avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... este tulburare de posesie ?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

este tulburare de posesie ?

am in titlul de proprietate trecuta o suprafata pe care am construit o casa.
Am construit gardul pe linia demarcata de primarie cu plugul din 1994.
Acum vecinul pretinde ca am intrat in terenul lui,desi la momentul intocmirii titlului de proprietate gardul era acelasi ,acesta nu a suportat modificari.
la intocmirea CF se ia in seama terenul imprejmuit sau cel din titlul de proprietate ?
Poate fi considerata tulburare de posesie aceasta situatie ?
Aceste terenuri au fost date de primarie pentru construirea de locuinte in teren fara constructii,la marginea localitatii.
Cel mai recent răspuns: sila , utilizator 11:02, 17 Mai 2011
la intocmirea cartii funciare se va trece suprafata rezultata in urma cadastrului. nu se poate intabula fara cadastru. daca vecinul are cadastru si ati intrat pe proprietatea lui se poate considera ca ati savarsit infractiunea tulburare de posesie.
nu este in cazul dvs. si daca ar fi fost s-a prescris dreptul de a va reclama 60 zile de la data construirii gardului.
si mai exista in domeniul civil uzucapiunea. pt ca vecinul nu a folosit si nici pretins vreun drept de proprietate sau folosinta 10 ani asupra bucatii de teren a intervenit uzucapiunea si sunteti proprietar. ddaca ce scrie in titlul de proprietate nu e la fel cu ce exista practic in posesia dvs va tb ssa deschideti actiune judecat pt constatarea uzucapiunii. (10 ani daca locuieste in localit unde se afla terenul, 20 in alta localitate 30 in afara tarii)
Buna ziua!

Ca sa va lamuriti daca ati intrat sau nu cu gardul pe terenul vecinului cel mai bine ar fi sa faceti de comun acord o masuratoare a terenurilor vecine, eventual cu un expert topo pentru a fi siguri ca nu gresiti. Si astfel ajungeti la o intelegere.

Cat despre latura penala, vecinul a depus deja plangere impotriva dvs? Daca da, cred ca cel mai bine e sa procedati asa cum am aratat mai sus si in cazul in care s-a depasit linia de hotar sa remediati situatia, in caz contrar vecinul nemai avand ce sa spuna, respectiva expertiza extrajudiciara fiind foarte folositoare si in cazul procesului penal.

Toate cele bune!
baietzika a scris:

nu este in cazul dvs. si daca ar fi fost s-a prescris dreptul de a va reclama 60 zile de la data construirii gardului.
si mai exista in domeniul civil uzucapiunea. pt ca vecinul nu a folosit si nici pretins vreun drept de proprietate sau folosinta 10 ani asupra bucatii de teren a intervenit uzucapiunea si sunteti proprietar. ddaca ce scrie in titlul de proprietate nu e la fel cu ce exista practic in posesia dvs va tb ssa deschideti actiune judecat pt constatarea uzucapiunii. (10 ani daca locuieste in localit unde se afla terenul, 20 in alta localitate 30 in afara tarii)

Lucrurile nu stau tocmai asa!
Ce spuneti dvs cu "prescriptia" de 2 luni nu mai e in vigoare din 2005, tulburarea de posesie putand fi cercetata si din oficiu de catre organele de urmarire penala, fara o plangere prealabila.

Cat despre uzucapiune, iarasi lucuruile nu stau asa! Dl in cauza poate invoca numai uzucapiunea lunga, in cazul in care a posedat neintrerupt portiunea respectiva de teren cel putin 30 de ani. Diferentele cu 10-20 de ani sunt pentru cazul in care exista un titlu de proprietate pe numele dlui Sila, titlu care nu emana de la adevaratul proprietar. In cazul absentei respectivului titlu, cum e evident cazul in speta, se poate invoca uzucapiunea lunga de 30 de ani, indiferent de domiciliul proprietarului terenului.

Asadar, trebuie sa verificati la fata locului daca ati depasit sau nu linia de hotar si sa actionati in consecinta!
multumesc pentru raspunsuri.
Sa mai dau cateva detalii:la punerea in posesie primaria a delimitat cu brazde de plug parcelele fiecaruia, terenul fiind virgin la acea data.
Am fost printre primii care am ingradit deoarece am pus livada.
Vecinul a vrut sa construiasca casa ,dar a avut un accident si a decedat.Acum vine un frate al lui care pretinde ca in titlu are mai mult decat in realitate.Cred ca nici unul din titluri nu are terenul si in realitate deoarece s-au folosit alte sisteme de ,masurare.
Daca nu faceam gardul pe linia trasata ar fi observat la momentul respectiv,nu acum cand am gard viu mare deja ,am pomi de aproape 20 de ani chiar langa gard in interior.
Ma intereseaza daca aceste amanunte au importanta intr-un eventual proces ?
De asemenea vecinul din cealalta parte al locului are gardul cu 2 metri mai iesit fata de cel cu care se invecineaza in spatele curtii,dar pretinde ca suprafata masurata coincide cu titlul. Adica cei 4 vecini din spate nu au un punct comun cum ar fi normal deoarece brazda de tractor a fost in continuare de la un capat la altul pe distanta a doua loturi.

Alte discuții în legătură

Informatie florentina_marculescu florentina_marculescu buna ziua Parintii mei stau la tara de 50 de ani .Intre noi si vecinii din spate este un gard care are tot atatia ani.Gardul nu este drept ,pe o lungime ... (vezi toată discuția)
Jonctiunea posesiilor ionut daniel ionut daniel bunica mea a revendicat un teren cu legea 18 ce a aprtinut strabunicilor mei dar nu l-a revendicat tot.a mai ramas nerevendicat 20 de ari exact la marginea ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate gresit dumitru1 dumitru1 Titlu de propri. e gresit,tatal meu a avut in posesie aproximativ 2000m2, cind sa facut titlu sa trecut 1600m2? vecini mei au avut mai putin teren?sau ... (vezi toată discuția)