avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1267 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere colectiva
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere colectiva

Buna ziua,
Speta se prezinta astfel: o companie cumpara o a doua companie cu acelasi obiect de activitate. Dupa o perioada de provizorat in care s-au preluat activelor si atributiilor angajatilor de la compania preluata s-a ajuns in situatia desfacerii contractelor de munca a unui numar de salariati intr-un procent de 75% din totalul (cca 350) prezent la data preluarii. Noii angajatori au hotarat sa ofere concediatilor un numar limitat de slarii compensatorii cu conditia ca acestia sa accepte desfacerea contractului de munca cu acordul partilor. Pentru majoritatea aceasta hotarare este defavorabila din toate punctele de vedere, inclusiv cel financiar (ex: salarile compensatorii in cuantum total au valoare mai mica decat ajutorul de somaj primit pe perioada de 9 luni).
Intrebare: daca angajatii refuza sa accepte propunerea angajatorului de a primi salarii compensatorii isi pierd dreptul de a intra in somaj? Daca o parte din angajati accepta, se produc efecte si asupra celorlalti in conditiile existentei unui contract colectiv de munca?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:31, 10 Mai 2011
Multumesc pentru raspuns!
Ce inseamna mai exact "măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil" ? Contractul colectiv este cel pe tara sau ar trebui sa fie unul specific societatii respective? Contractul colectiv pe tara prevede compensatii?

1. De la 01.01.2011 nu mai exista CCMN

2. Salariile compensatorii pot fi prevazute de c.i.m., ccm la nivel de angajtor sau la nivel de ramura de activitate aplicabil angajatorului sau in R.I.

3. Masurile active sunt cele care conduc la crearea de noi locuri de munca, la reconversieprofesionala sau cele prin care se oferă facilitaţi pentru cei care angajează şomeri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfiintarea postului wykly wykly va deranjez si eu cu o problema. in luna octombrie am fost angajat la o companie aflata in plina dezvoltare. in luna februarie compania a ajuns la concluzia ca ... (vezi toată discuția)
Angajatorul imi poate modifica salariul? elims elims este posibil ca angajatorul sa imi restructureze pozitia. Si mai este posibil sa imi propuna o alta pozitie. Care sunt drepturile mele in cele doua cazuri, ... (vezi toată discuția)
Codul muncii - desfiintare post valir2013 valir2013 Buna seara, as dori si eu sa stiu care este legea actuala privitoare la codul muncii. La actualul loc de munca ne a fost trimis un e mail cu o noua organigrama ... (vezi toată discuția)