avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 318 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul de a fi proprietar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul de a fi proprietar

Buna ziua! Ma numesc Andra si as avea 2 intrebari (2 cazuri):

1. Daca sunt casatorita si tatal meu ar cumpara o casa de la ANL iar apoi el ar face un act de vazare-cumparare cu mine, ar avea drept si sotul meu la proprietate?

2. Mama mea este proprietara pe un apartament cu 2 camere luat in anul '91, pe vremea cand eu aveam 3ani. Din cate stiu, pe vremea aceea se dadeau ap. cu spatii locative in functie de cati copii aveai( sunt trecuta pe contractul de vanzare-cumparare in spatiul locativ). Are mama mea dreptul sa vanda casa fara semnatura mea, avand in vedere ca e prima casa (de la stat)?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: mihaiandra , utilizator 14:00, 20 Mai 2011
1. Pe timpul casatoriei da. Dar mai bine lasati-l pe el proprietar si dupa deces, veti mosteni numai dumneavoastra.2. Doar doamna e proprietara si poate dispune de imobil dupa bunul plac, cat timp e in viata.. Dumneavoastra sunteti mostenitor rezervatar.
Daca sunteti deja casatorita, raspunsul la intrebarea 1 va este dat de acest text de lege:

LEGE Nr. 4 din 4 aprilie 1956
CODUL FAMILIEI

Art. 30
Bunurile dobândite în timpul căsătoriei, de oricare dintre soţi, sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune ale soţilor.

2. Apartamentul poate fi vandut de catre titularul (titularii) dreptului de proprietate asupra acestuia.
Ultima modificare: Duminică, 15 Mai 2011
ContSters193759, utilizator
Am inteles. Dar ma gandesc ca pe vremea lui Ceausescu nu se dadeau spatii locative mai multe decat nr. de persoane care urmau sa locuiasca in respectivul imobil. Adica, ma refer la faptul ca, daca eu nu existam, mama nu primea dreptul de a cumpara un apt. cu 2 cam., cel mult poate ii dadeau o garsoniera, sau era repartizata intr-un bloc de nefamilisti. Mi s-a mai spus ca, daca copilul este major, parintele nu poate vinde fara semnatura acestuia.
O alta intrebare: are dreptul de a ma evacua din casa?
Multumesc!
Care este varsta dvs.?
Indiferent de varsta aveti in vedere urmatoarele:

LEGE Nr. 4 din 4 aprilie 1956
CODUL FAMILIEI

Art. 86
Obligaţia de întreţinere există între soţ şi soţie, părinţi şi copii, cel care înfiază şi înfiat, bunici şi nepoţi, străbunici şi strănepoţi, fraţi şi surori, precum şi între celelalte persoane anume prevăzute de lege.
Are drept la întreţinere numai acela care se află în nevoie, neavând putinţa unui câştig din munca, din cauza incapacităţii de a munci.

Deci, daca sunteti bun de munca, adresandu-se instantei va poate evacua.
Ultima modificare: Duminică, 15 Mai 2011
ContSters193759, utilizator
Orice bun mobil sau imobil cumparat in timpul casatoriei devine bun comun cu sotul dvs., chiar daca va vand parintii. Despre apartamentul mamei, spuneti ca i-a fost repartizat cand aveati 3 ani, banuiesc ca initial a existat un contract de inchiriere pe care erati si dvs trecuta. Apoi mama a cumparat acel apartament? A semnat doar dansa contractul de vanzare cumparare? Era casatorita sau nu la data cumpararii?

Alte discuții în legătură

Mă poate da afară din casă? gabrielaIv gabrielaIv Bună seara, am și eu o întrebare locuiesc cu părinții, sunt singurul copil, sunt căsătorită și am doi copii, apartamentul este trecut pe numele ... (vezi toată discuția)
Dreptul de a deveni proprietar chiar daca cei doi proprietari actuali- mama si fostul ei sot nu sunt decedati diamantulalbastru diamantulalbastru Buna ziua, mama mea s-a recasatorit iar acum e divortata din nou, are 2 apartamente - unul din prima casatorie iar cel de-al doilea mostenit de la parintii ei, ... (vezi toată discuția)
Partaj ..... Tarpan Tarpan Buna ziua . Mai acuma 4 ani Mama mea locuia cu chirie intr-un apartament ( de 28 de ani ) apartamentul era de la primarie ( fondul locativ de stat ) la vremea ... (vezi toată discuția)