avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperarea remuneratie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperarea remuneratie

Buna seara. Va solicit ajutorul in pb. urmatoare:
lucrez la o companie cu capital privat romanesc care este rau platnica. Stiu ca nu este un caz exceptional si ca multi ar spune "si a mea", dar problema e in felul urmator: in momentul in care conducerea hotaraste sa plateasca cu foarte mare intarziere salariile restante personalului angajat, o face pe clasamente de genul : personal activ, personal inactiv si personal pe lista de plecare. Ma aflu ce 2 sapt in CM si intamplator am aflat ca sunt pe lista de plecare. Foarte contrariata de faptul ca sunt efectiv leftera si cu debitele restante in pom, am sunat cativa colegi in speranta ca aflu ceva legat de viararea salariilor. Mentionez de asemenea ca la dep de contabilitate este o tacere crunta. Cu toate astea am aflat ca s-au virat banii vineri, celor activi bineinteles, dar problema mea este ca si eu sunt inca activa. Nu au cum sa imi desfiinteze postul atat timp cat ma aflu in CM, ca atare figurez ca fiind inca angajat (ca de altfel cei de pe "lista neagra" pana la proba contrarie). Nu am nicio solutie de a scoate banii munciti efectiv, de la ei pe cale amiabila. Nu merge nici cu amenintati, si ma vad nevoita sa apelez la instanta pentru ca nu vad sa fie vorba despre altceva decat rea vointa.
Totodata, contractul incheiat intre mine si compania cu pricina se raporteaza la CM unic la nivel de ramura de transport, in care sunt prevazute in caz de concediere, 6 salarii compensatorii. Dupa o vreme, jurista firmei vine si spune ca nu suntem semnatari la acest cm de ramura de transort si ca de acum (din ziua respectiva) ne raportam la CM unic la nivel national (cu 1 sal compensatoriu). In contractul meu se stipuleaza clar 6 salarii compensatorii in caz de concediere, lucru pe care ei il contesta pe motiv ca n-am fost niciodata semnatari (firma are ca obiect de activitate "transporturi").
Va rog sa imi spuneti cum pot sa clarific situatia, pe orice cale!
Multumesc anticipat si astept cu interes un raspuns.
Cel mai recent răspuns: canamaria , utilizator 12:02, 8 Iulie 2011
Aveti posibilitatea sa recuperati in instanta potrivit art. 293 din Codul muncii sumele de bani neincasatre.Chiar daca nu au semnat CCM aplicabil pe ramura le este opozabil asa ca aveti dreptul la acele salarii compesatorii
1. De la 01.01.2011 nu mai avem CCMN , prin urmare sustinerea acelei juriste este nefondata ... CCMN vechi a fost denuntat, iar altul nou nu s-a mai inregistrat.

2. Daca sunt aplicabile prevederile CCM la nivel de ramura transporturi, atunci faceti cerere in baza acestuia , iar in caz de refuz adresati-va instantei de judecata.
De asemenea, invocati si c.i.m. semnat intre dvs si acel angajator.
Astazi depun o contestatie a deciziei de preaviz, la sfaturile primite din partea altoram doar ca o tragere de timp. Ce nu stiu eu insa este daca ma lupt degeaba si intr-adevar nu mi se cuvin 6 salarii compensatorii?pe langa sal. comensatorii am de recuperat si vreo 3 luni de neplata a salariilor. Avocatul meu nu m-a lamurit in leg. cu acestea pentru ca inca nu am platit "avansul"...as plati din tot sufletul numai sa stiu ca am pentru ce sa lupt.
Am descoperit de curand ca administratorul companiei vrea sa bage firma in faliment, dar cererea luia fost amanata pana in oct......iau o prima infatisare ptr cazul meu ar fi undeva la anul....
Ce ma sfatuiti?
Am nevoie de un avocat care sa ma lamureasca cu treaba asta, si cu care sa merg pana la capat!
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccm unic la nivel national vs ccm unic ramura Daniel_Gaftoi Daniel_Gaftoi Buna seara, in compania mea se face concediere colectiva . CCM pe societate a expirat in 31.12.2007 si de atunci nu s-a mai incheiat nici un fel de act ... (vezi toată discuția)
Plati compensatorii concediere in constructii PetrescuMioara PetrescuMioara Buna ziua, Sunt interesata care sunt platile compensatorii ce se pot acorda in cazul concedierii din cauza reducerii activitatii in ramura constructii, ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii transporturi carmenctin carmenctin Compania pentru care lucrez de 1 an si 3 luni a decis sa recurga la restructurare si la desfiintarea postului pe care il ocupam. 1. Pot beneficia in acest caz ... (vezi toată discuția)