avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... analizele medicale
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

analizele medicale

buna ziua.as avea nevoie de ajutorul dv.pt cateva arspunsuri,si anume.1.cine este obligat sa plateasca analizele periodice ale unui angajat din comertul alimentar,2.dar cursul de igiena?specific ca am problema cu patronul prin refuzul plati acestor analize,spunindu-mi ca nu e obligatia lui de a le plati,zicand ca nu scrie nicaieri in codul munci asa ceva,daca are dreptate va rog sa-mi spuneti,si ca sa pot sa ai demonstrez va ros sa ami aratati si articolele din cod pt a lamuri pe toata lumea,pt ca din salariul de 700 ron nu prea ami permit sa le platesc,iar in contractul de munca nu am stabilit asa ceva,va multumesc anticipat si astept raspuns
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:15, 22 Februarie 2017
ospataride5stele a scris:

Un curs de igiena costa intre 100 - 150 lei iar valabilitatea lui este de 3 ani de zile. Punete tu in propia persoana a angajatorului si gandestete ca vrei sa angajezi 10 pers. Le trimiti sa faca acest curs de igiena, platesti 1500 lei iar dupa 3- 6 luni de zile acestea demisioneaza pe rand. Acele certificate care au fost emisie sunt valabile doar pentru persoanele respective si nu pentru toate persoanele care se vor angaja in cei 3 ani de zile. Deci din aia 700 lei +tips (daca lucrezi in alimentatie publica) nu cred ca este o mare problema. Iar medicina munci costa 30 lei.

Rusine pt raspuns! Este obligatia angajatorului sa suporte cheltuielile legate de examinarile medicale. Iar medicina muncii nu costa 30 Lei, mai ales ca trebuie facute anumite investigatii (ar trebui sa le cunosti, daca lucrezi in alimentatie). Sau o fi costat 30 Lei la vreun medic de familie (care nu are nici un drept sa elibereze fisa de aptitudine), fara nici o analiza. Uite asa sunt pusi consumatorii in pericol! PS: aproape in fiecare zi vine la usa mea cate un patronas de covrigarie, (care s-a crezut smecher cand a luat niste adeverinte de la medicul de familie si nu a facut nici o analiza), mort de frica amenzii de la ITM / ISS si implora sa-i dau fisa de aptitudine (fara sa vad angajatii la fata) si sa-i ”fac rost” de analizele necesare, deoarece inspectorul sanitar cere buletinele de analiza in original. Iar mie nu-mi ramane decat sa-i spun ca si in USA dureaza 3 zile pana se obtine rezultatul unei coproculturi (deh, microbii nu stiu de spaga!) si ca documente fara acoperire nu eliberez, din cel putin 2 motive: 1. nu pot sa pun clienti nevinovati in pericol sa faca toxiinfectie alimentara; 2. nu vreau sa risc o ancheta penala pt fals etc din cauza unui ”smecheras” care nu are pic de constiinta. In alta ordine de idei, ceva specific romanesc: vine ITM in control, da termen pt prezentarea fiselor de aptitudine (sa zicem 10 zile), iar onorabilul patron vine la mine in a 10 zi si se tanguieste ca ia amenda, incercand astfel sa-mi forteze mana sa fac o frauda, ca sa-i scap lui pielea.
Rusine pentru raspuns ? Multumesc frumos, dar va contrazic. Chiar saptamana trecuta mi-am refacut analizele pentru meseria de ospatar si am platit 40 lei, si nu le-am facut ici colo, ci la o clinica particulara destul de cunoscuta. Le-am platit eu pentru ca sunt liber profesionist. Daca el se plange ca nu plateste din salariu lui 40 lei , cu toate ca i inteleg frustarea caci obligatia angajatorului este de a suporta el cheltuiala atunci cum ar fi reactionat el daca ar fi vrut sa se angajeze de exemplu pe un vapor de croaziera ? Stiti cat sunt analizele medicale ? undeva injurul a sumei a 1000 lei la care se mai adauga inca nu stiu cat pentru vacinul galben in cazul in care ti se cere si daca ai rau de mare inca o suma pentru un vacin care te ajuta sa treci de acesta problema. Cred ca in total te ajunge undeva la 500 de euro, iar salariu tau este de 50 de dolari stipulat in contract la care se mai adauga si tips (dar acela diferentiaza si depinde pe ce functie pleci, oricum pleci ca ajutor la inceput). Nu ti se plateste transportul care costa undeva la 500 $, la care mai pui alte cheltuieli cand pleci, deci in total c-am 1500 - 2000 de $ plecarea. Nu am auzit ca o companie de vase de croaziera sa iti de-a acesti bani inapoi, cel putin mie nu mi sau dat. Mi se pare normal sa nu faca asta, deoarece sunt care dupa nici 2 luni se intorc acasa, de ce ? Nu fac fata la ceea ce este acolo, si-atunci compania ce ar trebui sa faca la fiecare angajat sa plateasca acei 2000 de $ ca sa vina pe vapor, n-ai sa vezi asta, mai bine aduc indieni, filipinezi, tazmanieni care muncesc de 2x mai mult ca noi si pe bani de nimic, ceva gen 500-600 $
Eu prin mesajul de mai sus incercam sa il fac sa inteleaga ca cel mai bine ar fi sa isi faca aceste teste chiar daca plateste el, dar va avea un avantaj la angajare.
Da, poate am fost cam dur: rusine in sensul ca e treaba angajatorului sa plateasca, si analizele platite de catre angajat nu ar trebui sa fie avantaj la angajare. Stiu cat costa analizele pt munca pe vasul de croaziera, dau cateva avize lunar, dar ”acolo” probabil se considera ca esti liber profesionist.
Chestia cu angajatii carora patronul le platest analizele si apoi pleaca e o problema si la noi, dar de obicei daca angajatul pleaca dupa mai putin de 6 luni, patronul ii opreste banii din salariu (nu stiu cat e de legal).
Vreau sa mai spun ca desi lucrez ”la stat” am o si o afacere privata, si inteleg si situatia angajatorului, in sensul ca taxele si impozitele pe salarii sunt enorme; dar de aici pana a recupera banii pt controlul periodic pe spinarea angajatului, e cale lunga...
Art. 13 din Legea nr. 319/2006 a Securitatii si Sanatatii in munca:
"In vederea asigurarii conditiilor de securitate si sanatate in munca si pentru prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale, angajatorii au urmatoarele obligatii:
......
lit. j) sa angajeze numai persoane care, in urma examenului medical si, dupa caz, a testarii psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de munca pe care urmeaza sa o execute si SA ASIGURE CONTROLUL MEDICAL PERIODIC SI DUPA CAZ, CONTROLUL PSIHOLOGIC PERIODIC, ULTERIOR ANGAJARII;"

Art. 24 din legea nr 319/2006 a Securitatii si Sanatatii in munca:

"Masurile prin care se asigura supravegherea corespunzatoare a sanatatii lucratorilor in functie de riscurile privind securitatea si sanatatea in munca se stabilesc potrivit reglementarilor legale."

Art. 25 din Legea nr 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca:

"(1) Masurile prevazute la art. 24 vor fi stabilite astfel incat fiecare lucrator sa poata beneficia de supravegherea sanatatii LA INTERVALE REGULATE"
(2) Supravegherea sanatatii lucratorilor este asigurata prin medicii de medicina a muncii."

deci: angajatorul dvs.este obligat sa va asigure gratuit si la termene regulate controlul medical cu privire la capacitatea dvs in munca

sanctiune pentru angajator din partea ITM:
incalcarea dispozitilor art.13 lit j) se incadreaza la contraventie de la 4000 lei la 8000 lei conform art 39 alin (2) din Legea nr. 319/2006 a Securitatii si Sanatatii in munca



In legatura cu respectivul curs de igiena, daca acesta este obligatoriu pentru ocuparea functiei sau a meseriei in cadrul firmei la care lucrati, in temeiul art. 194 si 195 din codul muncii (pe care angajatorul dvs, spune ca il stie!!??) angajatorul este obligat sa-l plateasca. La terminarea lui, angajatorul poate incheia cu dvs un act aditional prin care de comun acord sa stabiliti niste clauze suplimentare la contractul de munca, prin care sa se stabileasca in primul rand ca nu puteti avea initiativa incetarii contractului de munca pe o anumita perioada de timp sub sanctiunea platii intregii sume suportate de catre angajator cu pregatirea dvs profesionala.
Iar dansul, va putea deduce costurile cu pregatirea dvs profesionala din profitul impozabil in conformitate cu art. 21 lit.h) din codul fiscal.

concluzii:

1. angajatorul dvs trebuie sa stie ca in tara asta nu exista doar codul muncii, si daca dlui nu este in stare sa respecte legile si sa sustina costurile cu angajatii, transmiteti-i din partea mea ca nu e obligatoriu sa fii angajator, deci e liber sa se lase de meserie.
2. situatia dvs nu este singulara si se datoreaza unei atitudini complet gresite a angajatorilor prin care "legal" este o notiune facultativa pentru dumnealor, si astfel isi permit sa eludeaze chiar declaratia pe proprie raspundere pe care au dat-o in momentul infiintarii societatii la registrul comertului;
3. ma intreb cand oare o sa observe cineva falsul in declaratii facut de foarte multe firme atunci cand declara pentru infiintare la registrul comertului ca respecta legislatia privind securitatea muncii, PSI, sanitar-veterinara etc. si dupa infiintare "uita" sa mai faca acest lucru.
4. ma intreb ce serviciu de securitate si sanatate in munca are firma dvs, si cred ca nu ma hazardez cand afirm ca activitatea privind securitatea si sanatatea in munca este cel putin "aproximativa" in firma la care lucrati;
5. ma intreb ce serviciu de resurse umane are dl angajator;
6. invatati sa luati atitudine: faceti reclamatie la ITM judetean, exact cu subiectul din forum si invatati ca aveti drepturi legale ca angajat.

Sper ca cele scrise de mine sa va fie de ajutor si va doresc toate cele bune

ing. Luciana Merca
conducator serviciu extern de prevenire si protectie in domeniul securitatii si sanatatii in munca

Ultima modificare: Vineri, 20 Mai 2011
S.C. PENTACO S.R.L., Alte profesii
ceva mai inainte va spuneam ca, legislatia muncii este extrem de controversata, modificata dupa interesele de moment, mai mult sau mai putin electorale dar fara sa aiba continuitate, situatie care a dus si duce la contradictii intre angajatori si angajati, situatii dublate de incalcarile legislatiei muncii de catre angajatori, trecute deseori cu vederea de catre itm ( nu are rost sa fiu contrazis, pentru ca fapte reale, aceste situatii delasatoare ale itm pot fi greu dovedite si, din practica se stie ca sunt destul de dese), trecute cu vederea probabil uneori din "interes financiar, politic, etc., cand, legislatia muncii, ar rebui sa prevada astfel de verificarii care sa apere pe angajat de "aroganta" angajatorului, in aceiasi masura cum trebuie aparate si drepturile angajatorului dar, in cazul de fata, angajatorul are obligatii de respectat in favoarea angajatului,. respectiv. contravaloarea analizele medicale periodice.

Alte discuții în legătură

Angajare micutzulurs micutzulurs angajatorul este obligat sa plateasca analizele medicale la angajare?multumesc (vezi toată discuția)
Examen medical danyel4269 danyel4269 buna seara,daca sant la prima angajare cine plateste examenul medical,eu sau angajatorul.va multumesc (vezi toată discuția)
Cine suportã analizele medicale, angajatorul sau angajatul? sicutza68 sicutza68 lucrez de vreo trei zile la o carmangerie patronul mi-a zis că eu trebuie să suport analizele medicale,este normal?dar amenzile în caz de nereguli ,de ... (vezi toată discuția)