Buna seara ! As dori sa aflu, in cazul in care asociatia de proprietari doreste schimbarea sau modernizarea liftului, daca toti proprietarii de apartamente sunt obligati la plata contravalorii acestor lucrari, inclusiv cei de la etajele inferioare, parter, et.1, care nu folosesc liftul, fiind vorba de o suma considerabila (13-15.000 eur). Daca raspunsul este afirmativ, va rog sa imi indicati si baza legala a acestei obligatii. Va multumesc.
Daca ar fi o intrebare de pus atunci e pur si simplu cum se ataca o lege care aduce pagube unei categorii de cetateni in virtutea art. 52 din Constitutie?
Sa presupunem ca 4 persoane cumpara un tractor si fiecare plateste si va detine 25 % din proprietatea tractorului. Tractorul este optional... se poate lucra si cu sapa...
1. Ce se intampla daca unul din proprietari nu mai vrea sa plateasca reparatia tractorului pentru ca nu ii mai necesar obiectul optional tractorul? Ceilalti proprietari il repara ei ca au nevoie? sau il obliga legea si pe al 4 lea sa plateasca reparatia cu cota sa de 25%?
2. Ce se intampla daca un proprietar nu mai foloseste tractorul dar invoca dreptul la proprietate si cere taxa pentru folosirea tractorului de catre ceilalti? Intervine legea si il deposedeaza de acest drept de a pretinde taxa?
3. Ce se intampla daca unul din proprietare invoca dreptul de proprietate spunand ca nu mai doreste nimeni sa se atinga de dreptul sau de proprietate? Tractorul se suspenda din functine pana cand acordul este unanim sau intervine legea in exercitarea dreptului de proprietate in cazul unui obiect optional proprietate comuna?
4. Ce se intampla in cazul in care un proprietar renunta la titlul sau de proprietate, si nu il revendica nimeni?
Atunci nu ati inteles bine! Aici nu e forum de schimbat legi, ci de discutat problemele in cadrul legii.
Noi ne-am propus acum un timp sa schimbam legea, am primit propuneri de la utilizatori, le-am sistematizat si le-am trimis unei deputate, care tot atunci "odata" parea a fi apropiata de cetateni.
M-am inselat, are aceleasi naravuri ca toti politicienii, adica promite si apoi uita si-si vede de afacerile proprii, ignorandu-i pe cei care si-au pus speranta in ea.
Asa ca, daca mai sperati, apelati la un asemenea deputat. Poate sa aveti noroc!
Buna ziua,referitor la remonta ascensorului, lucrare care v-a fost ofertata la un pret estimativ de 26000 ron. inclusiv inlocuirea cabinei si pe care il consider corect inteleg ca nu ne puteti da detalii dar totusi tipul ,vechimea liftului nr. de nivele al blocului si poate sa ne recomandati unele repere pentru a verifica daca nu santem inselati privitor la pretul umflat al lucrarii prin intelegere tacita care se mai practica intre presedinte/administrator si reparator, e posibila efectuarea unui audit?
O asemenea lucrare trebuie bine gandita si se efectuiaza numai prin asociatia de proprietari.
Cautati pe unde stiti mai multe oferte. Selectati oferta care va convine si lasati banuiala ca cei de la as. prop. fac ”blat” cu firma de ascensoare. Nu neg ca nu s-ar putea face chiar asa, insa depinde si de dumneavoastra...
Eu de exemplu am fost acuzat (sunt administrator) ca am intentia sa vand uscatorul de la et. 10 si in plus toate boxele de pe casa scarii (fostele ghene de gunoi). Foarte frumos, daca pot o fac cu placere, insa cei care vorbesc pe unde-apuca nu realizeaza ca eu nefiind proprietar in acel bloc, nu am nici in clin si nici in maneca cu proprietatile comune ale blocului... Vorbe, vorbe, vorbe!
Succes la audit...
Cand ati cumparat apartamentul, ati cumparat si o cota indiviza din lift (ca si din alte proprietati comune). In calitate de proprietar aveti obligatii fata de TOATE "laturile" proprietarii dumneavoastra. Desigur, locuind la parter vi se pare ca este "nedrept". De la bun inceput ar fi trebuit sa alegeti o proprietate care sa nu detina lift, cum ar fi acele blocuri de patru etaje. O situatie similara este aceea a "uscatoriilor" cu care majoritatea blocurilor sunt dotate si care sunt, in fapt, utilizate numai de o foarte mica parte dintre locatari. Totusi, toata lumea plateste cheltuielile aferente spatiului respectiv.