avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Poate fi considerat TENTATIVA DE INSELACIUNE??
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Poate fi considerat TENTATIVA DE INSELACIUNE??

Revin cu problema mea de ieri, cea in care dupa 2 ani am fost acuzata de furtul unei anumite sume de bani. Punand lucrurile cap la cap, mi-am dat seama ca a fost o alianta impotriva mea, un complot, pentru a ma da la o parte din postul/functia in care am fost, de casier. Acum 2 ani, intr-un plic, s-a depus suma de 30 lei, iar pe biletelul-chitanta care era in plic, s-a scris suma de 300 lei. Am corectat suma, de fata cu martorii care au vazut ca era nevoie, au semnat in Registru si procesul verbal ca suma adunata e corecta, iar acum dupa 2 ani sunt acuzata de furt, de catre o persoana care saptamana trecuta a ocupat postul meu de casiera(prin alegerile care au avut loc) si a atras de partea ei pe celelalte 2 persoane care au facut parte din comitetul finnanciar si au semnat acum 2 ani ca totul e in regula. Acum toti 3 ma acuza ca am luat eu banii aceia, restul de la 30 pana la 300. E clar ca aceasta persoana le-a instigat pe celelalte 2 sa minta pentru a o sustine pe ea, si au incercat sa ma insele, din moment ce a scris pe chitanta/bilet suma de 300 Ron, si de fapt erau doar 30. Au vrut sa platesc din buzunarul meu, sau???? Nu s epoate considera tentativa de inselaciune???
Cel mai recent răspuns: monica799 , utilizator 18:14, 17 Mai 2011
Prin DECIZIA CURTII CONSTITUTIONALE nr. 62 din 18 ianuarie 2007, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 104 din 12 februarie 2007 a fost admisa exceptia de neconstitutionalitate ridicata cu privire la dispozitiile art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006 pentru modificarea si completarea Codului penal, precum si pentru modificarea si completarea altor legi, partea referitoare la abrogarea art. 205, 206 si 207 din Codul penal, constatandu-se ca acestea sunt neconstitutionale.
Conform art. 147 din CONSTITUTIA ROMANIEI republicata in MONITORUL OFICIAL nr. 767 din 31 octombrie 2003, dispozitiile din legile si ordonantele in vigoare, precum si cele din regulamente, constatate ca fiind neconstitutionale, isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei. Pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept.
In consecinta, abrogarea art. 206 este inaplicabila incepand cu data de 30 martie 2007, urmand ca art. 206 sa se aplice in forma de dinainte de abrogare.
Imi cer scuze pentru insistenta, am fost informata cum ca anul trecut , in octombrie 2010, a fost publicat in Monitorul oficial ca art. 205,206,207 au fost abrogate. Si...conform noului Cod de proced.pen. nu mai sunt considerate calomnia sau insulta infractiuni. Este adevarat sau aceasta abrogare nu e valabila???
Stimata doamna,
Eu spun ca este in vigoare.
Dvs.. sunteti libera sa cercetati mai mult...
@bianca bonnie: userul are dreptate. A avut loc un recurs in interesul legii al ICCJ, iar calomnia si insulta nu mai sunt in vigoare din octombrie anul trecut. Consultati ultima editie actualizata a Codului penal.

@monica: daca vi s-au adus prejudicii in urma acuzatiilor colegilor ii puteti actiona in instanta civila, deoarece in penal, dupa cum am spus, nu mai sunt in vigoare articolele 205-207.

Cu privire la tentativa de inselaciune, nu se regasesc elementele constitutive ale infractiunii de inselaciune.
Infractiunea de "hartuire" nu exista in actualul cod, probabil in viitorul cod penal, dar tot nu s-ar fi regasit elementele constitutive.
Infractiunea de "fals sub semnatura privata" subzista numai in cazul in care este urmata de folosirea acelui inscris sau incredintarea lui spre folosire, in vederea producerii de consecinte juridice, simpla falsificare a inscrisului nu constituie infractiune. Asadar, daca au mai pus un "0" la suma scrisa si v-au aratat dumneavoastra acel bon, fara a depune o plangere penala la politie si fara alte consecinte juridice nu avem nici aceasta infractiune.
Iar pt instigare trebuie sa avem o infractiune, iar momentan, din cele relatate nu am gasit inca elementele unei infractiuni.

Vom avea o "incercare sau determinare la marturie mincinoasa" pt acea persoana care va acuza numai in situatia in care va depune o plangere penala si va incerca sa ii convinga pe ceilalti doi colegi sa declare ca dumneavoastra v-ati insusit banii, iar cei din urma vor raspunde si pt marturie mincinoasa daca vor accepta sa declare cele spuse anterior. De asemenea va subzista si infractiunea de "denuntare calomnioasa" daca se va face o plangere.
Acum am o intrebare: cu ce scop au modificat acel bon? Ce doresc aceste persoane de la dumneavoastra? Poate fi vorba despre o amenintare sau santaj, dati mai multe detalii.
Prin decizia nr. 8 s-a admis recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi sesizarea Colegiului de conducere al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, în sensul că, normele de incriminare a insultei şi calomniei cuprinse în art. 205 şi art. 206 din Codul penal, precum şi prevederile art. 207 Cod penal privind proba verităţii, abrogate prin dispoziţiile art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006, dispoziţii declarate neconstituţionale prin decizia nr. 62 din 18 ianuarie 2007 a Curţii Constituţionale, nu sunt în vigoare.

Comunicat ICCJ, 2010: [ link extern ]

Alte discuții în legătură

Calomnia ContSters263719 ContSters263719 Care sint articolele din lege referitoare la calomnie? (vezi toată discuția)
Sfatuire urgenta!!!! monica799 monica799 Cand cineva ma calomniaza si ma acuza cu minciuni de furt, dupa 2 ani (iar acum 2 ani, actele au fost completate si semnate de martori ca sunt in regula) , iar ... (vezi toată discuția)
Pot fi acuzata de falsificare??? monica799 monica799 Buna ziua, Am nevoie de un sfat din partea unui specialist, sau cine stie, va rog sa imi spuneti daca este adevarat ca am falsificat un act oficial. Sunt ... (vezi toată discuția)