avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 777 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozitare venituri din teren arendat
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozitare venituri din teren arendat

Buna seara,
Va rog sa aveti amabilitatea sa ma "luminati" cu privire la urmatoarea situatie :
Mama mea -pensionara, detine teren agricol pe care l-a arendat la o societate cu profil agricol. Contractul de arenda este inregistrat si la APIA, drept pentru care primeste acea renta viagera. Conform contractului de arenda, un procent anume din productia realizata anual pe acel teren se cuvine proprietarului. Dar, conform intelegerii verbale cu arendasul, acesta asigura vanzarea produselor, iar proprietarul terenului (mama mea) primeste suma obtinuta.
Intrebare : Este necesara completarea declaratiei 200 si impozitarea sumei pe care a primit-o ? Trebuie sa platim si impozit retroactiv ? - contractul de arenda fiind din noiembrie 2006.
Va multumesc pentru intelegerea si bunavointa pe care le veti avea.
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 08:48, 12 Mai 2011
da, se impoziteaza conform Codului Fiscal ca venit din cedare folosinta bunuri .In acest scop, se depune declaratia 200 pana la 16 mai...la care se anexeaza copie contract de arendare si o adeverinta de la firma respectiva din care rezulta suma primita ca arenda . Din totalul sumei primite se deduce o cota forfetara de 25% cheltuieli si diferenta se impoziteaza.De exemplu : sa zicem ca suma totala primita este 1000 lei si se trece la venituri . La cheltuieli se trece 250 lei si la venitul impozabil se trece desigur 750 lei. Si atat . O sa va vina decizia de impunere cu suma de 120 lei. (750 x 16% )pe care trebuie sa o platiti la casieria de la fisc. Nu intarziati cu declaratia 200 ,ca veti fi amendata.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsul atat de clar si explicit. Ma voi conforma si voi depune declaratia.
In maxim 15 zile de la incheiere si inregistrare la primaria din raza careia face parte terenul terenul(asta o face cel caruia i-ati dat terenul in arenda), trebuie sa inregistrati contractul la administratia financiara(lasati o copie la ei si copie de pe buletin). Apoi anual depuneti pana la 15 mai doar declaratia 200 iar toamna, cand va vine decizia, aveti termen de 60 zile sa platiti impozitul pe venitul din contractul de arenda.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Depunere declaratia 200 pentru arenda ligiasmeureanu ligiasmeureanu mama mea in varsta de 86ani are in arenda o suprafata de teren.anul trecut cand arendasul i-a platit arenda a retinut un impozit de 16%pentru suma ... (vezi toată discuția)
Obligativitate plata impozit agricol teslovan florentina teslovan florentina Buna ziua.Detin in arenda o livada traditionala de meri f batrana,nestropita de 10 ani, inregistrata la APIA ca pasune permanenta.In aceste coditii trebuie ... (vezi toată discuția)
Impozitarea contractului de arenda Mihaita123 Mihaita123 In Codul fiscal scrie ca arendasul trebuie sa plateasca impozitul pe venit si cass, in numele arendatorului. Atunci care este contribuabilul, arendasul sau ... (vezi toată discuția)