avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... recuperare daune
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

recuperare daune

Buna ziua,

Ghinionul face ca imediat la 3 zile dupa inceperea anului 2 de exploatare la o masina sa fi facut un accident frontal care probabil va fi declarat cu dauna totala. Aici incepe problema, prin faptul ca vor fi urmatoarele pierderi :

- suma asigurata in anul 2 de casco e cu 1500 de euro mai mica decit masina de noua.
- va trebui platit casco integral pe 1 an, 800 de euro, desi a fost folosit doar 2 zile in anul curent.
- probabil suma despagubita va fi mai mica decit suma asigurata pentru anul 2 de casco.

estimez ca vom pierde cel putin 5000 de euro daca vrem sa achizitionam o masina noua in locul celei avariate.

Soferul care a condus autoturismul nostru a fost de vina pentru neacordarea prioritatii.

I se poate imputa in instanta paguba rezultata de 5000 de euro pentru achizitionarea unui autoturism nou ?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Adrian
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 18:43, 19 Iulie 2008
Am impresia ca nu am fost inteles. Spuneti-mi unde nu am fost clar pentru ca sa explicitez.
O situatie neplacuta a aparut datorita faptului ca ati incheiat asigurarea CASCO la o valoare de asigurare mai mica cu 1500 EURO decat valoarea utoturismului.#-o. Probabil ca sa platiti o prima de asigurare mai mica. In aceasta situatie si limita de despagubire este mai mica.
Va multumesc pentru amabilitate si raspunsuri.

Asigurarea este incheiata pe toata suma, insa am intrat de 1 saptamana in anul 2 de casco, an in care scade si suma asigurata cu 1500 de euro, de la 15.300 la 13.800.

Soferul m-a pus in obligativitatea de a cumpara o masina noua, deci automat de a completa suma asigurata cu 1500 de euro, deci il consider pe el vinovat.
adriantemax a scris:

Va multumesc pentru amabilitate si raspunsuri.

Asigurarea este incheiata pe toata suma, insa am intrat de 1 saptamana in anul 2 de casco, an in care scade si suma asigurata cu 1500 de euro, de la 15.300 la 13.800.

Soferul m-a pus in obligativitatea de a cumpara o masina noua, deci automat de a completa suma asigurata cu 1500 de euro, deci il consider pe el vinovat.

Este normal ca sa scada valoarea asigurata intrucat scade si valoarea autotursmului in cel de al doilea an de exploatare. Diferenta de valoare ca si celelalte cheltuieli facute ca urmare a avarierii autoturismului se pot cere conducatorului auto vinovat prin instanta.
Succes!!!
Nu am actionat pana acum pe nimeni in instanta. Poate cineva sa estimeze cat ar dura un asemenea proces , si daca se decide in favoarea mea , cum poate fi obligat respectivul sa acorde suma datorata ?

Ce consecinte ar exista asupra soferului daca sa zicem instanta il obliga sa plateasca 4000 de euro ?

Am vreo certitudine ca se vor plati banii ?
adriantemax a scris:

Nu am actionat pana acum pe nimeni in instanta. Poate cineva sa estimeze cat ar dura un asemenea proces , si daca se decide in favoarea mea , cum poate fi obligat respectivul sa acorde suma datorata ?

Ce consecinte ar exista asupra soferului daca sa zicem instanta il obliga sa plateasca 4000 de euro ?

Am vreo certitudine ca se vor plati banii ?

Nu ma hazardez sa fac publica estimarea mea. Va dura mult.
Suma pe care conducatorul auto vinovat de producerea accidentului va fi obligat s-o plateasca poate fi executata silit daca nu o plateste "de buna voie si nesilit de nimeni".Nu stiu cum se recupereaza suma datorata in cazul in care respectivul conducator auto nu are venituri si nici bunuri ce pot fi executate. Poate ne vor lamuri domnii avocati in aceasta problema (Eu nu sunt jurist)
Va doresc succes!!

Alte discuții în legătură

Dauna totala -ma pot indrepta impotriva celui vinovat de producerea accidentului? Jurist TM Jurist TM Buna ziua! Am urmatoarea problema: o masina , parcata pe carosabil, a fost lovita in plin de un alt autoturism care venea cu viteza foarte mare din sens ... (vezi toată discuția)
Dauna totala autoturism danserna danserna Buna seara, autoturismul proprietate, parcat, a fost avariat. Am completat constatarea amiabila, insa am preferat sa deschid dosar dauna pe asigurarea CASCO. ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu victime anca-gabriela anca-gabriela Buna ziua! In urma cu 10 zile am avut un accident rutier. Sotul meu a fost gasit vinovat de producerea accidentului in urma caruia o masina a fost avariata si ... (vezi toată discuția)