avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... AG Asociatii Proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

AG Asociatii Proprietari

La AG s-a votat la unul din puncte sa nu se mai acorde salariul presedintelui cu 8 la 2 voturi ,sedinta a decurs in continuare si dupa un timp se supune la vot punctul cu salariul presedintelui,deoarece ar mai fi venit cativa oameni in sala ,rezultatul fiind altul de asemenea consemnat in caietul de pv. Acum o parte dintre proprietari contesta luna de luna lista de plata pe motiv ca sal.e acordat ilegal .Care e varianta legala si corecta in acelasi timp?
Legea 230/2007
Art. 24. - (1) Adunarea generală poate adopta hotărâri, dacă majoritatea proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari (jumătate plus unu) sunt prezenţi personal sau prin reprezentant legal.

Art. 25. - (1) Pentru adoptarea hotărârilor în adunarea generală a asociaţiei de proprietari, se vor avea în vedere următoarele:
...
(2) Hotărârile adunărilor generale vor fi luate cu votul majorităţii membrilor asociaţiei de proprietari prezenţi la adunarea generală convocată sau reconvocată, după caz. În statutul propriu al asociaţiei de proprietari pot fi prevăzute şi alte condiţii, dar nu mai puţin de jumătate plus unu din voturile celor prezenţi la adunarea generală convocată sau reconvocată.

In conditiile in care in timpul adunarii au mai venit membrii cu drepturi de vot, este legal a se tine cont si de parerea acestora, adica de supunerea din nou la vot a acelui punct de pe ordinea de zi, la care ei nu au participat.
Multumesc pentru raspuns ! Doresc sa va semnalez o problema pe care nu stiu cum sa o abordez.Eu platesc lunar o suma de 3 lei pentru fondul de reparatii.AG a hoatrat ca acest fond sa fie utilizat de catre presedinte doar cu acordul nostru pentru diverse pr.de reparatii.Respectivul a consumat acesti bani pe achitarea facturilor la energia electrica si altele maturi,becuri... si ne trzim ca dupa 5 ani de contributie cu contul aproape gol.Cum ne putem recupera banii din acest fond?
dodo70 a scris:

Respectivul a consumat acesti bani pe achitarea facturilor la energia electrica si altele maturi,becuri... si ne trzim ca dupa 5 ani de contributie cu contul aproape gol.Cum ne putem recupera banii din acest fond?


1-Comitetul executiv sa analizeze cu responsabilitate hotararile adunarii generale si sa constate daca acestea au fost respectate si materializate de catre presedintele de asociatie
Aspectul mentionat ca fondul de reparatii a fost utilizat pentru plata facturi energie electrica ,da nastere la suspiciuni si interpretari referitoare la legala utilizare a contravalorii cotelor respectivelor servicii,impuse si percepute prin intretinerea lunara
Art 24 (5) din HG NR 1588/2007 Asociatia de proprietari va constitui un fond pentru repararea partilor de constructii/instalatii aflate in proprietate comuna,fond cu perioda de folosire limitata,care va fi depus in contul asociatiie de proprietari si nu va putea fi folosit decat cu acordul adunarii generale a
asociatiei de proprietari,in conformitate cu bugetul de venituri si cheltuieli

Aspectul mentionat "ne trezim ca dupa 5 ani de contribuitie cu contul aproape gol" ,demonstreaza un management prost al asociatiei de proprietari si in special al cenzorului/comisiei de cenzori ,care cel putin o data pe an are obligatia sa intocmeasca raport cu descarcare de gestiune.daca fondul a fost constituit prin depunere pe parcursul a 5 ani,constatarea micsorarii fondului abia in 2011
probeaza lipsa de profesionalism sau din contra - interesul in directia favorizarii si vizarii pentru legalitate a ingineriilor contabile din partea cenzorului/comisiei de cenzori
Suma financiara,abuziv utilizata poate fi recuperata prin actionarea presedintelui in instanta
Ultima modificare: Joi, 12 Mai 2011
goe_07, utilizator
Am impresia ca este vorba de o as. prop. mica. In aceste conditii se poate ca presedintelui com. ex. sa nu i se acorde nici-o suma, dar in acelasi timp, la fel de bine, cu acordul majoritatii proprietarilor sa i se acorde o anumita suma care oricum trebuia ”prinsa” in bugetul de venituri si cheltuieli care se discuta si se aproba in AG.
Noi aici pe forum am mai discutat treaba aceasta si la un moment dat s-a facut o propunere: presedintele sa nu i se acorde nici-o suma, insa aceasta functie sa o indeplineasca, pe rand toti proprietarii, membri ai as. prop. si eliminati orice discutie!
Cu privire la crearea fondului de reparatii: este posibil ca situatia sa fie ca la noi, adica avem la o anumita banca un singur cont, mare si lat cum se zice, unde sunt depozitati toti banii asociatiei proveniti din diferitele fonduri, din chirii si ce mai avem pe-acolo - insa, evidenta tuturor fondurilor este f. bine tinuta pe registre separate, astfel incat ceea ce spuneti dvs. ca v-ati trezit cu contul aproape gol nu este posibil. Ca din contul as. prop. s-au facut plati pentru maturi, becuri, etc., sigur ca facut aceste plati, dar imediat aceste cheltuieli ar fi trebuit sa se regaseasca in listele de plata urmatoare, astfel incat prin incasarea sumelor de la proprietari, contul trebuia reintregit. Asa functioneaza si fondul de rulment precum si toate celelalte fonduri de reparatii. Daca nu se procedeaza asa, sigur este gresit...
Ultima modificare: Joi, 12 Mai 2011
Adam Grecu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nelamumriri-art.43-47-h.g./1588/2007- Ruxandra15 Ruxandra15 Buna ziua, Presedintele Asociatiei de proprietari sustine ca HG 1588/2007,sectiunea 4, ( art.43-47 ) NU .CONTINE TERMENUL DE \"SCARA\".Nefiind mentionat ... (vezi toată discuția)
Plata presedinte asociatie propietari si cenzor scoica_80 scoica_80 Buna seara. Am si eu o problema care ma framanta. Sunt de putina vreme propietarul unui apartament intr-un bloc nou construit. Deoarece nu am achizitionat de ... (vezi toată discuția)
Cat conteaza votul in deciziile pe care le iau conducerea asociatiei de proprietari... monica g.f. monica g.f. Este vorba despre un bloc cu 63 apartamente si garsoniere si 10 spatii comerciale situate la parterul blocului .Acest bloc a avut un singur proprietar (o ... (vezi toată discuția)