li se va inceta c.i.m. ...

Alte discuții în legătură

Desfiintarea postului wykly wykly va deranjez si eu cu o problema. in luna octombrie am fost angajat la o companie aflata in plina dezvoltare. in luna februarie compania a ajuns la concluzia ca ... (vezi toată discuția)
Angajatorul imi poate modifica salariul? elims elims este posibil ca angajatorul sa imi restructureze pozitia. Si mai este posibil sa imi propuna o alta pozitie. Care sunt drepturile mele in cele doua cazuri, ... (vezi toată discuția)
Codul muncii - desfiintare post valir2013 valir2013 Buna seara, as dori si eu sa stiu care este legea actuala privitoare la codul muncii. La actualul loc de munca ne a fost trimis un e mail cu o noua organigrama ... (vezi toată discuția)