avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Abuz - neprimire 50 % din salariu de un an de zile
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Abuz - neprimire 50 % din salariu de un an de zile

Sunt salariata la o institutie publica. Am doua popriri, cu executare silita pentru care institutia imi opreste 50 % si vireaza banii prin Trezorerie. Diferenta de 50 % o trimite in cardul de salariu unde am un imprumut. Executorul mi-a blocat toate conturile, implicit contul de salariu. M-am adresat institutiei cu 2 cereri in primele doua luni, am explicat situatia si am cerut conform Codului Muncii virarea a 50 % din salariu prin casieria unitatii. Am primit raspuns verbal de la colega care se ocupa de salarizare ca nu are ce face, ea trebuie sa-mi vireze salariul la banca, conform angajamentului catre banca. M-am adresat bancii, aceasta mi-a explicat ca sunt norme primite de la Banca Nationala si ca asa se procedeaza. Mi s-a comunicat sa ma adresez executorului. Am luat legatura prin e-mail cu executorul la inceputul lunii decembrie 2010, i-am explicat ca institutia trimite bani in contul indicat inca din luna iunie 2010 si ca eu nu am acces la diferenta de 50 % din salariu, prin urmare, am rugat-o sa-mi faca adresa catre banca pentru ridicarea restrictiei. Dupa 30 zile primesc raspuns ca ea nu stie daca institutia la care lucrez imi face retineri si ca asteapta o adresa oficiala din care sa rezulte ca sunt salariata institutiei prin care sa i se specifice si sumele care s-au virat. Am rugat colega sa formuleze adresa, am trimis-o prin e-mail si nu am mai primit raspuns. M-am adresat Protectiei Consumatorului, iar prin raspunsul primit, imi spune ca banca i-a comunicat ca nu stie daca banii virati lunar in contul meu de salarii sunt doar din salariu si nu si din alte venituri. 50 % din salariul meu ar fi putin peste 300 lei. Parca ar intra atat de multi bani in contul meu incat sa le piarda urma, mai ales ca m-am adresat bancii si am prezentat situatia mea. Sunt singura intretinatoare de familie, am un fiu student, intre timp mi-a venit executare pentru neplata energiei termice, curand ma astept sa ma trezesc si din partea altor furnizori cu executari.
Intrebarea mea este: considerati ca angajatorul se face vinovat de neprimirea a 50 % din salariu sau banca ? Ma intereseaza pe cine sa actionez in instanta. Astept raspunsul dvs. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Nyco43 , utilizator 10:44, 16 Mai 2011
Consider ca vinovat este angajatorul, pentru ca nu respecta art.164 alin. 4 din Codul Muncii " Retinerile din salariu cumulate nu pot depasi in fiecare luna jumatate din salariu"
Este cert ca avea obligatia sa va inmaneze 50 % din salariu.
Eu zic sa deschideti actiune pentru plata salariului cuvenit de la instituirea popririi, pentru ca prin rfuzul nejustificat de va vira banii prin casierie, v-a lasat practiv fara niciun venit lunar.
De actionat in judecata il actionati pe angajator si nu banca ...
Va multumesc mult pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salut, cont bancar blocat tudorconti tudorconti Am poprire pe salariu iar banca la care imi este virat salariul mi-a blocat contul.Am dus adeverinta la banca prin care fac dovada retinerilor lunare din ... (vezi toată discuția)
Poprire conturi Horatziu80 Horatziu80 In urma cu aproximativ 3 saptamani am fost executat silit pentru o datorie veche de 2000ron. In urma executarii, banca la care detin conturile (Reiffeisen) ... (vezi toată discuția)
Bună ziua,am o poprire de la un ifn facuta de 1 executor judecătoresc.poprirea ... Chiva53 Chiva53 Bună ziua,am o poprire de la un ifn facuta de 1 executor judecătoresc.Poprirea este făcută și la banca și la angajator.Acum 2 zile trebuia sa iau ... (vezi toată discuția)