buna ziua.as avea nevoie de ajutorul dv.pt cateva arspunsuri,si anume.1.cine este obligat sa plateasca analizele periodice ale unui angajat din comertul alimentar,2.dar cursul de igiena?specific ca am problema cu patronul prin refuzul plati acestor analize,spunindu-mi ca nu e obligatia lui de a le plati,zicand ca nu scrie nicaieri in codul munci asa ceva,daca are dreptate va rog sa-mi spuneti,si ca sa pot sa ai demonstrez va ros sa ami aratati si articolele din cod pt a lamuri pe toata lumea,pt ca din salariul de 700 ron nu prea ami permit sa le platesc,iar in contractul de munca nu am stabilit asa ceva,va multumesc anticipat si astept raspuns
Ce frumos este cand ii platesti toate ,si dupa un timp te anunta ca si-a gasit de lucru in alta parte.Se foloseste de cursul de igiena platit de tine,carnetul este vizat pe 3-6 luni,si ....."am mai gasit un prost"(acesta fiind patronul,fireste.)
nici salriatul nu e multumit cand nu se plateste ,. nici angajatorul nu e multumit cand il plateste
tactica de a se da salariu mic - ca sa te umileasca si sa isi pastreze firma - pana iti dai singur demisia ca sclavul e cunoscuta..... ma folosesc de tine pana iti dai demisia si gasesc pe altul platit la fel de prost , pana se plictiseste si ala si pleaca de lehamite si gasesc pe urmatorul care e mort de foame
in caz ca doamne fereste va concediaza !!! sa fiti pregatit la tribunalul bucuresti sa va sustineti nevinovatia , si apoi sa ii luati toate salriile din urma la fraier, ca va concediat fantezist fara sa respecte legea.
eu iam reclamat pe cei de la resurse umane ca nu miau facut fisa postului si nu miau facut NIMIC. ( faza e ca nici nu vroiau sa mio dea deloc !)
atata timp cat nu va da sanctiune ca nu faceti ce ar trebui sa plateasca el !, puteti sa o lasati mai moale.... ca controalele pe el il amendeaza nu pe dvs
dar dvs ce va trebuie cursul de igiena si controlul medical? nu le faceti niciodata... si asta e...nu le plateste nimeni pana crapa situatia in capul angajatorului....
daca nu mai exista normalitate... aaasta eeeste...
1-examenul medical se efectueaza la cererea angajatorului prin completarea Fisei de solicitare a examenului medical la angajare, Anexei 2 la HG 355/2007
prin urmare analizele se fac pe cheltuiala angajatorului, iar fiecare angajator trebuie sa fie in relatie contractuala cu un cabinet de medicina muncii.
Fisa 128 din HG prevede pentru sectorul alimentar: Examen medical la angajare: a) conform datelor din Dosarul medical (atentie: examenul tegumentelor si mucoaselor)
b) - examen coprobacteriologic, - examen coproparazitologic, - VDRL
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - semestrial (atentie examenul tegumentelor si mucoaselor)
- examen coprobacteriologic - în trimestrul II si trimestrul III
- examen coproparazitologic - anual
- VDRL - anual
ART. 7 din HG 355/2007- Angajatorii sunt obligati sa asigure fondurile si conditiile efectuarii tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sanatatii lucratorilor, acestia nefiind implicati în niciun fel în costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.(hg neabrogat)
2- cheltuielile de formare profesionala platite de angajator se pot recupera de catre acesta daca incetarea contractul de munca se poate imputa angajatului, proportional cu perioada ramasa nelucrata si doar daca in RI, CM sau alte acorduri incheiate intre parti se face referire la plata sumelor aferente formarii profesionale (daca a uitat patronul sa treaca asa ceva in acte ramane cu banii dati)
find vorba de un curs de igiena pentru sectorul alimentar controlul va veni pe capul angajatorului din partea Directia de sanatate publica
3-supravegherea sanatatii incepe la angajare si este punctul de referinta al evolutiei sanatatii pe parcursul activitatilor desfasurate
4-neprezentarea la controalele periodice poate duce la desfacerea CM dar plata acestora revine angajatorului
daca ramane cu ele nefacute din cauza ca nu lea platit angajatorul .... e o posibila solutie, la fel cum e si petitia la itm...acuma nici sa te lasi calcat inpicioare de angajator, dar atata timp cat va da salariu si nu sunt chestii mai grave....
Pentru personalul angajat in domeniul alimentar, alimentare cu apa potabila, etc.cursurile de igiena si analizele medicale (inclusiv coprocultura) intra in obligatia angajatorului fiind impuse si de respectarea conditiilor impuse la emiterea autorizatiei sanitare. Relatii la Inspectoratul de Politie Sanitara.