avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... modificare act de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

modificare act de proprietate

Cum trebuie sa procedez pentru a schimba actul de proprietate al apartamentului in sensul ca as dori sa introduc si sotul si copilul(major - 21 ani)? Unde si cu ce acte ar trebui sa ma prezint? Ce taxe se platesc?
Cel mai recent răspuns: narcisa_salbatica , utilizator 20:17, 10 Iunie 2011
Actul de proprietate nu se schimba. Nu se "intoduce" nimic in el.
Ramane asa cum a fost facut la vremea cand a fost facut.
DAR in baza lui se pot face alte acte (donatie, vanzare, intretinere etc.).
Bunaoara se poate dona sotului o cota parte (vanzarea intre soti este interzisa), se poate vinde sau dona copilului o alta cota parte. Asemenea acte se fac la notar in forma autentica.

Dar de ce doriti sa faceti asta? (oricat de deplasata vi s-ar parea intrebarea, un avocat e dator sa intrebe, ca sa se asigure ca ...stiti ce faceti. Pentru ca, in lipsa detaliilor, mie mi se pare ca va pregatiti sa va bateti cuie-n talpa si vreti sa va mai dam si un "branci de ajutor" pentru asta).
Ultima modificare: Joi, 12 Mai 2011
romascanu, moderator
La fel, are chiar obligatia, un notar, sa explice unui client toate consecintele actelor pe care le face la notariat, ca sa-l puna "in garda" cu anumite aspecte neclare, posibil frauduloase, posibil ca actele sa poata fi anulate, etc....
Dar de ce doriti sa faceti asta? (oricat de deplasata vi s-ar parea intrebarea, un avocat e dator sa intrebe, ca sa se asigure ca ...stiti ce faceti. Pentru ca, in lipsa detaliilor, mie mi se pare ca va pregatiti sa va bateti cuie-n talpa si vreti sa va mai dam si un "branci de ajutor" pentru asta).

Se ivesc tot felul de glume,pe un ton mai serios sau mai glumet, cum ca sunt proprietara si daca ma supar ii dau afara din casa...avem 26 ani de casnicie si un fiu de 21ani si m-am gandit ca asa ar fi mai corect,sa figuram toti trei sau macar sa-l intoduc pe baiat.Este un apartament cu trei camere si oricum vrem sa-l lasam baiatului cand se va casatori ....Este o idee chiar atat de proasta??? Am act de proprietate deoarece avansul l-am dat inainte de a ma casatorii,dar dupa aceea a contribuit si sotul la plata ratelor pana in momentul achitarii integrale.Deci,daca ar fi sa se intample ceva rau cred ca si el ar avea dreptul la o anumita cota....sau gresesc? de aceea as fi vrut sa fie si pe numele copilului(pana la urma tot lui ii va ramane casa...)
Ultima modificare: Vineri, 10 Iunie 2011
marysab, utilizator
marysab a scris:

Se ivesc tot felul de glume,pe un ton mai serios sau mai glumet, cum ca sunt proprietara si daca ma supar ii dau afara din casa...
...,
de aceea as fi vrut sa fie si pe numele copilului(pana la urma tot lui ii va ramane casa...)


Sa presupunem ca ii vindeti copilului o cota-parte din casa (deveniti coproprietar cu copilul).
Eu nu va cunosc copilul si cu atat mai putin viitoarea lui nevasta. De aceea, nu ma pot opri sa nu ma gandesc si la varianta in care ...isi ia o nevasta "mai glumeata". Si daca gluma asta (foarte serioasa de altfel) merge pana in punctul in care il convinge sa faca un partaj cu dvs. din care el se alege cu toata casa si dvs. cu o sulta si ...valea? Nu-i mai bine sa radeti la "glumele" de acum decat la alea de pe urma?

Daca se intampla ceva rau cu dvs. atunci sotul supravietuitor mosteneste 1/4 si fiul 3/4 din averea dvs.

Este LEGAL ceea ce doriti sa faceti (nu va opreste nimeni sa-i vindeti copilului), dar nu stiu cat e de ..."sanatos".
Notarii sunt preocupati de partea LEGALA si in mai mica masura de ce ar putea sa i se intample partii A dupa "enshpe" ani din clipa in care va iesi din biroul notarial. Nu e de datoria notarului sa se gandeasca la ...scenarii din viata bate filmul pentru ca nu este avocatul UNEIA din partile actului care se incheie in fata lui. El nu poate sa "tina partea" lui A sau lui B. (asa cum face avocatul lui A sau al lui B).
Ultima modificare: Vineri, 10 Iunie 2011
romascanu, moderator
Deci, pe actul de proprietate nu puteti "adauga" pe nimeni pur si simplu, transferul dreptului de proprietate se realizeaza prin acte autentice incheiate la notarul public. Daca ati achitat rate la apartament impreuna cu sotul, acesta are un drept de creanta asupra acestor sume, in caz de divort. Cat despre instrainarea apartamentului catre copil, puteti incheia un contract de vanzare cumparare pentru o cota anume, cu drept de uzufruct viager asupra intregului apartament in favoarea dvs si a sotului, in felul acesta toata familia are un drept asupra apartamentului si nimeni nu poate face nimic fara acordul celorlalti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte necesare partajului succesoral voluntar roadx roadx Buna ziua, Zilele acestea s-a pus problema efectuarii partajului succesoral, pentru impartirea bunurilor ramase mostenire de la parinti. Fratele meu, a mers ... (vezi toată discuția)
Drept civil juna juna Sunt casatorita a doua oara, de 13 ani. Am un copil din prima casatorie, care este mostenitor pe 50% din ap in care locuim, cealalta jumatate este a mea ... (vezi toată discuția)
Se poate renunta la partea ta din casa,dupa divort? ContSters145300 ContSters145300 Buna ziua, As dori sa aflu,daca dupa divort,fara partaj,este posibil ca unul dintre soti sa renunte la partea din apartament in favoarea celuilalt,sau a ... (vezi toată discuția)