avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Declaratie E 101
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Declaratie E 101

Buna ziua,

Am si eu o speta pentru Dumneavoastra.
Momentan lucrez pentru o firma romaneasca, care are parteneri de afaceri in UK si care doresc sa ne angajeze pentru o perioada de timp sa lucram si pentru ei, urmand ca platile sa fie facute de firma din UK si contractul de munca inregistrat acolo.
Noi vom lucra de aici, din Romania pentru amandoua firmele. [project management, etc.] Nu va fi considerata detasare, ci un contract individual de munca separat pentru a doua firma. Aici intervine problema cu E101.
Stiu ca trebuie depusa declaratia E101 la Casa de pensii, dar mai sunt si alte obligatii fiscale sau legale pe care trebuie sa le indeplinim pentru a fi totul in regula?

Cu multume multumiri,
M. Florescu
Ultima modificare: Luni, 16 Mai 2011
marioflorescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:12, 16 Mai 2011
pentru a putea sa va raspund, ar fi bine daca ati putea sa imi spuneti pe ce perioada de timp se deruleaza contractul de munca din UK
Buna ziua si multumesc mult,

Contractul de munca este pe perioada nedeterminata. Cel putin in prima faza asa au fost discutiile.
Nu discutam pe proiect, sau contract de colaborare, ci de un contract de munca normal.

Cu multumiri
Vorbind din punct de vedere al impozitului pe venit, acesta se va plati in UK, astfel cum prevede si Conventia de evitare a dublei impuneri. In cazul in care persoana fizica ar fi fost detasata in UK sau ar fi lucrat eventual cu contract de munca pe o perioada de 183 de zile, atunci venitul s-ar fi impozitat in Romania.

In ceea ce priveste contributiile aferente contractului de munca din UK, trebuie verificate prevederile Regulamentului CE nr. 883/2004 care este un regulament comunitar care se aplica la nivelul Uniunii si stabileste carei tari ii revine obligatia de a colecta contributiile sociale. Pentru mai multe informatii verificati site [ link extern ] .

Potrivit acestui regulament, ca regula generala, ar trebui sa platiti contributiile in UK. Insa s-ar putea sa existe o exceptia in cazul in care aveti un contract de munca in Romania potrivit caruia platiti contributii in acest stat si unul in UK.

In ceea ce priveste formularul E 101, acesta se elibereaza in vederea stabilirii statului care este in masura sa colecteze contributiile.
Va multumesc mult pentru ajutor.

Cu stima,
M Florescu
Formularul A1 care inlocuieste Formularul E101 se foloseste numai in cazul detasarii.
Acest formular certifica o exceptie de la regulile de baza pentru plata taxelor si impozitelor salariale in cazul muncitorilor de o anume cetatenie ce muncesc in alt stat european decat cel caruia apartin.
Pe scurt, daca un roman este angajat al unei companii romanesti si acesta il detaseaza (pe maxim un an) in Spania ( de exemplu), cu acest formular (avizat de Casa de Pensii si Asigurari Sociale) i se permite sa lucreze acolo dar sa plateasca taxele si impozitele salariale in Romania. Regula spune ca taxele se calculeaza si patesc in conformitate cu legislatia statului unde isi desfasoara activitatea angajatul respectiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

regulament (cee) nr. 1408/71 mihaiantonache mihaiantonache Buna seara, Citez dintr-un mesaj gasit pe forum: \"Am inteles ca de la 1 mai 2010 s-a schimbat Regulamentele (CEE) nr. 1408/71 şi 574/72 vor fi înlocuite ... (vezi toată discuția)
Detasare sau delegare? coraliana coraliana Buna seara, Reprezinta o societatea din Romania care are un contract pt prestari servicii cu o firma din UE. Salariatii mei ( cu care am contract de ... (vezi toată discuția)
Formular a1 necesar sau nu ? sethm1980 sethm1980 Sunt administratorul unei societati comerciale, in domeniul constructiilor (productie tamplarie pvc si montaj). Un urma unor imprejurari,am prins un contract, ... (vezi toată discuția)