avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1094 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier cu \"vatamare\"
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier cu "vatamare"

Buna ziua,
apelez la dvs. sperand ca voi primii niste sfaturi utile cu privire la un eveniment rutier in care am fost implicat.
In Noiembrie 2010, eram intr-o parcare din Piata Moghiorosi. Scotand masina din parcare, ma indreptam catre iesirea acesteia, mergand cu maxim 5km/h.
Am trecut pe langa o doamna in varsta (82 ani), care (din cate am vazut eu) s-a dezechilibrat apropiindu-se brusc de oglinda masinii care a atinso foarte usor, dar avand in vedere varsta inaintata si faptul ca din cate am inteles avuse si o pareza pe piciorul drept (fapt ce ar explica dezechilibrul), a fost suficient pentru a se dezechilibra si a se prabusi la pamant.
Am coborat urgent din masina si desi am insistat sa mergem la spital pentru un control, aceasta, impreuna cu niste rude, au refuzat, spunand ca nu este ceva grav.
Am facut schimb de telefoane si dupa vreo 15 minute ne-am luat la revedere si ne-am vazut fiecare de drum.
A doua zi, nepotul dansei m-a sunat spunandu-mi ca ar dori sa mearga totusi sa-i faca o radiografie pentru ca are dureri si ar dori sa fie sugur.
Am mers cu doamna si am facut radiografie, in urmna acesteia am descoperit o fractura de col femural.
Imediat am internato pe dna la Spitalul Municipal, unde in urma unei interventii chirurgicale i s-a pus o proteza.
Toate costurile de spitalizare si ale protezei, precum si ale tratamentului medicamentos au fost suportate de mine.
In spital a stat internata 2 saptamani.
Dupa aceasta, s-a externat, fiindu-i recomandata sedinte de fizioterapie.
Am suportat eu si costurile cadrului, bastonului precum si al primei internarii de 7 zile de fizioterapie, precum si costurile celei de a doua interneti de 7 zile pentru recuperare la spitalul Filantropia.
Nepotul doamnei solicitandu-mi periodic bani pentru: spaga doctorilor, medicamente, etc.
Acum doamna, merge, cu dificultate, dar merge.
In schimb insa, nepotul continua sa-mi ceara bani pentru medicamente si pentru viitoarele sedinte de fizioterapie, am inteles ca acestea trebuie repetate cam la 4 luni.
Sincer sa fiu, de la bun inceput, nu m-am considerat vinovat deoarece nu eu am intrat in dansa, pur si simplu a fost un moment de neatentie din partea doamnei care s-a apropiat prea mult de un vehicul in miscare, in parcare, intr-o zona unde nu avea ce sa caute un pieton, mai ales , un pieton in varsta de 82 ani.
Greseala mea a fost ca nu am anuntat imediat organele competente, dar neconsiderand grava situatia, am considerat ca a fost o simpla cazatura. Cand am realizat ca este mai mult de atat, a fost cam tarziu.
Va rog sa ma sfatuiti ce pot face acum, dupa aproape 7 luni de la evenimet.
Stiu ca eu aveam termen 72 de ore sa anunt evenimentul, iar "victima 2 luni" pentru a depuna o plangere penala. Ce se intalmpla insa dupa 2 luni, mai poate depune plangere?
Avand in vedere cele mentionate de mine mai sus, ce as putea face pentru a evita a-i da bani periodic pentru medicamente (importiva osteoporozei, care conform spuselor nepotului s-a agravat de la montarea protezei).
Toti banii care i-am dat pana acum, pentru spitalizare, medicamente, fizioterapie, i-am transferat prin banckig in contul unei rude a lui, pentru a avea macar dovada platii catre el.
De la inceput pana in prezent, i-am transferat aproximativ 10 000 RON.
Va multumescanticipat pentru ajutor.
Ultima modificare: Luni, 16 Mai 2011
imst, utilizator
Cel mai recent răspuns: imst , utilizator 11:59, 16 Mai 2011
Greseala mea a fost ca nu am anuntat imediat organele competente, dar neconsiderand grava situatia, am considerat ca a fost o simpla cazatura. Cand am realizat ca este mai mult de atat, a fost cam tarziu.


In caz ca va depune plangere penala, raspundeti atat pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa , incriminata de art . 184 din Codul penal , cat si pentru savarsirea infractiunii de parasire a locului accidentului .


Plangerea penala poate fi depusa de catre persoana vatamata , avand in vedere ca urmarirea imediata a infractiunii s-a concretizat intr-o interventie chirurgicala prin care s-a fixat o tija metalica pentru sustinerea structurii osoase.


In cazul primei infractiuni amintite de mine , impacarea partilor inlatura raspunderea penala , pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti , deci si in etapa apelului sau a recursului procesului penal.



E adevarat, atitudinea dumneavoastra fata de batrana , care s-a concretizat in sustinerea acesteia , prin oferire unor sume de bani , nu va fi trecuta cu vederea , reprezinta circumstanta atenuanta judiciara, retinuta de catre instanta de judecata la individualizarea unei pedepse.


Permisul de conducere va fi retinut , pe perioada efectuarii actelor de cercetare, insa aveti posibilitatea de a va fi eliberata o dovada cu drept de circulatie , cu o durata de 30 de zile , ce poate fi prelungita .

Ultima modificare: Luni, 16 Mai 2011
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Va multumesc pentru raspuns.

Exista un termen de prescriere?

Stiam ca o plangere penala se poate depune doar in maxim 60 de zile de la data evenimentului.
Apoi se poate depune doar o plangere civila.

Cat timp trebuie sa treaca pana cand o eventuala plangere a victimei sa nu mai fie luata in considerare?

Avand in vedere ca sunt mai mult de 60 de zile de ingrijrii medicale,actiunea penala poate fi pusa in miscare si din oficiu.
Plangere penala poate fi depusa si in momentul de fata.
Aceasta nu trebuie confundata cu plangerea penala prealabila, act care este necesar in vederea punerii in miscare a actiunii penale unde nu s-a produs o vatamare corporala grava ( o infirmitate permanenta , slutirea ).

Actiunea civila poate fi exercitata in cadrul procesului penal, sau sepatat , in fata instantei civile.


Nicidecum nu se pune problema prescrierii raspunderii penale, cauza ce inlatura raspunderea penala.
Ultima modificare: Luni, 16 Mai 2011
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Se pare ca ati devenit pusculita fermecata nu atat a batranei cat mai mult a nepotului
Eu va sfatuiesc sa contactati un avocat specializat pe probleme de acest gen si sa-i staviliti dorintele de castiguri necuvenite. Poate ar fi bine sa mergeti cu avocatul direct la batrana si sa purtati cu ea o discutie referitoare la eveniment si poate va intelegeti cu ea asupra unei sume ca sa va scuteasca de eventuale necazuri. Daca ajungeti la o intelegere e bine sa incheiati un act, va sti avocatul cum, cu care sa va puteti apara in cazul unui proces.
In spital a stat sub 60 de zile, dupa operatie a stat maxim 12 zile internata, se considera zile de spitalizare si sedintele de fizioterapie recomandate de medic?

In total sunt:
12 zile - Spitalizare pentru operatie
7 zile - prima sedinta de fizioterapie
7 zile a doua sedinta
si urmeaza inca 7 zile a treia sedinta.
Dar datorita varstei, de 82 ani, acestea pot continua la nesfarsit.

Intrebarea este, cate zile de spitalizare sunt prevazute la diagnosticul stabilit de medic in urma evenimentului rutier? - Fractura de col femural ! Mai mult de 60 ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident auto humveax humveax Buna ziua, In data de 18.11.2012 fratele meu a accidentat usor un barbat in vartsa de 50 de ani; accidentul s-a petrecut intr-o zona extrem de aglomerata in ... (vezi toată discuția)
Accident atv; daune morale marius_v marius_v Buna ziua! As dori sa stiu ce spune legislatia in cazul unui accident pe drum forestier cu vatamare corporala (cand o persoana a cazut de pe un ATV condus ... (vezi toată discuția)
Bataie si amenintare cu arma alba sub camerele de luat vederi Cristy_87 Cristy_87 Buna ziua, Noaptea trecuta in jurul orei 4 la intrarea mea(o singura persoana) intr-o benzinarie salutand 6 indivizi cunoscuti, unul dintre ei ma agresat ... (vezi toată discuția)