avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... recuperare daune
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

recuperare daune

Buna ziua,

Ghinionul face ca imediat la 3 zile dupa inceperea anului 2 de exploatare la o masina sa fi facut un accident frontal care probabil va fi declarat cu dauna totala. Aici incepe problema, prin faptul ca vor fi urmatoarele pierderi :

- suma asigurata in anul 2 de casco e cu 1500 de euro mai mica decit masina de noua.
- va trebui platit casco integral pe 1 an, 800 de euro, desi a fost folosit doar 2 zile in anul curent.
- probabil suma despagubita va fi mai mica decit suma asigurata pentru anul 2 de casco.

estimez ca vom pierde cel putin 5000 de euro daca vrem sa achizitionam o masina noua in locul celei avariate.

Soferul care a condus autoturismul nostru a fost de vina pentru neacordarea prioritatii.

I se poate imputa in instanta paguba rezultata de 5000 de euro pentru achizitionarea unui autoturism nou ?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Adrian
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 18:43, 19 Iulie 2008
vreau sa stiu daca soferului i se pot imputa zilele in care nu a putut fi folosita masina pentru firma ca sa i se ceara o suma echivalenta cu chiria unui autoturism in perioada respectiva ? daca da, sunt dispus sa platesc un raspuns in scris din partea unui avocat in acest sens, ca sa stimulez soferul sa ia in serios situatia.

fiind vorba de o durata de vreo 3 luni pana la rezolvarea problemei, chiria ar fi 60 de zile lucratoare x 30 de euro.

s-a dat dauna totala de la asigurator, enumar cheltuielile pe care dorim sa le imputam soferului :
- casco platit anticipat - 800 euro
- lichidare credit, intocmire credit nou - 500 euro
- taxa poluare, reinmatriculare, formalitati masina noua - 400 euro
- rca nou pe firma + tractarea de la locul accidentului - 200 euro
- scaderea valorii masinii - 1600 euro
- plata devizului de dauna totala la serus - 300 euro
- dobanzi platite 14 luni, suma care se pierde la reachizitionarea altui autoturism - 1300 euro
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Iulie 2008
adriantemax, utilizator
Ce se despagubeste prin asigurarea RCA este prevazut in art. 26 din Ordinul CSA nr. 8 din 16 iunie 2008. Ce nu se despagubeste este prevazut in art. 27 din acelas ordin.
Succes
Soferul care a condus masina noastra a produs accidentul si masina are casco. Dauna totala este rezolvata pe casco, nu are treaba cu RCA discutia.
adriantemax a scris:

Soferul care a condus masina noastra a produs accidentul si masina are casco. Dauna totala este rezolvata pe casco, nu are treaba cu RCA discutia.

In cazul asigurarilor CASCO nu te poate ajuta nimeni, ajuta-te singur. Adica. Citeste cu atentie contractul de asigurare si acolo vei gasi ceea ce este acoperit de asigurare si ceea ce nu.
Numai bine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dauna totala -ma pot indrepta impotriva celui vinovat de producerea accidentului? Jurist TM Jurist TM Buna ziua! Am urmatoarea problema: o masina , parcata pe carosabil, a fost lovita in plin de un alt autoturism care venea cu viteza foarte mare din sens ... (vezi toată discuția)
Dauna totala autoturism danserna danserna Buna seara, autoturismul proprietate, parcat, a fost avariat. Am completat constatarea amiabila, insa am preferat sa deschid dosar dauna pe asigurarea CASCO. ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu victime anca-gabriela anca-gabriela Buna ziua! In urma cu 10 zile am avut un accident rutier. Sotul meu a fost gasit vinovat de producerea accidentului in urma caruia o masina a fost avariata si ... (vezi toată discuția)