avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de folosinta viagera
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de folosinta viagera

In anul 2004 am cumparat casa si terenul unui batran, mai mult la rugamintea lui si a rudelor acestuia. In contract este trecuta clauza "drept de folosinta al batranului pe durata vietii acestuia" (nu uzufruct viager). Nu sunt trecute alte clauze referitoare la intretinere sau ingrijire. Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Pot eu sa aduc unele imbunatatiri casei si gradinii (tencuire exterior casa, demolare cotete neutilizate, constructie gard, reparare porti, plantare pomi fructiferi etc.), precizand faptul ca batranul refuza orice interventie de acest fel?
2. Am si eu drept de folosinta inainte de decesul batranului?
Asa cum ati reprodus fraza, indica ca dreptul vanzatorului este un drept de uz (are intindere mai mica decat dreptul de uzufruct si presupune ca vanzatorul poate folosi si culege fructele bunului dar numai pentru nevoile proprii-si eventual ale familiei sale); in consecinta dvs aveti dreptul de a efectua imbunatatiri intrucat acestea reprezinta acte de administrare ale bunului, insa sub conditia ca aceste modificari sa nu aduca modificari estentiale ale imobilului de natura a influenta negativ drepul de uz al vanzatorului.
Pana la decesul vanzatorului dvs nu aveti un drept de folosinta propriu-zis al imobilului, dar il puteti administra, cu respectarea dreptului de uz al vanzatorului.
puteti aduca inbunatatiri, ideea este sa nu fie deranjat vanzatorul in exercitarea dreptului sau de uz... prin santierul care va fi acolo
in cazul dvs, asa cum s-a mai spus, se pot face inbunatatiri, (tencuire casa, demolare cotete , constructie gard, porti, plantare pomi etc.), dar cu conditia sa nu fie vanzatorul deranjat in exercitarea dreptului de uz prin aceste activitati. (drept de folosinta al batranului pe durata vietii acestuia)
legal, se poate. Mai ramine sa il convingeti pe batranel, cu vorba buna. Moral, nu trebuie sa ii faceti un calvar ultimii ani de viata. E firesc ca el sa doreasca sa vada in fiecare dimineata acelas gard, acelasi cotete, etc.E viata lui.
cand ati acceptat sa cumparati casa si...batranelul, v-ati asumat implicit un astfel de risc.
Buna ziua!
Din modul in care a fost redactata clauza in contractul dvs. rezulta ce este vorba de un drept de abitatie.
Acesta va da dreptul de a face orice fel de lucrari de imbunatatire a casei, cu conditia ca dreptul de abitatie sa nu-i fie afectat. Asta inseamna ca va trebui sa aveti grija sa nu-l scoateti din casa pe perioada efectuarii lucrarilor, iar aceste lucrari sa nu se efectueze asupra intregului imobil deodata, intrucat nu ar mai avea cum sa foloseasca acel imobil conform destinatiei sale, aceea de locuinta. Cu mult tact veti putea insa ajunge la o intelegere cu batranul, mai ales daca ii explicati ca este si in avantajul dansului.
Puteti folosi si dvs. casa pe timpul vietii batranului cu conditia ca acesta sa va permita acest lucru. Va recomand ca in cazul in care este de acord, sa intocmiti si un contract in acest sens (in baza 572, alin. 2/ Cod Civil). Va recomand acest lucru pentru a fi la adapost in cazul in care batranul se hotaraste sa va faca vreo plangere pentru faptul ca-i tulburati dreptul de abitatie. Cu acel contract veti putea dovedi ca dansul si-a dat acordul.
Cu stima,
av. Silviu Serban

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act vanzare-cumparare cu clauza ContSters287513 ContSters287513 Buna ziua! Doresc sa va supun atentiei o problema. In urma cu cativa ani am convenit cu doi batrani sa avem grija de ei si ramanem cu locuinta, fapt pentru ... (vezi toată discuția)
Drept habitatie viagera mariamem mariamem Buna seara.Am si eu o problema in legatura cu vanzarea unui teren. Eu sunt proprietara unui teren pe care a existat un imobil cand l-am achizitionat. In ... (vezi toată discuția)