ospataride5stele a scris:
Un curs de igiena costa intre 100 - 150 lei iar valabilitatea lui este de 3 ani de zile. Punete tu in propia persoana a angajatorului si gandestete ca vrei sa angajezi 10 pers. Le trimiti sa faca acest curs de igiena, platesti 1500 lei iar dupa 3- 6 luni de zile acestea demisioneaza pe rand. Acele certificate care au fost emisie sunt valabile doar pentru persoanele respective si nu pentru toate persoanele care se vor angaja in cei 3 ani de zile. Deci din aia 700 lei +tips (daca lucrezi in alimentatie publica) nu cred ca este o mare problema. Iar medicina munci costa 30 lei.
Rusine pt raspuns! Este obligatia angajatorului sa suporte cheltuielile legate de examinarile medicale. Iar medicina muncii nu costa 30 Lei, mai ales ca trebuie facute anumite investigatii (ar trebui sa le cunosti, daca lucrezi in alimentatie). Sau o fi costat 30 Lei la vreun medic de familie (care nu are nici un drept sa elibereze fisa de aptitudine), fara nici o analiza. Uite asa sunt pusi consumatorii in pericol! PS: aproape in fiecare zi vine la usa mea cate un patronas de covrigarie, (care s-a crezut smecher cand a luat niste adeverinte de la medicul de familie si nu a facut nici o analiza), mort de frica amenzii de la ITM / ISS si implora sa-i dau fisa de aptitudine (fara sa vad angajatii la fata) si sa-i ”fac rost” de analizele necesare, deoarece inspectorul sanitar cere buletinele de analiza in original. Iar mie nu-mi ramane decat sa-i spun ca si in USA dureaza 3 zile pana se obtine rezultatul unei coproculturi (deh, microbii nu stiu de spaga!) si ca documente fara acoperire nu eliberez, din cel putin 2 motive: 1. nu pot sa pun clienti nevinovati in pericol sa faca toxiinfectie alimentara; 2. nu vreau sa risc o ancheta penala pt fals etc din cauza unui ”smecheras” care nu are pic de constiinta. In alta ordine de idei, ceva specific romanesc: vine ITM in control, da termen pt prezentarea fiselor de aptitudine (sa zicem 10 zile), iar onorabilul patron vine la mine in a 10 zi si se tanguieste ca ia amenda, incercand astfel sa-mi forteze mana sa fac o frauda, ca sa-i scap lui pielea.