avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept atacare act notarial
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept atacare act notarial

Un contract de vanzare-cumparare incheiat la notariat (avand ca obiect o casa de locuit si terenul aferent) mai poate fi atacat ulterior de o terta persoana daca aceasta castiga un proces cu vanzatorul pt restituirea unei sume de bani, mai exact daca castiga si la recurs pt ca la prima actiune aceasta a avut castig, dar vanzatorul a facut recurs? Mentionez ca contractul de vanzare-cumparare a fost incheiat inainte de comunicarea finala de la recurs (partile erau in proces), iar casa nu a avut sechestru pus inainte.
Cel mai recent răspuns: cosmintby , utilizator 13:40, 13 Mai 2011
Daca se constata ca debitorul a instrainat averea pentru a se sustrage executarii silite, Creditorul (persoana atrei a)poate solicita anularea contractului de v-c notarial, aceasta pentru ca s-a facut cu fraudarea legii....B-)
Ultima modificare: Joi, 12 Mai 2011
Manole Dumitru, utilizator
Vreti sa spuneti ca prin aceasta vanzare , vanzatorul a ramas insolvabil , avand o datorie catre un tert . Daca nu a fost sechestrat nu e nici o problema. Cumparatorul poate fi considerat de buna credinta si nu se va anula actul.
Mai exact, situatia e in felul urmator: vanzatorul are un proces cu o terta persoana, careia ii datoreaza o suma de bani. Procesul este castigat de acest tert, dar vanzatorul face recurs si, intre timp, pana la finalizarea recursului, vinde casa respectiva. Intrebarea este, poate tertul sa atace actul de vanzare-cumparare incheiat la notariat, daca castiga recursul, pentru a-si recupera suma de bani datorata de vanzatorul casei?
Casa nu a avut pus sechestru dar era in litigiu la momentul vanzarii, deci cumparatorul, tertul , stia sau notarul care a intocmit actele , prin EXTRAS DE C.F de autentificare pe care numai notarul este obligat si are dreptul sa-l ceara, nu trebuia sa incheie respectivul contract.
Prin contract de v.c, tertul si-a asumat riscul de a cumpara,respectivul imobil .In principiu, cumparatorul poate sa-si recupereze de la vanzator suma de bani, dovedind ca a fost de buna credinta.si mai ales daca si-a intabulat proprietatea inainte de declararea sechestrului., fiind astfel opozabila tertilor,
Problema este ca cumparatorul nu a stiut de situatia in care se afla vanzatorul (proces). Mi se pare normal ca vanzatorul sa poata fi executat silit, intrucat dispune de suma de bani pe care a luat-o in urma semnarii contractului la notariat, si, deci, ar putea sa-si achite datoria catre tert, deci nu vad ce legatura ar mai avea cumparatorul cu aceasta terta persoana cu care vanzatorul se afla in proces la data semnarii actelor la notariat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contractul de vanzare cumparare poate fi atacat in instanta ? doinita234 doinita234 buna seara, am nevoie urgent de ajutorul dumneavoastra... Intrebarea mea este daca poate fi atacat un contract de vanzare cumparare in urmatoarea situatie ... (vezi toată discuția)
Poprire copiilor ramqby ramqby Buna ziua.Se poate pune sechestru pe imobilul unui copil de 18ani,daca parintii au popriri?Multumesc frumos (vezi toată discuția)
Somatia de sechestru missyver missyver Am un teren pe care am primit o somatie de sechestru, invocat de un creditor. Ideea este ca nu detin banii respectivi, dar am gasit o persoana care imi poate ... (vezi toată discuția)