avem creante prescrise, au trecut 3 ani de la emiterea facturii de livrare marfa si nu mai pot recupera aceste sume, pentru recuperarea tva-ului ce pot face?? imi trebuie o hota judecatoreasca, ce actiune trebuie sa initiez?
prescriptia stinge dreptul la actiune dar aveti posibilitatea de a obtine o hotarare prin care sa va fie recunoscuta o situatie de fapt.
In cazul refuzului organului fiscal de restituire a TVA puteti sa va adresati instantei de contencios administrativ.
chiar in momentul acesta am sunat la finante , raspunsul este clar tva-ul se poate ajusta doar in situatia ramanerii definitive si irevocabile a hot. finale de inchiderea procedurii falimentului, asa prevede art.138 lit.d.
Ce pot face sa ma adresez cu o cerere la finante in vederea recuperarii tva-ului dupa care in functie de raspunsul lor sa deschid o actiune in contecios administrativ?sau sa merg pe varianta directa aunui actiuni de recunoastere a unei situatii de fapt?
Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, potrivit art. 21 alin (1) din Codul fiscal.
Sunt de asemenea considerate cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile si pierderile înregistrate la scoaterea din evidenţă a creanţelor neîncasate, în următoarele cazuri:
1. procedura de faliment a debitorilor a fost închisă pe baza hotărârii judecătoreşti;
2. debitorul a decedat şi creanţa nu poate fi recuperată de la moştenitori;
3. debitorul este dizolvat, în cazul societăţii cu răspundere limitată cu asociat unic, sau lichidat, fără succesor;
4. debitorul înregistrează dificultăţi financiare majore care îi afectează întreg patrimoniul - dificultăţile financiare majore care afectează întregul patrimoniu al debitorului sunt cele care rezultă din situaţii excepţionale determinate de calamităţi naturale, epidemii, epizootii, accidente industriale sau nucleare, incendii, fenomene sociale sau economice, conjuncturi externe şi în caz de război.
Pentru creantele incerte se pot constitui provizioane deductibile fiscal, in urmatoarele procente deductibile fiscal :
Conform art. 22, alin 1, lit.c) :
- 30% - daca creantele indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
1. Sunt inregistrate dupa 1 ianuarie 2004;
2. Sunt neincasate de mai mult de 270 zile
3. Sunt datorate de o persoana neafiliata creditorului
4. Nu sunt garantate de o alta persoana
5. Au fost incluse in veniturile impozabile ale creditorului.
Conform art. 22, alin 1, lit. j)
- 100% - daca creantele indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
1. Sunt inregistrate dupa data de 1 ianuarie 2007;
2. Sunt detinute fata de debitori pentru care este declarata procedura de deschidere a falimentului (pe baza unei hotarari judecatoresti)
3. Indeplinesc conditiile mentionate la pct. 3, 4 si 5 de mai sus
In conformitate cu art 138 lit d) din Codul fiscal baza de impozitare a taxei se reduce in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa din cauza falimentului beneficiarului. Ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii prevazute de Legea 85/2006 privind procedura insolventei, hotarare ramasa definitiva si irevocabila.
Alte discuții în legătură
Faliment
breja
Buna ziua,
Daca o societate intra in insolventa si are debite din clienti neincasati din 2006 iar societatile figureaza la ORC ca :radiate, licidate, ... (vezi toată discuția)