avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 350 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot avea in acelasi timp si calitatea de angajat si ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot avea in acelasi timp si calitatea de angajat si cea de somer?

De la 23.12.2010 m-am inregistrat ca somer. Sunt inginer am 53 de ani si am gasit insfarsit un angajator ineresat de serviciile mele de la 01.06.2011, dar in domeniul vanzarilor (program de 8 ore, perioada ?????). La angajare semnez un contract, sau mai bine zis care este forma contractuala sa semnez ca sa lucrez legal, dar in acelasi timp sa evit pierderea somajului in cazul in care angajatorul (sau eu) considera dupa 1,2 sau 3 luni ca nu corespund cerintelor postului. Din cate inteleg perioada de proba nu mai exista, eu nu pot avea in acelasi timp si calitatea de angajat si cea de somer? Este corect. Dar vreau sa evit situatia neplacuta ca dupa cateva saptamani sau luni sa raman si fara ajutor de somaj. Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 22:59, 16 Mai 2011
1. Puteti vorbi cu angajatorul sa incheiati un contract individual de munca (CIM) pe perioada determinata de cel mult 12 luni.
2. In acesta situatie se suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, la data incetarii de drept (art.56j din Codul muncii) a CIM, la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat (v. art.45 din Legea 76/2002).
3. Perioada de proba a existat si exista in continuare si sunt prevazute in toate CIM (v. art.31 si art.83 din Codul muncii).
4. Va recomand incheierea unui CIM pe perioada determinata de o luna de zile timp in care va veti lamuri daca veti ramane sau nu acolo.
Va multumesc pentru raspuns si pentru promtitudine. Am sa solicit CIM pentru o luna de zile sau CIM pe max 12 luni cu perioada de proba de 1 luna de zile. Inteleg ca astfel pot reintra in somaj daca este cazul. Pe perioada de proba sau pe cele 6 luni cat ar trebui sa mai beneficiez de somaj nu beneficiez de cei 30% din ajutorul de somaj. Asa este?
Nu le puteti avea pe toate.

In perioada contractului pe perioada determinata nu veti mai beneficia de indemnizatia de somaj.

Puteti beneficia de indemnizatia de somaj concomitent cu desfasurarea unui contract de munca, dar numai in proportie de 30%, daca acesta e incheiat pe perioada nedeterminata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura ridicare dosar somaj gabrielle_24 gabrielle_24 Buna ziua, Ma confrunt si eu cu urmatoarea situatie. Pe 29 noiembrie am depus dosajul de somaj si maine, adica pe 15 dec ar trebui sa ma duc sa pun prima ... (vezi toată discuția)
Somaj - cim perioada de proba anirosa anirosa daca sunt in somaj si semnez un cim de proba 3 luniimi suspenda somajul?Va rog sa imi dati un sfat (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj - contract perioada determinata mari.a mari.a Buna seara, Am nevoie de ajutorul dumneavoastra: Unui angajat i s-a incetat contractul de munca urmand sa plece in somaj, in data de 20 septembrie. Insa ... (vezi toată discuția)