avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act de domatie copil minor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act de domatie copil minor

Buna, Sunt o mamica care doreste sa lase mostenire,copilului inca minor,( sa-l donez sau sa gasesc o modalitate legala) apartamentul bun propriu achizitonat inainte de casatorie. Pot sa donez/las mostenire, apartamentul in conditiile in care este ipotecat la banca pentru o suma de 20.000 euro ??!! In cazul in care este posibila aceasta tranzactie, as dori sa stiu daca exista cumva o clauza de tipul " drept de uzufruire al mamei pana la moarte".....sau ceva de genul "mama nu poata sa fie data afara din casa pana la moarte ". Unde ar trebui sa m-a interesez si de unde sa incep, si cat ar costa realizarea acestei dorinte ....Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 09:26, 14 Mai 2011
dvs nu trebuie sa renuntati la nimic realizat in timpul casatoriei, aveti dreptul la jumatate din ele (pe timpul casatoriei nici nu aveti cum ). asa cum si sotul teoretic, are dreptul la jumatate din suma platita in timpul casatoriei. chiar daca dansul va "vrea" o suma sau alta, puteti compensa suma pretinsa cu valoarea bunurilor ramase in lotul lui (la partaj)
daca nu ajungeti sa va despartiti , ramane de vazut cine va deceda primul, nu puteti anticipa
da...nu trebuie sa renunt la nimic, desi in cazul unui partaj legea imparte 50/50% bunurile comune realizate in timpul casatoriei, atata timp cat una dintre parti nu demonstreaza ca a contribuit in masura mai mare la realizarea acestora!!!:( este destul de costisitor un partaj, presupune expertize, martori si acte scrise .....timp, si bani aruncati la avocati !!! nu vreau sa ajung in partaj....nu am puterea finaciara sa o fac!!! ( si in plus , sunt eu care teoretic ar trebui sa deschid actiunea de partaj - in urma divortului bineinteles- deorece sotul este asigurat,nu vrea sa divorteze si nici sa deschida partaj) Sunt EU care doresc sa - mi "asigur viitorul" si sa-i las copilului meu ceva de care nimimeni nu se va putea atinge, pe cat posibil si legal!!
daca ajungeti la divort... nu trebuie sa faceti partajul atunci.
dvs stati in casa dvs (bun propriu) si gata, daca doreste bani din ce crede ca i s-ar cuveni, va trebui sa ceara si atunci cereti si dvs.
dvs aveti tot timpul sa faceti partaj, dreptul lui de creanta in schimb, se prescrie in 3 ani de la divort.
dupa divort veti plati singura creditul.
fiti si dvs mai optimista :)
da....multumesc de raspunsuri ....situatia este putin mai complicata ...{ o refinantare pe numele sotului pentru o suma mai mare (luata pentru constructia vilei) - ipoteca casa mea ...:(,....nu prea pot sa stau linistita }...va multumesc oricum pentru interesul cu care ati urmarit subiectul meu .o zi buna pe curand
Solutia sigura pentru problema dvs. este sa achitati creditul bancar si apoi sa instrainati copilului imobilul, prin contract de vanzare cumparare cu uzufruct viager in favoarea dvs. In felul acesta, copilul devine unic proprietar, dar nici nu poate dispune de imobil fara acordul dvs. Ideal ar fi ca in contract sa fie inserata si declaratia sotului ca recunoaste dreptul dvs. exclusiv de proprietate asupra imobilului si este intrutotul de acord cu instrainarea acestuia, semnand astfel contractul in calitate de declarant.

Alte discuții în legătură

Imparteala de ascendent emiliamaria emiliamaria Va rog sa ma lamuriti in ce situatie se foloseste aceasta procedura? (vezi toată discuția)
Drept civil - transfer de proprietate mina89 mina89 As dori sa trec pe numele meu(nepot), casa, anexe si teren intravilan proprietate a bunicului meu, el avand doar un singur copil ( tatal meu) care a renuntat ... (vezi toată discuția)
Mostenire - succesiune k27lau k27lau In anul 2007, eram casatorit si am achizitionat impreuna cu fosta sotie un apartament prin credit ipotecat. In anul 2011, am divortat, de comun acord, nu am ... (vezi toată discuția)