avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul chiriasului de a avea firma in apartamentul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul chiriasului de a avea firma in apartamentul inchiriat

A venit la asociatia de proprietari un chirias care spune ca sa-i semnam noi o cerere prin care sa aprobam inchirierea de catre el persoana fizica catre o firma a spatiului respectiv care se afla in proprietatea altcuiva.
Eu nu cred ca se poate asta.

1. Nu vad ce treaba are asociatia sa aprobe asa o cerere - ei motiveaza ca le trebuie la administratia financiara
2. Doar proprietarul poate transforma un apartament in sediu de firma, nu si chiriasul, prin subinchiriere, nu?
3. Ce sa facem in situatia acestei cereri?
Cel mai recent răspuns: Costica33 , utilizator 07:13, 17 Mai 2011
In principiu, asociatia de proprietari(prin reprezentant) trebuie sa ia legatura cu proprietarul apartamentului, pentru a verifica daca in contractul de inchiriere i-a permis chiriasului sa subinchirieze spatiul unui tert si in ce conditii concrete. Daca aceasta clauza exista in contract, firma careia i se inchiriaza spatiul are obligatia de a solicita acordul vecinilor si al asociatiei pentru a desfasura o activitate economica.
Chiriasul are voie cu acordul proprietarului sa subinchirieze. Asa ca, daca proprietarul i-a dat acordul in scris pentru asa ceva si d-voastra puteti sa-i dati linistit acordul de functionare. Dar, repet, numai daca proprietarul spatiului i-a acordat acest drept chiriasului, de a subinchiria la randul lui.
Cereti acest acord ca sa-l atasati la actele d-voastra si totul este in regula.
Costica33 a scris:

1. Nu vad ce treaba are asociatia sa aprobe asa o cerere


In baza Legii 230/2007 ii revine si ...treaba asta: de a aviza stabilirea sediului social. Se foloseste formularul de mai jos:

[ link extern ]

Daca persoana in cauza a obtinut acceptul proprietarilor/titularilor de contracte de inchiriere din locuintele invecinate in plan orizontal si vertical (partea a -II a a formularului) nu vad de ce s-ar impiedica asociatia de alte ..."impresii juridice" (altfel spus: nu e treaba dvs. sa "judecati" la usa asociatiei legalitatea contractului de inchiriere/subanchiriere. Asta-i treaba judecatorului).
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Mai 2011
romascanu, moderator
Stimate doamne, sarut mainile si multumiri.
Proprietarul apartamentului este necunoscut asociatiei de proprietari. Nu avem copie dupa actul lui de proprietate, situatia e cam gri....Sunt multi care nu au depus actele de proprietate in copie la asociatie si acum ne chinuim sa aflam care sunt proprietarii, asa dupa vorbe....
Deci, in primul rind cred ca proprietarul ar trebui sa demonstreze ca e proprietar pin depunerea la asociatie a contractului vc si apoi sa faca orice cerere, nu?
Nu, nu este obligatoriu, ar trebui sa cereti contractul de inchiriere intre proprietar si chirias, cel inregistrat in mod legal la administratia financiara. Acolo proprietarul care este trecut, chiar este proprietar, pentru ca administratia verifica, evident acest lucru. Ca atare, veti vedea din acel contract cine este proprietarul si daca in acordul pe care-l da proprietarul chiriasului sunt trecute aceleasi persoane, coincid semnaturile, etc.

Alte discuții în legătură

Subinchirierea unui spatiu comercial silvia_m silvia_m Buna ziua, Sunt proprietara unui spatiu comercial pe care l-am inchiriat unui cabinet de expertiza contabila, fara a mentiona in contractul de inchiriere ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere, subinchiriere alina240 alina240 Buna ziua, Am o intrebare daca ma poate ajuta cineva. In calitate de SC am inchiriat un spatiu de la o PF. In contract nu este specificat nimic despre ... (vezi toată discuția)
Contract de subinchiriere cicio_carina cicio_carina buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca se poate subanchiria un spatiu de la chirias care este SC si are sediul social in acest spatiu ,iar eu ca subchirias ... (vezi toată discuția)