avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 404 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Abuz - neprimire 50 % din salariu de un an de zile
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Abuz - neprimire 50 % din salariu de un an de zile

Sunt salariata la o institutie publica. Am doua popriri, cu executare silita pentru care institutia imi opreste 50 % si vireaza banii prin Trezorerie. Diferenta de 50 % o trimite in cardul de salariu unde am un imprumut. Executorul mi-a blocat toate conturile, implicit contul de salariu. M-am adresat institutiei cu 2 cereri in primele doua luni, am explicat situatia si am cerut conform Codului Muncii virarea a 50 % din salariu prin casieria unitatii. Am primit raspuns verbal de la colega care se ocupa de salarizare ca nu are ce face, ea trebuie sa-mi vireze salariul la banca, conform angajamentului catre banca. M-am adresat bancii, aceasta mi-a explicat ca sunt norme primite de la Banca Nationala si ca asa se procedeaza. Mi s-a comunicat sa ma adresez executorului. Am luat legatura prin e-mail cu executorul la inceputul lunii decembrie 2010, i-am explicat ca institutia trimite bani in contul indicat inca din luna iunie 2010 si ca eu nu am acces la diferenta de 50 % din salariu, prin urmare, am rugat-o sa-mi faca adresa catre banca pentru ridicarea restrictiei. Dupa 30 zile primesc raspuns ca ea nu stie daca institutia la care lucrez imi face retineri si ca asteapta o adresa oficiala din care sa rezulte ca sunt salariata institutiei prin care sa i se specifice si sumele care s-au virat. Am rugat colega sa formuleze adresa, am trimis-o prin e-mail si nu am mai primit raspuns. M-am adresat Protectiei Consumatorului, iar prin raspunsul primit, imi spune ca banca i-a comunicat ca nu stie daca banii virati lunar in contul meu de salarii sunt doar din salariu si nu si din alte venituri. 50 % din salariul meu ar fi putin peste 300 lei. Parca ar intra atat de multi bani in contul meu incat sa le piarda urma, mai ales ca m-am adresat bancii si am prezentat situatia mea. Sunt singura intretinatoare de familie, am un fiu student, intre timp mi-a venit executare pentru neplata energiei termice, curand ma astept sa ma trezesc si din partea altor furnizori cu executari.
Intrebarea mea este: considerati ca angajatorul se face vinovat de neprimirea a 50 % din salariu sau banca ? Ma intereseaza pe cine sa actionez in instanta. Astept raspunsul dvs. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Nyco43 , utilizator 10:44, 16 Mai 2011
Consider ca vinovat este angajatorul, pentru ca nu respecta art.164 alin. 4 din Codul Muncii " Retinerile din salariu cumulate nu pot depasi in fiecare luna jumatate din salariu"
Este cert ca avea obligatia sa va inmaneze 50 % din salariu.
Eu zic sa deschideti actiune pentru plata salariului cuvenit de la instituirea popririi, pentru ca prin rfuzul nejustificat de va vira banii prin casierie, v-a lasat practiv fara niciun venit lunar.
De actionat in judecata il actionati pe angajator si nu banca ...
Va multumesc mult pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salut, cont bancar blocat tudorconti tudorconti Am poprire pe salariu iar banca la care imi este virat salariul mi-a blocat contul.Am dus adeverinta la banca prin care fac dovada retinerilor lunare din ... (vezi toată discuția)
Poprire conturi Horatziu80 Horatziu80 In urma cu aproximativ 3 saptamani am fost executat silit pentru o datorie veche de 2000ron. In urma executarii, banca la care detin conturile (Reiffeisen) ... (vezi toată discuția)
Retinere salariala mai mare de 1/2 din salariu - poprire Andreea  Georgescu Andreea Georgescu Buna ziua. As avea nevoie de un sfat in urmatoarea situatie. Cui ar trebui sa ma adresez daca pentru poprire au fost retinuti mai multi bani decat ... (vezi toată discuția)